Стручњаци неће да бране Српску

Надлежни у Српској треба да се забрину зашто се на конкурсе за главног правобраниоца и његовог заменика не јављају људи од ауторитета у струци и зашто је лош одзив, оцјена је правног стручњака Крстана Симића на резултате јавног конкурса за главног републичког правобраниоца и заменика правобраниоца са седиштем у Бањалуци.

Република Српска 20.06.2017 | 18:42
Стручњаци неће да бране Српску
''Људи су очигледно изгубили поверење и у јавне конкурсе и у институцију правобранилаштва. Зато смо за кандидате имали људе који нису препознатљиви у струци. Наглашавам да се ограђујем јер не познајем људе који су се пријавили'', истиче Симић.

Каже да је и сам био правобранилац и да се уверио да је ова институција заиста потцењена.



''Правобраниоци су државни адвокати којима је законом поверено да се брину о заштити јавног интереса. Спорови који они воде су велике вредности и те послове би требало да воде најбољи од најбољих'', оцењује Симић.

На јавни конкурс министра правде РС за главног правобраниоца јавили су се Борислав Радић, директор Агенције за мирно решавање радних спорова, Милимир Говедарица, бивши начелник Јединице за сузбијање привредног криминалитета МУП РС, те Небојша Пејовић, судија Основног суда Бањалука, којег је полиција истраживала у вези са ФАМ „Јелшинград“ у стечају.

Након конкурсне процедуре, Народној скупштини је за главног правобраниоца предложено да изаберу Говедарицу. За заменика у седишту Бањалука предложен је Борислав Јеличић, који је помоћник правобраниоца РС.

Министар правде био је приморан да распише конкурс за све битне републичке функције јер су главни правобранилац Данијела Новаковић и њен заменик Мирко Стојчиновић у фебруару поднели оставке.

Оставкама је претходила бурна расправа на седници Народне скупштине РС крајем прошле године када је Новаковићева посланицима, али и целокупној јавности, саопштила да јој њен заменик Стојчиновић прети, и то због њеног ангажовања да се испоштује законска процедура у вези са земљиштем Пољопривредне школе у Бањалуци.

Новаковићева је недавно преминула након можданог удара, док је Стојчиновић именован за помоћника директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Реч је о особи за коју је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић у писму министру правде рекао да је нанео велику штету граду Бањалуци.

Радојичић је навео низ спорних предмета, попут спора око земљишта Пољопривредне школе, у којима је, по њему, Стојчиновић нанео огромну штету граду. У групу спорних предмета у оквиру тог случаја уврстио је и управни спор око некретнина у насељима Лазарево, Дракулић и Дервиши.

''Сви побројани предмети имају за последицу имовинску штету за Град. Из поступања бањалучког Правобранилаштва стиче се утисак да овај орган није опредељен да штити интересе града на законит начин'', упозорио је Радојичић министра правде РС Антона Касиповића у јануару.

Стојчиновић је, навео је Радојичић, пропуштао рокове за жалбе на више пресуда, које би могле имати милионске последице по градску касу.

Политика одлучује

На претходном конукурсу за главног републичког праобраниоца 2015. године, када је Слободану Радуљу истекао мандат, пријавио се и Никола Томашевић.

Томашевић је био заменик главног правобраниоца за седиште Бањалука и многи су га видели на функцији главног правобраниоца због његовог професионалног ангажмана.

Међутим, како сазнајемо, политика је одлучила другачије. Томашевић је сада адвокат.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

20.06.2017 16:45

Ништа професионално, само подобно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

доказ

21.06.2017 10:52

Гдје иде РС, једносмјерна слијепа улица

Name

Думине

20.06.2017 16:51

Нико стручан и нормалан да се јави јер Милокрад управља процесима и само глава може да заболе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само неко из Новоматица

20.06.2017 17:28

Најбоље је да Милорад Додик постави неког из Новоматица како се прање новца преко РСА ГАМИНГ Доо и НОВО РС доо неби довела у питање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осињак

20.06.2017 20:42

Не дирај у осиње гнездо...пец пец..

Name

Купљени факултет

20.06.2017 17:29

Дајте некога с купљеним факултетом.Ти данас напредују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милорад

20.06.2017 19:11

Гле демагога Крстана Симића који је нечасно отпуштен и Суда БиХ прича о струци и поштењу???? Алал вера Крстане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали акционари

20.06.2017 21:37

За Пејовића је један од малих акционара рекао да је пребачен на друго ловиште.Пејовић је био шеф извршног одјелења у основном суду Бања Лука што је наједноставније радно мјесто за једног судију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа без Славице Матијаш

21.06.2017 08:43

Треба поставити Славицу Матијаш,Славица је идеална за ту функцију. Славица Матијаш је по мјери Милорада Додика што имплицира да је по мјери криминала. Славица Матијаш би наставила своју правосудну праксу незнање,корупције,промискуитета,слузења криминалу,заштиту криминала и Додиковог послушника.

ОДГОВОРИТЕ