Титове ствари на црном тржишту

Јошка Броз ће у Скупштини поставити питање имовине свог деде. Из Црне Горе нудили му да купи сто из маршаловог кабинета

Србија 17.06.2017 | 07:18
Титове ствари на црном тржишту
Посланик Јошка Броз, унук некадашњег југословенског председника Јосипа Броза, спремио је посланичко питање у Скупштини - шта је са стварима које су остале иза Тита? Како каже, имовина која је похарана током последње три и по деценије и која и даље нестаје, може се наћи на аукцијама и црном тржишту.

Недавно су му поједини људи из Црне Горе понудили да откупи сто из Титовог кабинета. Својевремено је откупио за 800 марака и кобалтне шоље са маршаловим ликом, а продавац је био нећак ађутанта који је радио у Ужичкој.

"Питање нестанка имовине поставићу не као члан породице, већ као представник грађана", каже Јошка Броз за "Новости".

На одлуку да се обрати држави нагнали су га последњи догађаји везани за ствари Титове удовице Јованке, али и за крађу страница из Књиге жалости у Кући цвећа, које је требало да се нађу на аукцији у Малаги.

Каже, пре два месеца врх Русије послао је код њега представника са питањем шта је било са Стаљиновом сабљом и орденом Суворова, које је Тито добио на поклон. Јошка се нада да су они у депоу Музеја, али то није могао да потврди представнику, па је одлучио да потражи одговор од државе.

"Ствари из куће у којој је живела Јованка, у Булевару кнеза Александра Карађорђевића, изнете су и стављене у депо Музеја Југославије, иако није готова оставинска расправа. Њеним наследницима дате су само књиге", каже он.


(Стаљинова сабља поклон Титу / Фото: Драган Миловановић)

У оставинској расправи која је после Брозове смрти трајала скоро 33 године, суд је прикупио спискове са сликама, накитом, намештајем и другим стварима из резиденција. Међутим, никада није утврђено шта са списка још постоји и где се налази.

Јошка сумња да је зато суд 2016. обуставио оставину, одлучивши да је окончана још 1991. и да нема разлога за обнављање пошто нема новопронађене имовине. Да је кренуо да истражује шта са списка припада наследницима, а шта држави, дошло би се и до тога шта фали и ко су кривци:

"Од 3.500 вредних слика остало је 750. Нестала је и марка из филателистичке збирке за коју су тврдили да је најскупља на свету. Где је део нумизматичке збирке из Музеја Југославије? Шта је са 30 сатова који су украдени са изложбе? Један од њих, 'филип патек', процењен је на 3,5 милиона швајцарских франака, а купио га је лично Тито у Швајцарској", констатује Титов унук, и наставља са набрајањем онога што недостаје:


(Јошка Броз / Фото: Предраг Митић)

"Сребрни сервис 'соуса', који је позајмљен, али није враћен. Па сребрни комплет у оквиру ког је био и пладањ. На њему је служена торта на некој прослави, после чега је 'добио ноге'. Ту су и аутомобили, позајмљени за изложбу у Словенији, које Србија никад није тражила назад."

Он наводи и да су га звали када је била изложба Титовог оружја.

"Када сам рекао шта фали, смркли су се и више ме нису позвали ни на једно отварање", каже Јошка.

Адвокат Горан Петронијевић објашњава да су се наследници жалили на одлуку суда којом је обустављен оставински поступак. Другостепене пресуде, међутим, још нема.

АПАНАЖА КАРАЂОРЂЕВИЋИМА

"Занима ме шта је са стварима које су се налазиле у сефу, у Ужичкој. Сви причају само о 'сефу 555', у Народној банци, где су наводно нађене ствари Карађорђевића из Белог двора. Волео бих да ми држава одговори и да ли је апанажа коју су Карађорђевићи добијали од државе до 1956. била исплата тих драгоцености које нису понели", каже Јошка Броз.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар