Ђорђевић о свом статусу и "наметању" ФИБА прозора!

"То је вештачко мењање хијерархије резултата", каже селектор "орлова" о новом систему квалификација, који ће приморати многе репрезентације на компромисе и на алтернативна решења.

Кошарка 19.06.2017 | 21:15
Ђорђевић о свом статусу и "наметању" ФИБА прозора!
Осим што је прочитао састав ширег списка репрезентације за Еуробаскет, прецизирао распоред обавеза "орлова" и појединачно говорио о неколико кошаркаша, селектор Србије Александар Саша Ђорђевић у понедељак је говорио о свом статусу.

Конкретно, "Сале Национале" упитан је да још једном, можда прецизније, коментарише најаву Светислава Пешића да ће Србија после Европског првенства остати без селектора. У одговору на то, Ђорђевић није имао шта да дода изјави коју је дао почетком маја.

"Тада сам рекао све што сам имао".

На молбу да понови своју тадашњу поруку, селектор је одговорио уз осмех: "Не, мораћете да прођете кроз прес клипинг".

Повод за истицање те теме у први план били су најављени ФИБА прозори, односно новембарске и фебруарске квалификационе утакмице репрезентација широм Европе. У таквој ситуацији, тренерима-селекторима биће тешко, вероватно и немогуће, да седе на две столице.

Упитан за нови систем квалификација и "пресецање" клупске сезоне утакмицама "А" селекција, Ђорђевић је одговорио прилично отворено.

"Вештачко мењање хијерархије резултата у светској кошарци. Врхунски НБА играчи неће моћи да играју, аутоматски Француска, Србија, Шпанија неће моћи да играју у најјачем саставу. Тиме се мењају и принципи селектирања екипе", рекао је селектор у понедељак.

Већ је озваничено да НБА неће дозволити играчима својих клубова да учествују у тим акцијама, а идентичан став очекује се и од Евролиге.

"Уместо да играју они који заслужују, играће комбиновани састави. Дакле, реч је о наметнутој ситуацији. Нације које немају много играча у НБА и Евролиги сада ће имати већу шансу да победе фаворите, који се појаве у нешто слабијем саставу. Од Молдавије не можемо да направимо велесилу, али сада ће имати шансу", додао је Ђорђевић.

Шеф струке "орлова", који је и тренер Бајерна, најавио је да ће 23. и 24. јула у Барселони бити одржан састанак након којег ће бити познато да ли ће у "прозорима" право наступа за репрезентацију имати играчи тимова из Еврокупа.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар