Пију са извора, а плаћају воду

Иако Невесињци већ годинама кубуре с питком водом, тендер за изградњу пречистача, иако најављиван у априлу, расписан је тек прије неколико дана, потврдили су надлежни, па ће грађани и ове године са флашама на изворе.

Република Српска 22.06.2017 | 11:31
Пију са извора, а плаћају воду
- Поред тога што плаћамо воду која није питка и не може бити јер немамо пречистаче на језеру Алаговац, одакле се снабдјевамо водом, пијемо и неиспитану воду с извора. Цијели град већ неколико година по воду иде на изворе, а рачуни стижу - каже једна Невесињка.

Кажу да би се с пречистачем воде решило питање квалитета воде.

- Невесиње је можда једина општина у БиХ која на чесми у домаћинствима нема исправну воду за пиће. Константно се раде неке анализе и увијек је вода неисправна, а народ се сналази и доноси воду са извора из околине Невесиња. Највећи апсурд је тај што Невесињци неисправну воду плаћају скупље него на пример Бањалучани, који имају исправну воду. Њена цијена у Невесињу је 1,35 КМ по кубном метру, а у Бањалуци 1,18 КМ - каже Синиша Килибарда, одборник ПДП у Скупштини општине Невесиње.

Проблем су, наводи, и честе рестрикције јер нема довољно воде у језеру из кога се Невесиње тренутно снабдијева водом.

Миленко Авдаловић, начелник Невесиња, потврђује да је проблем са водом у овој општини присутан већ дужи низ година. Не само да вода није за пиће, већ љети воде уопште нема довољно.

- Ове године смо се ухватили у коштац с овим проблемом. Имамо уговор с Европском инвестиционом банком (ЕИБ) и Министарством финансија РС о градњи потпуно новог пречистача за воду. Због међународних процедура које су строге, тендер за пречистач није расписан у априлу када је планирано, већ прије неколико дана, а у најбољем случају с радовима изградње ће се почети у септембру - наводи Авдаловић, додајући да је упитно завршавање радова до краја ове године.

Вриједност радова се процењује на 900.000 марака. Пројекат би омогућио "Водоводу" Невесиње питку воду, а код двије градске улице дошло би до промјене водоводних цијеви јер су још азбестне те је ту највећи губитак воде. Авдаловић истиче да постоји могућност да се средства ЕИБ и ресорног министарства неће моћи повући ове године, те да ће средствима општине замијенити цијеви у једној од спорних улица. Упоредо с овим  пројектом раде на проширењу капацитета укључењем јаме Удбина у систем, што би довело до двојног снабдијевања водом.

Авдаловић сматра да је општина Невесиње на добром путу цјеловитог рјешавања пројекта водоснабдевања. Према његовим речима, Институт за јавно здравство РС узоркује отприлике свака четири мјесеца воду са десетак извора, која је некад исправна, а некад не. Ипак, он лично сматра да вода с извора није неисправна.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Данча

22.06.2017 11:27

Што нико не коментарише?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,овако'

22.06.2017 13:52

ја мислим да це тај проблем брзо реси'ти , миле и трамп,само мало да потеефони'рамо "е;вођецемо,богами.

Name

Прото

22.06.2017 13:31

Па прије ће вода са Марса него са Удбине а и нема је осим ако се другачије не нареди.А нешто се шушка да је мутна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данча

22.06.2017 15:46

Само сто није с Удбине...

Name

Жаре

22.06.2017 16:32

Народе што плаћате таки скупо воду прљаву,у којој се не можете окупати!Немојмо плаћати воду!

Name

Санн

22.06.2017 20:53

Воду доводе годинама и обецавају куле и градове.Ма јадан народ,а они на власти увијек исти.Тузно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

25.06.2017 15:01

Довесце је снсд,као сто је дрзо сједницу владе у Невесињу,обецо предсједник,немојте заборавит

ОДГОВОРИТЕ