Џихадистички центар Европе

Након што је потврђено да је у редовима тзв. Исламске државе погинуо џихадиста Лавдрим Мухаџери из Качаника, на Косову и Метохији, медији овај град описује као "џихадистичку престоницу Европе", из које је, како наводе, много младих у редовима ИСИС-а, од којих се већина њих неће вратити.

Регион 19.06.2017 | 21:30
Џихадистички центар Европе
Стижу вести о њиховим смртима, а кости су оставили на ратиштима у Сирији, док су им жене које су повели са собом ''преузели'' други џихадисти. Но, иако на Косову постоје ригорозне затворске казне због одласка међу терористе или подршке плаћеницима, домаћи милитанти и даље имају велике симпатије међу домаћим становништвом.

Качаник, градић од 30.000 становника, већ је од 2012. означен као џихадистичка престоница Европе.

Наиме, из тога града су се ИС придружили бројни млади, па чак и целе породице, а све скупа између 300 и 350 Албанаца са КиМ учествовало је у сукобима у Сирији и Ираку, на страни ИС и Ал-Нусре.

Међу њима је и око 50 жена и 30 деце.

Стотинак их се вратило, а против дела бораца воде се судски поступци.

Закон предвиђа казне до 15 година затвора. Баш у том релативно новом закону самопроглашени косовски званичници виде начин на који ће скренути пажњу с Косова као полигона за стварање војника ИС.



Међутим, нови обавештајни подаци и писања страних медија понављају да је Косово и даље фабрика радикала те их законска решења нису превише успорила.

Муџахери је био милитант познат по узнемирујућим видео прилозима које је постављао на друштвеним мрежама, а на којима се види како убија људе, на пример ракетом.

У једном видеу, маше сабљом и узвикује како ће освојити и Рим и Шпанију.

Наводио је и младе Албанце да убијају по Балкану па је тако ухапшено седам особа које су по његовим упутствима требале да изврше терористичке нападе.

Њујорк Тајмс је писао да су управо Саудијци криви што се Косово претворило у центар вехабизма - конзервативног исламског покрета који по неким тумачењима одобрава и силу за преобраћење неверника.

Тајмс пише и да је Косово некада било толерантно друштво, а Саудијци су пред очима "ослободитеља" Американаца преузели Косово и некад мирну територију претворили у центар исламског екстремизма.

Власти Качаника категорично тврде да су углавном избациле радикале из града, али признају да су неки екстремисти једноставно прешли у илегално деловање и наставили радити у приватним кућама.

Локално становништво говори о колибама у шуми у којима екстремисти држе састанке и проповеди, а чувају их наоружани стражари - наводе косовски и страни медији.

Извор: Србија Данас

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тикве и дјаво

19.06.2017 20:16

Ко с дјаволом тикве сади.....Рјесаваце косовска полиција.Полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудно

19.06.2017 21:11

Дали ИМО повјерова у овај текст таци и харадинај хапсе терористе

ОДГОВОРИТЕ