Џејмс Гист се нуди Грчкој, али...

Искусни крилни центар жели пасош Грчке, али закон мора да се испоштује, што значи да не би могао да буде у конкуренцији за Евробаскет.

Кошарка 21.06.2017 | 08:30
Џејмс Гист се нуди Грчкој, али...
После кише увек дође сунце, тако је Панатинаикосу после потпуног слома у четвртфиналу Евролиге дошла титула шампиона Грчке. Која је, наравно, умирила немирне воде у редовима атинског великана, где је атмосфера била озбиљно нарушена после неславног завршетка европског пута и отвореног сукоба са првим човеком клуба Димитрисом Јанакопулосом. 

Ствари су се, ипак, значајно промениле након (не)очекиваног освајања титуле. Мајк Џејмс је сада значајно ближи останку у Панатинаикосу и потписивању новог, двогодишњег уговора, док је жеља Џејмса Гиста прилично јасна - да остане међу Зеленима, али и да добије грчки пасош. 

Гист је у разговору за грчки портал СДНА, открио своје жеље и планове за будућност. 

"Волео бих да наставим каријеру у Панатинаикосу. Волео бих и да добијем пасош, јер би играње за репрезентацију Грчке било одлично искуство".

Међутим, колико је реално да Гист добије пасош Грчке? Правно гледано, странац мора да проведе најмање пет година у континуитету у земљи чији пасош жели како би добио потребна документа. Искусни крилни центар ће ту норму достићи у децембру текуће године. Оно што је, додуше, важно истаћи, јесте да у Грчкој не постоје изузетни случајеви када се пасоши додељују „преко реда“. 

То значи да Гист не би био у конкуренцији за овогодишњи Евробаскет, као ни за почетак квалификација за Мундобаскет 2019. године. 

Пре неколико година жељу за добијањем грчког пасоша изразио је и некадашњи ас Панатинаикоса Мајк Батист. Али, све је остало само на причи. 

С друге стране, ту је и случај капитена Панатинаикосовог фудбалског тима, Португалца Зеке, који је документа добио тек када је испунио законске услове. А у тиму је од 2011. године. 

У кошаркашкој Европи натурализовани играчи су посебно цењени и чешће су више плаћени од кошаркаша из иностранства без ових докумената. Јер, клубови тако добијају опцију више приликом довођења странаца.

Џејмс Гист је у Панатинаикосу од децембра 2012. и са Зеленима је освојио три шампионске титуле у Грчкој, као и пет наслова освајача државног Купа. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар