Дјеца са Космета срећна у Српској

За најбоље ученике са Косова и Метохије, који бораве у Српској у оквиру програма Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске, данас је организован пријем у Влади Српске. Одржана је и церемонија званичног братимљења пет основних школа из Српске са исто толико школа са Космета.

Република Српска 22.06.2017 | 22:10
Дјеца са Космета срећна у Српској
Шесту годину за редом Одбор Републике Српске за помоћ Србима на Космету, организује пријем српске дјеца са Косова и Метохије. Ове године Српска је угостила 650 дјеце из вишечланих породица са Космета.

"Ми смо хтјели да дјеци пружимо седам дана слободе, које на Космету немају од свога рођења, да их упутимо на слободу РС и да упознају нове пријатеље, стекну другарства и да понесу лијепе успомене из РС на Космет", рекао је предсједник Одбора РС за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.

Ресорни министар Дане Малешевић поручује да је велики понос и радост угостити дјецу са Косова и помоћи им да створе пријатељства за читав живот. На овај начин, каже, Република Српска даје подршку дјеци са Космета али и свим србима који живе на том подручју.

"Можемо бити поносни на ученике и родитеље који годинама прихватају дјецу са Космета. Седам дана су они њихова брига као да су њихова дјеца и да наставимо традицију са позитивним ефектима и успостављање сарадње народа са Космета и Републике Српске", истиче министар Малешевић.

Већина дјеце са Косова први пут је у Републици Српској. Кажу да су одушевљени и да једва чекају поново да дођу и друже се са другарима које су овде стекли.

Тренутна ситуација на Космету је кажу за сад нормална, али заједничка жеља им је да имају више слободе.

Ово је поносан и свечан дан, ово је залог за будућност наше дјеце и стварање веза које су нераскидиве за читав живот, пручују из канцеларије за Космет у Влади Србије.

"То је оно на шта смо највише поносни, да дјеца из Бањалуке из Суботице, Београда или било ког дијела се осјете као једно јер једно и јесу и да им ми помогнемо да буду добри ђаци, људи и братски и срдачно сарађују на корист наше заједнице у читавом региону", поручио је замјеник директора Канцеларије за Космет у Влади Србије Душан Козарев.

Најбољи ученици са Косова и Метохије бораве у Републици Српској од 17. до 24. јуна под покровитељством предсједника Републике и предсједника Владе Републике Српске, у сарадњи са бројним општинама и основним школама.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ннн

23.06.2017 05:47

Свака цаст Предсједнику Републике Српске који је организовао ову акцију и свесрдно је подрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пантелија

23.06.2017 07:38

Председник Републике Српске им је обећао да ће најмање сто аутобуса из Републике Српске доћи на митинг у шта су представници Срба са Косова и Метохије поверовали. Милорад Додик их је обмануо јер из Републике Српске на тај протест нико није дошао а преко ноћи је и Милорад Додик променио став и подржао Бриселски споразум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

23.06.2017 08:25

Од срца подржавам сваки вид помоћи нашој браћи са Косова. Не подржавам да се дјеца са Косова користе у рекламне сврхе. Доведи дјецу, угости помози, укључи све који су у могућности да помогну али немој од дјеце тражити да ти дају изјаве и не сликај се са њима да би се промовисао "као брижна душа". Друга ствар, да ли дјеца која не спадају у групу набољих не заслужују 7 дана слободе?

ОДГОВОРИТЕ