Интервју селектора Србије, Ђорђевића...

Играчи ме зову и кад имају приватне проблеме, репрезентација им је подигла уговоре.  „Уз Америку и Шпанију смо најбоља репрезентација у последње три године“, поручио легендарни ас у разговору за Политику.

Кошарка 27.06.2017 | 00:00
Интервју селектора Србије, Ђорђевића...
Сребро на Мундобаскету, па још једна медаља истог сјаја на прошлогодишњим Олимпијским играма. Можда је време да сјајна генерација српских кошаркаша позлати мукотрпан рад на Европском првенству у Турској.

Иако није то рекао у опширном интервју за Политику сигурно се томе нада и селекторАлександар Ђорђевић. Он је за најстарији српски дневник говорио о свим доступним темама. Каже да је најпоноснији због чињенице да је велики број играча у репрезентативном дресу подигао тржишну вредност, односно да је спознао тимски дух који је потребан у дресу са државним обележијима.

„То је наша највећа победа. Сви они и те како желе да играју за репрезентацију, а изборили су се за своје место и кошаркашким и људским квалитететима. Одани су тиму и спремни су да се подреде тимској идеји. Да би неко истиснуо неког од њих мора да буде много, много добар. Кад нас влада меритократија:вреднујемо рад, таленат, заслуге, вештину. Са дтуге стране немамо предрасуда. Сви остали имају подједначку шансу да се изборе за своје место, али мораће да покажу да су вредни тога“, поручио је селектор Ђорђевић у интервју за Политику.

Некада најбољег плејмејкера Европе многи карактеришу као захтвеног и врло строгог тренера. Његов сарадник Мирослав Мута Николић би рекао да је Ђорђевић перфекциониста. Али играчи су показали да му верују. Можда и због тога што су рапидно напредовали у репрезентацији.

„То је огромна сатисфакција за сваког од нас из стручног штаба. Мени лично импонује што ме многи репрезентативци зову за савет у неким деликатним тренуцима. Питају ме и за приватне ствари, али и кад се опредељују за клубове. Наши играчи су подигли уговоре кроз репрезентацију. Сетите се само да је прве три године на снази био став да, осим Теодосића, немамо оне који су носиоци у својим клубовима. Сви заједно смо допринели да имају веће самопоуздање него пре. Сви заједно смо порасли кроз репрезентацију. Играчи су нас тренере учинили бољим“.

И још мало о атмосфери у репрезентацији, као и о томе да је спреман да послуша свачији савет.

„Када стекнете одређени кредибилитет, када покажете да знате о чему причате, онда је лако конуцириате и да вам играчи верују. Волим да слушам. Као што је неко лепо рекао: када слушате само себе губите шансу да нешто научите од оних око себе! Иако сам некад искључив, волим да слушам друге. Откако сам објавио списак за Евробаскет разговарао сам малтене са свим играчима, јер желим да чујем шта они мисле“.

Селектор је говорио и о проблемима у кошаркашкој организацији. Тачније, о одлуци ФИБА да уведе квалификације које се косе са терминима у Евролиги и НБА. То значи да ће све репрезентације, разумљиво и Србија, бити десетковане.

Он је рекао да му није јасна та насилна хијерахрија коју покушава да заведе кровна органзација.

„Србија је уз Америку и Шпанију најуспешнија репрезентација на свету у последње три године. Али ФИБА нас није наградила за то. Као олимпијски и светски вицепрваци нисмо успели да обезбедимо додатна средства. Маркетинг се заснива на експолатацији врхунског производа, а ми у квалификацијама не можемо да понудимо оно најбоље што имамо. Тако да ће то све бити контрапродуктивно. Растерећамо и оно мало спонзора. А имамо 20 пута мањи буџет од најбогатијих европских савеза које годишње рачунају на 40 милиона евра“, додао је Ђорђевић.

Извор: моззартспорт

Фото МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар