На данашњи дан: Друго злато и темељ вјечне владавине!

У групи је Југославија редом тукла Мађаре, Италијане и Шпанце, мало теже смо изашли на крај са Словачком у четвртфиналу, а онда су дошла два најтежа, али и најбоље одиграна меча на турниру. Полуфинале са најљућим ривалом Хрватско (8:6) и финале са Италијанима одиграно на Маргит сигету пре равно 16 година пред чак 8. 000 гледалаца. . .

Остали спортови 24.06.2017 | 10:45
На данашњи дан: Друго злато и темељ вјечне владавине!
Ватерполо репрезентацији Југославије било је потребна цела деценија да освоји другу титулу првака Европе, а то је уједно била и прва златна медаља од укидања санкција Уједињених нација. И може се рећи да је Ненад Манојловић, тадашњи селектор, ударио темеље доминације југословенског, а касније и српског ватерпола у Европи и шире.

А шампионат у Будимпешти памтиће се по малтене савршеној игри Плавих и чињеници да су ово такмичење завршили са свих осам победа. Успео је Манојловић да направи перфектан склад и спој младост и искуства.

На једној страни су биле старе куке Александар Шоштар, Вељко Ускоковић, Предраг Зимоњић и Виктор Јеленић.У напону снаге Петар Трбојевић, Дејан Савић и Владимир Вујасиновић и надолазеће суперзвезде Александар Шапић, Александар Ћирић и Данило Икодиновић.

У групи је Југославија редом тукла Мађаре, Италијане и Шпанце, мало теже су изашли на крај са Словачком у четвртфиналу, а онда су дошла два најтежа, али и најбоље одиграна меча на турниру. Полуфинале са најљућим ривалом Хрватско (8:6) и финале са Италијанима одиграно на Маргит сигету пре равно 16 година пред чак 8.000 гледалаца.

Италијани су одлично отворили утакмицу, повели са 2:0 и чинило се да су тим головима Постиљонеа и Силипа озбиљно уздрмали Југословене. Али, само су их наљутили. Уследила је канонада - Савић, Вујасиновић, Зимоњић и Трбојевић су већ у другој четвртини направили велики преокрет за 4:2.

Без милости су Плави наставили да тероришу Италијане, опет Вујасиновић, па првенац Јеленића и Југославије је средином треће деонице имала огромних 6:2. До краја су Азури само успели да ублаже пораз, али су морали да се поклоне пред најбољима у Европи. Иначе, за најбољег играча тог ЕП проглашен је Влада Вујасиновић.



Капитен југословенске репрезентације Александар Шоштар је рекао да златна медаља на првенству у Будимпешти представља изванредан успех и да је она освојена на импресиван начин:

“После десет година опет смо на трону. Спортски ембарго је учинио своје и пре пет година смо морали да кренемо испочетка. Мислим да смо и у Сиднеју могли да победимо, али добро је и овако. Показало се да добар рад може да нас врати на врх, а кључне утакмице су биле против Мађара и финална против Италијана.”.

Најбољи играч шампионата Владимир Вујасиновић је истакао да Југославија на светско првенство у Фукуоки одлази са истим амбицијама и истим жељама.

“Не бих био проглашен за најбољег играча турнира, да иза мене није стајала најбоља екипа. У врху смо већ неколико година, а чак смо и у Сиднеју могли да освојимо златну медаљу. На овом шампионату смо доказали врхунски квалитет, свих осам утакмица смо победили и нико није успео да нам парира.”

ЈУГОСЛАВИЈА - ИТАЛИЈА 8:5
(0:2, 4:0, 2:1, 2:2)

Базен: Алфред Лајош.
Гледалаца: 8.000.

СРБИЈА: Шоштар, Трбојевић 2, Савић 1, Јеленић 1, Ћирић, Шапић 2, Вујасиновић 1, Зимоњић 1, Икодиновић, Ускоковић, Вуканић, Пековић.

ИТАЛИЈА: АтолиКо, Постиљоне 1, Бинки, Р. Калкатера 1, Ангелини 1, Сотани, Силипо 1, Буонокоре, Мистранђело, Фелуго, А. Калкатера 1.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар