Кривични закон има потешкоће

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је да члан девет у приједлогу измјена Кривичног закона БиХ не може бити постављен на начин како је то учињено, јер је, прије свега, ријеч о геноциду и инкриминацији тог дјела, што представља крупан проблем за народ Републике Српске.

Република Српска 19.06.2017 | 08:12
Кривични закон има потешкоће
"Ми у БиХ немамо консензус и атмосферу у којој можемо говорити о тако крупним стварима. Геноцид је престрашно питање које, између осталог, подразумијева и пресуде међународних институције и судова, као и стигму народа, а не појединаца", рекао је Касиповић синоћ за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да није од оних који би на било који начин доводили у питање или оспоравали трагичне догађаје у Сребреници, али да не сматра да је ово што се предлаже у измјенама Кривичног закона БиХ право рјешење већ да отвара импровизацију и директно води у вербални деликт.

Касиповић је навео да је у више наврата, као ресорни министар, доставио конкретне смјернице представницима из Републике Српске у Савјету министара БиХ како би могли да се одреде према измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

Он је навео да Кривични закон има озбиљне потешкоће, те да би волио да у парламенту БиХ доживи озбиљније промјене, јер ово рјешење није добро ни за кога.

"Ако Савјет министара има добре намјере, слиједећи оно шта су говорили министри из Републике Српске, овај приједлог закона треба пустити без 9 члана, јер још нисмо зрели да разумијемо да не можемо да разматрамо питање које је у њему", рекао је Касиповић.

Он је нагласио да се укупна несрећа мора гледати на начин да се не доживи нова, те да нико нема право на ексклузивну бол.

Касиповић је оцијенио добрим Кривични законик Републике Српске, који је усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске уз велики број амандмана и власти и опозиције, који су указали на узлет парламентаризма у Републици Српској.

Према његовим ријечима, новим закоником ријешена су крупна питања, као што је привредни криминалитет, прање новца, те питања тероризма, финансирање тероризма, санкција у тој области, па и одузимања опреме која је служила тој намјени.

"Оно што сматрам најважнијим, а што нисмо имали у досадшњем законодавству, јесте питање полног насиља над дјецом, које ћемо ријешити успостављањем регистра педофила", истакао је Касиповић.

Он је навео да је потуно увјерен да је направљена добра ствар и пооштрене казне, као и да ће ступањем на снагу овог законика казнена политика у Српској бити потпуно другачија.

Када је ријеч о застари кривичних дјела, Касиповић је навео да су остављени веома широки рокови застаре, те да новом конфигурацијом кривичног закона нико није поштеђен у тој области.

Касиповић је оцијенио да су у оквиру тог законика изражени механизми за заштиту људи који пријављују корупцију, као и да нико не може бити крив, имати тешкоће или посљедице што је спреман да се изложи ризику и пријави корупцију.

За структурални дијалог Касиповић је рекао да је у блокади, јер је кључни проблем што не постоји дефинисан став Министарства правде у Савјету министара БиХ, али сматра да га не треба напуштати јер постоји доста енергије да Република Српска издејствује свој став.

"Ми смо урадили све што је требало, али на то нико не одговара, јер добрим дијелом БиХ одговара садашње стање", закључио је Касиповић.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драган

19.06.2017 06:55

Судство НУЛА ПОЕНА. Закони, који су писали сами себи, НУЛА ПОЕНА. Само кад би знали како је обичним људима у свему томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нино

19.06.2017 08:58

Уништио је просвјету увођењем приватних факултета а сада хоће да уништи и судство,а допринос уништењу судства су дали и приватни факултети са приватним правом.

Name

Ре нино

19.06.2017 13:06

На Балкану се нека опасна стратегија проводи...све негативно сад постаје подобно и добија функције.

Name

хоп

19.06.2017 07:17

Јебо вас геноцид корупција убија свију и унисти све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

21.06.2017 17:25

Корупција је веце зло од тероризма

Name

Правник

19.06.2017 07:34

Ста овај радмановицев потрцко прица када је он извор корупције. Нему треба испитати поријекло имовине па правац у затвор на Туњице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо господина из Гласа

19.06.2017 17:04

Кад је обнашао функцију директора маркетинга! Колико је новаца од умрлица/ цитуља, и реклама отишло у приватне џепове?!! у то вријеме и ненаплаћене рачуне приказивао као добит. Плус сто је преко фиктивне фирме узимао новац од СФОРА, на штету Гласа Српске. Има тога још ... али...

Name

ДЕКЛАРАЦИЈА

19.06.2017 07:56

Ако је СНСД толико "ХРАБАР", нека ВЛАДАЈУЋА ВЕЋИНА, на челу са ДОДИКОМ, предложе Народној скупштини ДЕКЛАРАЦИЈУ О НЕПРИЗНАВАЊУ ГЕНОЦИДА?! Нормално, да им то не пада напамет, јер им та "ТЕМА", код залуђеног народа доноси ПОЛИТИЧКЕ ПОЕНЕ. Тако ДОДИК, који је, ЈЕДИНИ ОД СРБА, ЈАВНО ПРИЗНАО ГЕНОЦИД, сад СзП назива ИЗДАЈНИЦИМА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

19.06.2017 07:59

"Геноцид је престрашно питање које, између осталог, подразумијева и пресуде међународних институције и судова, као и стигму народа, а не појединаца"???? Геноцид у Сребреници је први јавно признао твој шеф Додик, јер се је десио. Цијели свијет је свједок злочина који су се догодили у Сребреници. Извршиоци су познати и већина их је осуђена. Вама закон не одговара јер он санкционише појединце, што је супротно од ваше политике гдје убјеђујете Србе да су СВИ ОНИ КРИВИ за геноцид и тако на вјештачкој кризи и страху добијате изборе. Геноцид се је десио, али није извршен од стране Срба и у име хришчанства, него од стране болесних појединаца! Блокирањем закона само дајете на знање свијету да у Српској још није завршено са хапшењем ратних злочинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.06.2017 09:02

Свака ти цаст за ову поруку.Да нас има висе који резмисљају тако не би нам рат никад требао.

Name

Приједор

19.06.2017 10:44

Еее, мој Зорићу....И педерлук и издаја.

Name

Коо

19.06.2017 10:34

"Оно што сматрам најважнијим, а што нисмо имали у досадшњем законодавству, јесте питање полног насиља над дјецом, које ћемо ријешити успостављањем регистра педофила" Знаци да од данас висе немамо педофила у РСу? Која је ово формулација, као да цемо иста рјесити овим законом, који це највјероватније бити оборен је у конфликту са законом о застити лицних података. Сто нам знаци имати ову банку података? Ионако је за сваки посао потребна потврда о неказњавању, а оне неказњене не моземо ставити на листу. Хмммм, ово це једноставно довести до јавног каменовања педофила док нам се ратни злоцинци и криминалци осјецају слободније него икада. Љепота од дрзаве и интелигенције министра правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар М.

19.06.2017 10:47

Г. Касиповић, обична је лаж да је нови Кривични законик РС, јер по оцјени струке, најлошије рјешење до сада у кривичном законодавству. Мислим да би проф. Т. Зивановић, Спајић, преврнули у гробу, да могу прочитати тај закон. Само на расправи одржаној у Бијељини, 3.4. о.г. су предложени бројни амандмани али Министарство није скоро прихватило ни један. Тако рецимо мјера безбједности забрана управљања моторним возилом никад није била казна, а сад је казна или замјена казне затвора је брисана, иако је имају сви други закони у БиХ. Проблем, је Министарство, јер Ваши помоћници или имају или немају правосудни испит, а немају никакво практично искуство. А КЗ БиХ је посебна прича, а посебно "спорно" кривично дјело.

ОДГОВОРИТЕ