Млађима од 18 излазак до 22:00

Град Београд неће одустати од намере да се малолетницима забрани боравак у кафићима после 22 сата, поручује Горан Весић.

Србија 22.06.2017 | 21:12
Млађима од 18 излазак до 22:00
"У већини градова света малолетници не бораве у баровима после неког времена и на томе радим заједно са министрима Небојшом Стефановићем и Расимом Љајићем. Да би то профункционисало, мора се омогућити обезбеђењу у тим објектима да гостима траже личну карту", рекао је Весић, додајући да ће ту одлуку поздравити сви родитељи, па и млади "када сазру”.

Градски менаџер објаснио је због чега Београд тако упорно пореди са Барселоном, а открио је и на који начин може да се надомести непостојање метроа у престоници.

"Барселону су крајем прошлог века сређивали истим редом као и ми Београд. Најпре су са обале изместили сву индустрију и уредили је и искористили, док ми сада силазимо на реке. Затим су направили пешачке зоне, обновили фасаде и, схвативши да град мора да да има нешто специфично, израдили план музеја. Код нас би Музеј града могао да почне да се гради крајем 2018. године, док република завршава Народни и Музеј савремене уметности. Комплетна пешачка зона могла би да буде завршена 2020. године", рекао је Весић.

Будући да Барселона ипак има метро у центру града, Весић каже да постоји начин да се то у Београду надокнади увођењем трамваја кроз Краља Милана. Та би линија ишла од Славије, преко Трга републике, затим кроз планирану Улицу културе (Васина), преко Студенстког трга и онда лево и десно – Париском и Тадеуша Кошћушка.

"То не значи да одустајемо од метроа, напротив. Уверен сам да би градња могла да почне за две, три године", рекао је Весић.

Он сматра да би из Каталоније могла да се примене решења за подземни паркинг у једном нивоу, какви постоје испод великих булевара у Барселони. Такав би следеће године могао да никне у Улици кнеза Милоша.

"Процењујемо да би испод коловоза могло да се направи око 400 паркинг места, дупло више него што их је сада на тротоарима. Исто ћемо једног дана урадити са Булеваром краља Александра, Његошевом, Таковском, Улицом цара Душана. За те пројекте финансијска конструкција може да се затвори јер ћемо, по угледу на Барселону, грађанима понудити закуп паркинг места на 30 година, за око 20.000 евра, колико би их мање-више коштало и да три деценије закупљују гаражу", рекао је градски менаџер.

Говорећи о могућности да Стари Савски мост буде негде премештен, он је истакао да је једна од идеја да се он постави између новобеоградских блокова и Аде Циганлије, мада би у том случају морао да се продужи.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Карадоз

22.06.2017 19:22

Ко це то спровести у дјело? Скинут це полицајце са озбиљних слуцајева да тјерају дјецу из кафица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

22.06.2017 21:36

Не него лицна карта прије улаза у кафиц се показе.

Name

роцк

23.06.2017 02:12

Газде!!! Лицна карта немас 18 марс куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

23.06.2017 10:59

Ако то спроведу у дијело то це бити за сваку похвалу....на неки начин се мора спречити малолетницко лудовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

25.06.2017 22:37

Отац са ћерке од 12 година.Подрзавам одлуку!!!Малолетници моги само после 22 х у ресторане и кафане со у пратњи родитеља или законског старатеља.Никако у пратњи пунолетног лица јер то мозе бити свако.Вец Београд прозивају као град јефтине забаве и прелепих "девојака". Донети закон на нивоу Србије!!! ЗА МАЛОЛЕТНИКЕ СЕТЊА - БИОСКОП-ТРЕНИНГ И КУЦИ ДО 22.30х!! И сви срецни.Мање дроге алкохола глуварења и незељених трудноца. Ако цу по закону у категорији деце ста це у кафани до ситних сати. Супер!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

25.06.2017 22:44

А како ресити проблем?Једноставно: Ако се малолетник затекне у локалу у коме се тоци алкохол казна 50000 дин угоститељу и родитељу. Ако јос пије алкохол угоститељу дупло наплатити. Па да се воде рацуна.Деца су категорија која има статус дјака а дјаци не зарадјују ,сходно томе немају новац а кад немају новац разлог висе да не буду у кафани а не да глуме "маторе". Полако али сигурно цемо добити бар мало здравију генерацију а родитељи неце имати изговор засто су им деца у граду до касних сати јер увек казу - "па како да га не пустим кад СВИ ИЗЛАЗЕ'.Е ОВАКО ЋЕ СВИ БИТИ КУЋИ. БРАВО ЗА ПРЕДЛОГ.СТО ПРЕ ТО БОЉЕ ЦЕЛА СРБИЈА.

ОДГОВОРИТЕ