ЕП до 21: Представљамо првог ривала Србије - Португал!

Упознајте их - Португалија: Прогања Србија њих, прогањају они Србију… Али фале им Силве од 100. 000. 000! Вероватно и најважнија утакмица за Лалатовићеве пулене ће бити против старих знанаца који долазе без трилинга А репрезентативаца, али и са играчима који су плаћани по 30. 000. 000 евра.

Фудбал 17.06.2017 | 12:15
ЕП до 21: Представљамо првог ривала Србије - Португал!
Одмах да пређемо на ствар како би ствари биле јасније - млада репрезентација Португалије не зна за пораз од 31. марта 2015. године (не рачунајући пораз после једанаестераца у финалу прошлог Европског првенства). Од последњег пораза је прошло 19 утакмица! Последњи меч ова селекција одиграла је 28. марта ове године и тукла Немачку 1:0 у гостима. Четири дана раније страдала је Норвешка 3:1.  

Дакле, говоримо о земљи која има изузетно талентоване млађе категорије, а на овом шампионату Европе биће први ривал Србије данас у групи (18.00х). И вероватно кључни испит за тим Ненада Лалатовића. Ко данас изгуби, вероватно може да пакује кофере јер су онда танке шансе за полуфинале. А победа и на значи пласман међу четири најбоља. Дакле, много више може да се изгуби у данашњем мечу него што може да се добије.

Португалска генерација је дуго на окупу и већ годинама се јури са овом нашом залтном генерацијом. Орлићи су славили на пенале у омладинском полуфиналу ЕП у Литванији и касније освојили титулу. Португалци су се реванширали на следећм ЕП у Мађраској. Такође у полуфиналу, и такође после пенал лутрије. За Португалце је у оба меча играо Маркош “Рони” Лопеш. Искуство са тих мечева против Србије имају и голман Варела, дефанзивци Кансело, Ребошо, Ије, Фигередо, везисти Подставски, Рамос, нападач Орта… Дакле, одлично се познају. 

Португалија на овај шампионат долази без играча као што су Бернардо Силва који је појачао Манчестер Сити за преко 50.000.000 евра, Портова деветка Андре Силва је за 40.000.000 прешао у Милан, те вихорно крило Спортинга Желсон Мартинс за кога се интересују Ливерпул и Барселона. Са та три играча Португалија би била изразити фаворит, то је енорман квалитет. Гледајући тако, изостанак Сергеја Милинковић Савића, нашег понајбољег играча, много мање пара очи.

Секетор Жорж ће са друге стране моћи да рачуна на звучнија имена попут Валенсијиног бека Жоаа Кансела и пре свега Рената Санчеса, “Златног дечка“ Европског фудбала за 2016. годину, који је после разочаравајуће дебитантске сезоне у Бајерну морао да се спусти из А тима у младу репрезентацију.

Португалци су на противничком делу терена брзи, спретни, окретни и много опасни. Нападачки изузетно потентни. Играју од ноге до ноге, нападају по крилима и доста покушавају из даљине. Ту се посебно истичу Рубен Невес (Порто) и Бруно Фернандеш (Сампдорија). Када су на терену лопте само зује око гола. Представљају мотор Португалаца и играју фантастично у организацији напада. Посебно Фернандеш који је права десетка.

У вези ће играти и чудо од детета Ренато Санчес, али он није играо у последњим мечевима младог тима па упркос свом неспорном квалитету може да му затреба мало времена да се уклопи у тим и зато би могло да буде добро што играмо са Португалцима први меч на турниру.

По крилима су јако опасни и где дејствују Брума који је из Галатасараја прешао у РБ Лајпциг за 15.000.000 евра и Гонсало Гуедеш који је зимус за 30.000.000 евра дошао у ПСЖ. Брума вретенастом грађом подсећа на Нанија и само му мало недостаје оштрине у завршници. Иначе, веома је продоран и тежак за чување, док је Гуедеш сјајан у оба правца, али му фали утакмица у ногама. Маркош “Рони” Лопеш ће чекати шансу са клупе јер у односу на јуниорске дане није више доминантна фигура у својој генерацији и није прешао пут од талента до готовог произдвода.

Гонзало Пасијенсија делује као права деветка која се усидри и чека на шансе. Ту је и Рикардо Орта који дејствује по левој страни напада. 

Два симпатична ниска, а веома опасна нападача су и Данијел Поденсе и Диого Жота. Делују као да су залутали на терен из кадета, али то је само оптичка варка. Јако су опасни и продорни, а Жота зна и да игра главом.

Схватили смо да је офанзива убитачна и да потенцијала за голове има колико хоћете. Али, шта је са одбраном? Е, ту долазимо до проблема Португалаца…

Када су голмани у питању разликују се у нијансама, па практично не прави велику разлику ко ће бити на голу. Варела је знао да брани веће мечеве, али су се и Переира и Силва показали као сигурни чувари мреже. У дефанзиви доминира Рубен Семедо. Момак који је висок 190 центиметара и који је уочљив због своје конституције и фризуре.

Он јесте снажан, доминантнан, али није претерано сигуран. Као и Едгар Ије, па и донекле Тобијас Фигуередо. Свака лопта која иде по дијагонали, поготово по висини, проблем је за одбрану Португалаца. Свака лопта која иде у простор по боку може да се искористи што би наша крила Живковић и Гаћиновић и нападачи могли да користе обилато.

Свака брза лопта која иде између центархалфа и спољњег играча је велики проблем јер су штопери спори. Када одбрана Португалаца испадне, тешко се враћа у почетну формацију. Крхка је и крута и свакако је слабији део тима. Фонсека и Кансело знају да буду офанзивни по боку, а то оставља доста простора позади.

С обзиром на брзину наших играча на страни, било какав контранапад Орлића биће велика претња по Португалце.

На крају, осврнимо се и на још један сегмент игре - прекиде. Селектор Лалатовић је сигурно правећи анализу уочио страховиту опасност од прекида, односно скок игре Семеда. Тај момак даје голове главом као најбољи шпицеви и зато мора да буде  заокружен црвеним маркером.

Такође, селектор Жорж је веома надарен и има неколико одличних акција из корнера када лопта иде ван шеснаест метара на волеј Фернандешу или Невесу. Сваки слободњак је проблем за противника Португалије.

И свака екипа која има брзе нападаче. А ми их имамо неколико и то је велика предност Орлића.

ТИМ ПОРТУГАЛИЈЕ ЗА ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО:

Голмани: Бруно Варела (Виторија Сетубал), Жоел Переира (Манчестер Јунајтед), Мигуел Силва (Виторија Гимараеш);

Одбрана: Фернандо Фонсека (Порто Б), Педро Ребошо (Мореиренсе), Кевин Родригес (Реал Сосиједа), Жоао Кансело (Валенсија), Едгар Ије (Белененсес), Рубен Семедо(Спортинг), Тобијас Фигуередо (Насионал);

Везни ред: Рубен Невес (Порто), Франсиско Рамос (Порто Б), Томас Подставки (Порто Б), Ренато Санчез (Бајерн Минхен), Франсиско Жералдес (Спортинг, био на позајмици у Мореиренсеу), Жоао Карваљо (Виторија Сетубал), Бруно Фернандеш (Сампдорија), Рони Лопеш (Лил);

Нападачи: Данијел Поденсе (Спортинг), Диого Жота (Порто), Гонсало Гуедес (ПСЖ), Јури Медеирош (Боависта), Рикардо Орта (Брага), Гонсало Пасијенсија (Рио Аве), Брума (Галатасарај).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар