Ево ко ће играти у АБА лиги сљедеће сезоне...

Познато је свих 12 учесника АБА лиге наредне сезоне. Из Србије ће четири клуба играти у регионалном такмичењу.

Кошарка 18.06.2017 | 16:45
Ево ко ће играти у АБА лиги сљедеће сезоне...
Трећом утакмицом финалне серије српског плеј-офа и одбраном титуле Црвене звезде у МОЗЗАРТ Суперлиги (3:0 против ФМП-а), завршена је кошаркашка сезона у свим земљама на теритиорији некадашње СФРЈ, а последично томе озваничена листа учесника АБА лиге за наредну сезону.

Из канцеларије овог такмичења, обавестили су јавност да се зна листа свих клубова који ће се у сезони 2017/2018 борити за наслов најбољег у региону. Уместо досадашњих 14 екипа за прстен ће се надметати њих 12. Из лиге је испала Крка, а одлуком руководства њен део више није Карпош из Македоније.

Црвена звезда је у петак освојила титулу у српском шампионату, па су завршетком свих националних првенстава стечени услови да се лига комплетира.

Хрватска "даје" три клуба, Црна Гора два, Босна и Херцеговина, Македонија и Словенија по једну екипу.

Црвена звезда, Партизан, Мега Лекс и ФМП играју и наредне сезоне. Цибона ће упркос финансијским тешкоћама играти и следеће сезоне, а из Хрватске су ту још и Цедевита и Задар.

Морнар и Будућност су представници Црне Горе, МЗТ Скопље је македонски, Игокеа босански, а Унион Олимпија словеначки представник.

Титулу у регионалном такмичењу наредне сезоне брани Црвена звезда која је ове године у финалу победила Цедевиту са 3-0, а у петак истим резултатом у финалу КЛС била боља од ФМП. Тиме су црвено-бели комплетирали триплу круну.

Канцеларија АБА лиге, којом ће у трећој сезони од реформе власничке структуре председавати први човек Црвене звезде, Небојша Човић, објавила је листу учесника за сезону 2017/18.

Као што је договорено у мају ове године, у 17. сезони од настанка регионалне лиге такмичиће се 12, а не 14 клубова. Србија и Црна Гора, са најбољим коефицијентом из сезоне 2016/17, добила су по једног "бонус" представника у наредној сезони у односу на основну поделу која гласи: Србија три клуба, Хрватска три клуба, Словенија један клуб, БиХ један клуб, Црна Гора један клуб, Македонија један клуб.

Другим речима, четири представника Србија ће имати и у сезони 2018/19 само уколико на крају следеће буде имала један од два најбоља коефицијента (однос победа и пораза својих представника у односу на конкуренцију).

Утололико, први пут од формирања лиге, 2001. године, Словенија ће имати једног представника, Олимпију. У односу на сезону 2016/17, неће бити словеначке Крке и македонског Карпоша.

Међу 12 клубова налази се пет бивших и један актуелни шампион, дебитаната нема, а загребачка Цибона и љубљанска Олимпија остаће до даљег једини клубови који ће учествовати у свакој од претходних 17 сезона.

Иза њих су Црвена звезда и Задар који се спремају за 16. учешће, Будућност ће играти 15. пут, а Партизан 14, док ће Широки Бријег, Крка и Загреб остати на 12, 11 и десет сезона у популарној "Јадранској лиги".

У досадашњих 17 сезона у регионалној лиги такмичило се укупно 37 клубова из десет земаља, а гости су повремено били израелски Макаби, мађарски Солнок, бугарски Левски и чешки Нимбурк.

Српски клубови убедљиво су најтрофејнији са 12 титула, од којих је Партизан освојио шест, Црвена звезда три, ФМП Железник две, а Хемофарм једну.

Хрватска Цедевита негативни је рекордер АБА лиге са четири пласмана у финале без освојеног трофеја, који су у Хрватску носили само Задар и Цибона, по једном.

Прво издање АБА лиге у којем није било клубова из Србије освојила је Олимпија, а у два учешћа Макаби је стигао до финала 2003. и титуле 2012. године.

И наредне сезоне, што се проходности у евро-купове тиче, шампион ће изборити пласман у Евролигу, а поражени финалиста и полуфиналисти у Еврокуп. Било је говора о томе да би регионална лига могла да врати Фајнал-фор, уместо плеј-офа, али је све остало само на томе, Термини почетка лигашког дела, полуфинала и финала плеј-офа нису још објављени, али познато је да ће се за прстење и Евролигу борити четири најбоља тима по завршетку сезоне од 22 кола, када ћемо сазнати и ко ће се пласманом на последње место опростити од права наступа у сезони 2018/19.

Комплетна листа учесника АБА лиге за сезону 2017/18:

Будућност (Црна Гора)
Цедевита (Хрватска)
Цибона (Хрватска)
Црвена звезда (Србија)
ФМП Железник (Србија)
Игокеа (Босна и Херцеговина)
Мега Лекс (Србија)
Морнар (Црна Гора)
МЗТ Скопје (Македонија)
Партизан (Србија)
Унион (Словенија)
Задар (Хрватска)

Титуле/клубови:

6 – Партизан

3 - Црвена звезда

2 - ФМП Железник

1 – Цибона

1 – Олимпија

1 – Хемофарм

1 – Макаби

1 – Задар

Титуле/државе:

12 – Србија

2 – Хрватска

1 – Словенија

1 – Израел

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар