Одјек НБА драфта...

одличан посао за Јарамаза! Где је Гудурић и зашто не мора да брине?! Ниједан Шпанац на листи од 60 пикова! Французи славе рекордера Нтиликину.

Кошарка 23.06.2017 | 18:45
Одјек НБА драфта...
Овогодишњи НБА драфт сматра се можда и најбољим још од 2003. године и готово непоновљиве лутрије у којој су главне улоге имали Леброн Џејмс, Дарко Миличић, Кармело Ентони, Крис Бош, Двејн Вејд... С тим да, за разлику од Драфта с почетка века, овог пута није било изненађења. 

Бар не из америчког угла.

Очи српске клупске кошарке биле су уперене на Мега Лекс, који је и ове сезоне направио историјски резултат са нова три имена на листи. Алфу Кабу је бирала Атланта, Влатка ЧанчараДенвер, а част Србије бранио је једино Огњен Јарамаз. Кога је као 58. пик узео Њујорк. 

Што се суперталентованог плејмејкера тиче, добио је одличан клуб. Истина, Никси се годинама уназад налазе у великом паду и упркос доласку легендарног Фила Џексона не могу да пронађу добитну формулу и скоцкају тим који би донео успех. Зато се Никси спремају за нови велики "рестарт система", где ће чак и Кристапс Порзингис бити трејдован. Велике организационе проблеме имају Никси и јасно је да је клуб далеко од последњег узлета у време Патрика Јуинга. Ипак, то не би превише требало да брине Јарамаза. 

Српски плејмејкер налази се у великом успону, недавно је проглашен за најкориснијег играча престижног "адидас Еуроцампа", на којем се окупљају најталентованији млади кошаркаши Старог континента. Тај искорак донео му је пласман на Драфту, пошто у последњим "Моцк Драфт" прогнозама (предикцијама), није било његовог имена на списку. Никси су препознали Јарамазов таленат и закључали његова НБА права. Која би, у перспективи, могла да се претворе у уговор. 

Јарамаз је ове сезоне изнео велики терет, био је мозак екипе и један од главних организатора игре екипе са 22 године, док су му замене били дебитант у сениорском погону Костја Мушиди (19) и Јован Новак. Србин има велики потенцијал, потентан је играч, модеран је тип плејмејкера који уме подједнако добро да поентира и асистира и поседује сасвим солидне атлетске предиспозиције. Воли брзу игру у транзицији и игру на лопти, мада је имао добру сарадњу и са осталим организаторима. 

Поједини критичари и познаваоци кошаркашких прилика у Србији предвиђају му звање првог плејмејкера репрезентације Србије у будућности. И као такав већ сада има простор за одлазак "преко баре", иако је јасно да би на почетку морао да буде стрпљив и чека минутажу. Мега му је пружила готово савршене услове за напредак - дала му је велику минутажу, а тренер Дејан Милојевић у њега има велико поверење. Зато му и даје слободу у игри. 

Мада не би погрешио ако би остао у Меги још једну годину, по угледу на Николу Јокића, потом и донедавног капитена Радета Загорца, рад у САД отвара потпуно нове фронтове. Посебно за играча његових карактеристика. 

И док је Јарамаз био једини српски играч на листи драфтованих играча, можда је изненађење то да Марко Гудурић није изабран. Леворуки шутер је ове године био "излазно годиште" и као такав био је аутоматски пријављен на Драфт. Није тајна да су НБА скаути, кад год су долазили у Београд, гледали и Гудурића и пратили његов напредак. Уосталом, као и осталих играча. Али, није прошао. Наравно, то ништа не мора да значи, јер увек постоји опција да га неки клуб из НБА узме, ако буде привукао пажњу у будућности. А сигурно хоће. Јер, као леворуки стрелац прилично је незгодан за чување, а ове сезоне је код Дејана Радоњићадоста радио и на својим организационим способностима. Јер је, у тренуцима повредаСтефана Јовића и Нејта Волтерса, заједно делио велики терет заједно са Чарлсом Џенкинсом. И показао да има шлифа. 

За њега нема зиме, јер донедавно је био на радару мадридског Реала, који је чак показао озбиљно интересовање за њега. Има квалитет да израсте у још кориснијег клупског играча и још квалитетнијег стрелац. Велики простор за његов напредак постоји. Само је битно да верује у себе и настави да ради на прави начин. Да и даље буде посвећен тренинзима као што и сада јесте, да пази на сваки детаљ у тренингу, да буде упоран и стрпљив

Драфт је ове године био по много чему специфичан. Чак 16 од укупно 30 изабраних кошаркаша из прве рунде су "фрешмени" (играчи с прве године колеџа), док су само двојица "сениори" (играчи са завршне године колеџа). И то су два рекорда. Позитиван и негативан. 

Оно по чему ће се памтити синоћна лутрија је и то да ниједан шпански играч није изабран. А на списку су били талентовани Илимане Диоп из Басконије, Валенсијин Алберто Абалде, који је прошлу сезону провео на позајмици у Хувентуду, те Себас Сајз, са Универзитета Оле Мис. 

С друге стране, Француска слави суперталентованог Франка Нтиликину, играча са најбољом позицијом на Драфту од свих сународника. Досадашњи најбољи пласман држао је Жоаким Ноа на деветој позицији. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар