Човић у поноћ: Размишљам да ли да наставим...?!

"После свега, просечност не долази у обзир", рекао је председник црвено-белих новинарима после освајања титуле.  Није чудно да се добри системи у Србији распадну – осредњост не долази у обзир! “Некима истичу уговори, а некима у Управи истиче период размишљања да ли ће да наставе да раде свој посао. У те људе се убрајам и ја. Свако има право да донесе своју одлуку, нарочито ако се систем не поштује како би требало”, поручује први човек црвено-белих.

Кошарка 17.06.2017 | 22:15
Човић у поноћ: Размишљам да ли да наставим...?!
Док су играчи на балкону клупске зграде Црвене звезде на Малом Калемегдану славили титулу са навијачима, председник новог-старог шампиона Србије Небојша Човић одржао је кратко, поноћно обраћање новинарима, током којег није одговарао на питања.

Неколико сати после потпуно отворене конференције за новинаре Дејана Радоњића, на којој је рекао да правно више није тренер Звезде јер му је истекао уговор, као и да се и њему и играчима дугује већина примања, Човић је говорио о стању у клубу, минулој и будућој сезони.

Он је рекао да је могуће да Звезда склопи буџет и да амбициозно уђе у такмичарску 2017/18, да неће пристати на осредњост, али и да ће са сарадницима из управе пре тога размислити и о (не)останку, из неколико разлога.

"Вечери после оваквог успеха нису добре за јаке изјаве, јер су исувише присутне емоције које могу да вас одведу у грешку. Тако да ћу моје изјаве врло пажљиво контролисати", рекао је председник Звезде.

''Видим да је у последњих месец дана почело препричавање по медијима, растурање, да 'овај одлази овде, онај онде'. Као што сте видели, нисмо дали ниједну званичну изјаву, ни коментар на то. Ту је било 99 одсто неистина. Сад, што се самих медија тиче, знам да поједини функционишу тако да убаце неке дезинформације. Ако се случајно нешто погоди онда је обично коментар 'ево ми све знамо'...", додао је Човић.

Коментаришући сезону на измаку, председник Звезде рекао је да она била најуспешнија до сада од уласка актуелне управе у клуб пре шест година.

"У том периоду успели смо да освојимо десет трофеја. Честитам велике успехе и играчима и стручном штабу, а честитам и комплетној управи и менаџменту, који је успео да направи систем. Знам да се многима не свиђа кад то кажем, али шта да радим. Успели смо да створимо систем и тај систем је дао одређене резултате".

Начин за консолидацију ипак постоји.

“То није кукање, то су реалне чињенице.Ако будемо успели све да договоримо и наплатимо све дугове које имамо, а то нису дугови од државе, да ћемо направити сасвим нормалну финансијску ситуацију. Имамо старе изазове, освајање првенства, купа и регионалне лиге, али се намеће и један нови изазов, а то је 'фајнал фор' Евролиге. Људски је да размишљамо о томе, али морамо брзо да радимо. Неки мисле да нам је истекло време после АБА лиге, али ја не мислим да је касно и да има времена да се ради. Неки ће рећи да је било лако, да смо били државни банкомат, а тиме су нас проглашавали, извињавам се на изразу, разноразне јајаре и шљам. Иза свега су стајали и планови и програми и они су сви испуњени".

Човић и поред свих проблема види даљи развој клуба.

“То је добар систем, али није чудно да се добри системи у Србији распадну. Нека осредњост после свега што се мене барем тиче, не долази у обзир. Или идемо даље… Јер никада нисам спуштао лествицу, ја стално подижем лествицу, ма каква она била. Амбиција ми је да подигнемо лествицу, да ли ћемо то успети, више не зависи само од нас. План и програм постоји. У току наредних дана, недеља ћемо изаћи у јавност са тачним и прецизним информацијама о томе какви су нам резултати. Ја сам оптимиста, нисам песимиста и ипак очекујем да испунимо амбиције. КК Црвена звезда је најбољи клуб у земљи, на основу резултата, а не оговарања, блебетања. Не на основу наручених емисија и плаћених текстова, прича новинара који функционишу по принцпипу жетона. То смо направили, а мислим да можемо заједно још више”

Конкретно коментаришући статус играча који су од вечерас слободни (Лазић, Симоновић, Томпсон, Волтерс), као и статус такође слободног тренера Радоњића, Човић је рекао да ће конкретни одговори тек бити пружени.

"Што се тога тиче, имамо неколико играча којима завршно са овом сезоном истиче уговор, што не значи да они неће остати. То су Томпсон, Волтерс, Лазић и Симоновић и наравно, као што вас је тренер Радоњић већ обавестио и њему је истекао уговор. То не значи да неће остати, али не значи ни да ће остати, као и људи којима су истекли уговори. То ће бити посао који нам предстоји до августа, када би требало да почну припреме".

На истом месту, Човић је најавио да ће време за подвлачење црта дати одговоре на питање и ко ће остати из руководства клуба, укључујући и њега.

"Некима истичу уговори, а некима у управи, пошто смо волонтерски радили, не истичу уговори, већ истиче период за размишљање, па ћемо видети да ли ће наставити да раде тај посао. Ту спадам и ја. Свако ће донети одлуку и узеће у обзир све елементе, а нарочито ако се систем који сте направили не поштује како би требало. То су реалне чињенице и резултати", додао је Човић.

Да ли ће Звезда моћи да постане финансијски стабилнија? Човић одговара потврдно.

"Мислим да, ако се будемо договорили и ако будемо наплатили све дугове, а ти дугови нису дугови од државе, да ћемо направити сасвим нормалну финансијску ситуацију... Неки мисле да нам је истекло време, да смо то могли после АБА лиге да почнемо, а верујем да то мисле добронамерно, али знамо и ми нешто кад смо успели све ово. Нисмо могли да се свиме овим бавимо после АБА лиге, јер је ситуација таква каква је", додао је Човић.

Председник црвено-белих додао је и да очекује да следеће сезоне Звезда заиста направи искорак и с тим у вези поново помиње Фајнал-фор као жељу.

"Осредњост после свега овога што смо постигли не долази у обзир. Нисам човек који је спуштао лествицу и када је био прозиван и нападан и пљуван и насловним странама и специјалним емисијама и сталним пљувањем... Мислим да је КК Црвена звезда убедљиво најбољи клуб у земљи. То се процењује спортски, резултатима, а не на основу кафића, блебетања, не на основу наручених емисија, текстова...", додао је Човић, најавивши да ће црвено-бели следеће недеље још једном изаћи у јавност са тачним цифрама пословања након такмичарске 2016/17.

Конкретна помоћ је неопходна.

“Све невоље смо пребродили и направили породицу која у огромној мери верује у кошаркашки клуб Црвена звезда. Целе сезоне смо били присутни у Европи, али са много мање пара него неки клуб. Око пара ћемо дати детаљне информације. Не могу људе да враћам у школу да неке људе учим шта је УППР, и о законима републике Србије. Српска кошарка се налази у врло специфичној ситуацији и очекујем да се целој кошарци помогне, јер је то најтрофејнији спорт, уз свако уважавање ватерпола, одбојке, али и фудбала, који је покретач спорта у свакој земљи”, закључио је Човић.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар