На данашњи дан: Југословенски дрим тим...

. . . и четврто европско злато! На данашњи дан Плави су постали шампиони Европе у Загребу. . .

Кошарка 25.06.2017 | 20:45
На данашњи дан: Југословенски дрим тим...
Југословенска кошарка током већег дела 80-тих година прошлог века, тачније од Олимпијских игара у Москви, чекала је на повратак у сам врх и то у великом стилу. А управо то су добили са генерацијом коју је 1988. године почео да ствара Дуда Ивковић.

И после сребрне медаље у Сеулу, дошло је првенство Европе у Загребу годину дана касније и југословенски дрим тим је ступио на сцену. И то не тихо, већ је ногом развалио улазна врата.

На путу до титуле редом су падале Грчка, Бугарска, Француска, Италија, и на крају поново Грчка у финалу. Југословенска репрезентација је своје противнике редом добијала са преко 20 поена разлике, а на старту је Грчка савладана са чак плус 35.

Загреб је тада угостио најбоље кошаркаше континента, а основу тима Југославије чинили суДражен Петровић, Тони Кукоч, Жарко Паспаљ, Јуре Здовц, Владе Дивац, Дино Рађа и Предраг Саша Даниловић. За ту репрезентацију Југославије може врло лако да се каже да је била једна од најдоминантијих на Старом континенту.

Многи су Совјетски савез видели као главног конкурента Југославији за трон, што је и био до полуфинала, када га је победила Грчка. Грци, међутим, нису имали шта да траже у финалу против изабраника Душана Ивковића који су их прегазили са 98:77. Петровић је проглашен за најкориснијег играча, а уз њега у најбољем тиму шампионата нашли су се и Паспаљ и Рађа.



Такође, једна веома важна ствар, било је време у којем се у Загребу и даље клицало Југославији и Плавима, мада се то релативно брзо променило. И оно што је подједнако важно као освајање титуле првака Европе - Ивковић је ударио чврст темељ екипи која је годину дана касније постала светски шампион, а 1991, са повратником у тим Сашом Ђорђевићем одбранила титулу најбољег на Старом континенту.

А ко зна, да није било распада земље и санкција УН, ова екипа свакако би била у стању да пружи адекватан отпор легендарном америчком Дрим тиму у Барселони 1992. 

ЈУГОСЛАВИЈА - ГРЧКА 98:77 (54:35)

Хала: Дом Спортова.
Гледалаца: 10.000.
Судије: Кроули (САД) и Јунгебранд (Финска).

Југославија: Дивац 16, Кукоч 6, Паспаљ 8, Рађа 25, Здовц 6, Даниловић 4, Петровић 28, С. Вранковић 1, Чутура, Радуловић 2, Радовић, Приморац 2.

Грчка: Патавукас, Стергакос 10, Ангелидис, Христодулу 11, Андрицос, Фасулас 22, Пападопулос, Галис 30, Кабурис, Филипу, Јанакис.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар