ЕП: Реванш Францускиња, Србија на ивици!

Други пораз српских кошаркашица на Еуробаскету у Чешкој. За пролаз неопходна победа над Словенијом, вероватно са шест и више поена разлике. Ана Дабовић играла само 50 секунди.  Освета на француски начин, није помогла ни Соња. . . Шампионке приморане да победе Словенију! Ситуација потпуно закомпикована победом Словеније над Грчком.

Кошарка 18.06.2017 | 12:30
ЕП: Реванш Францускиња, Србија на ивици!
Репрезентација Србије одлично се носила са Француском, док је имала снаге за то, а то је било око 25 минута.

Соња Петровић је заиграла после пропуштеног меча против Грчке, али је Ана Дабовић већ у првом минуту отишла на клупу и није се више враћала на паркет.

Некомплетна Србија у финишу се "распала" под далекометном паљбом Селин Думерк и доживела незаслужено висок пораз у утакмици 2. кола Ц групе Европског првенства - 57:73 (19:15, 15:18, 9:19, 14:21)!

Француска коло пре краја води са скором 2-0, прате је Словенија и Грчка са по 1-1, а актуелне европске шампионке су на дну табеле са 0-2.

Недеља је слободан дан, у понедељак играју Србија - Словенија (15.00) и Француска - Грчка.

Изабраницама Стевана Караџића ће за пролаз у осмину финала бити неопходна победа било којом разликом ако после победи и Грчка (мало вероватно), а са најмање шест поена разлике ако Францускиње оправдају статус фаворита, јер ће се онда Србија, Словенија и Грчка наћи у "троуглу".

Грчка је у петак савладала нашу селекцију 69:60, а Словенке у суботу Грчку са 59:56.

Наша репрезентација је Францускињама велики дужник, јер их је савладала у финалу ЕП 2015, па у борби за бронзу на Олимпијским играма у Рију прошлог лета. Међутим, овог пута је противник имао "дужу" клупу, више расположених играчица и чак 17 скокова више на свом конту (50:33).

Србија је завршила меч са свега 28 одсто убачених шутева из игре, што је проценат са којим би било тешко победити и неку аутсајдерску екипу.

Францускиње су се први пут "одлепиле" у финишу треће четвртине, серијом 10:2 уз две тројке Марин Јоханес (41:51).

У последњој деоници су наше пришле на 48:52 и 50:55, али незадржива Думерк је "везала" 11 поена (три тројке), за осам минута постигла 15 од 17 поена своје екипе и сломила последње трагове отпора.

Ако је пораз од Грчке на отварању Европског првенства у Чешкој био потпуно изненађење, онда је неуспех од Француске дошао као хладан туш за повратак у реалност. Францускиње су добиле својих пет минута за освету због пораза из финала Првенства Европе 2015. и битке за бронзу на Олимпијским играма у Рију годину дана касније, а то су учиниле тако да су актуелне шампионке Старог континента довеле на ивицу амбиса - 73:57 (15:19, 18:15, 19:9, 21:14).

Ризиковао је селектор Србије Стеван Караџић, покушао је да спроведе неку врсту шок терапије за тим и на терен пошаље ровиту Соњу Петровић, пошто на Ану Дабовић није могао озбиљно да рачуна (одиграла само 51 секунду прим. аут.). Али, ризик се није исплатио. ЈестеСоња одиграла мајсторски, упркос томе што је са екипом одрадила тек један заједнички тренинг и тек недавно почела да трчи пуним интензитетом. Меч је, баш као и капитен Јелена Миловановић, завршила са 18 поена, чак се у већем делу утакмице видело да није дуго играла. Али, Србији је требало много више. Пре свега оне препознатљиве менталне чврстине у игри, која је екипу красила претходних година.

Србија није остала доследна својој игри. Није ни могла, када је овај тим значајно промењен у односу на онај који је последњих година доносио медаље. 

Кошаркашице Србије сада су дошле у изузетно незгодан положај, да морају за пролаз даље да се боре у последњем колу. И не само то - победа против Словеније једина је опција за изабранице Стевана Караџића. Ситуација у Групи Ц потпуно се закомпликовала чињеницом да је Словенија победила Грчку. Што је довело до тога да је Француска на врху са две победе, док Грчка и Словенија имају по победу и пораз, док је Србија на дну са два пораза. 

У случају да Француска победи Грчку у последњем колу, а да српске кошаркашице буду боље од Словеније, направиће се круг који ће чинити - Србија, Грчка и Словенија. Како би све три екипе у кругу тако имале по једну победу и пораз у међусобним окршајима, као следећи параметар узимаће се кош разлика из дуела тимова у кругу. У случају да Грчка направи изненађење и победи Француску у последњем колу, онда ће директан окршај Словеније и Србије одлучити име трећег путника из Групе Ц. 

Што се саме утакмице тиче, Србија је одлично почела, у првом полувремену диктирала темпо захваљујући џокеру у виду Сање Крњић. Али, кобна је била трећа деоница, када су Српкиње потпуно стале. Француска је то искористила и деоницу добила са 19:9, када су окренуле резултат и дошле до првог двоцифреног вођства. Упркос бројним нападима актуелних шампионки, далеко искусније Францускиње успеле су да одоле и одржавају разлику на пристојној удаљености. На крају и искористе психички пад целог противничког тима и докусуре га са максималних 16 кошева предности.

Најефикасније играчице у редовима Француске биле су Мијем и Думер са по 17 поена. 

СРБИЈА: Радочај 2 (3ск, 4ас), Петровић 18 (7ск), Чађо, Крњић 9 (7ск), Н. Јовановић 4, Миловановић 18 (шут 5/22), Мандић, Црвендакић, Шкорић 2, Станковић 3, Т. Јовановић 1, Дабовић 0.

ФРАНЦУСКА: Думерк 17 (8ск, 5ас), Мијем 17 (8ск), Јоханес 13 (3ас), Ајаји 8 (6ск)...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар