Стомачни вирус напунио амбуланте

Све више грађана жали се ових дана на стомачне проблеме, који се манифестују кроз мучнину, повраћање и дијареју, симптоми хватају цијеле породице, а и у амбулантама расте број таквих пацијената.

Република Српска 17.06.2017 | 07:13
Стомачни вирус напунио амбуланте
"Јунско-јулски период је период љетних пролива и примјећује се повећан број тих случајева, што је уобичајено за ово доба године. Овај тип вируса се појављује стално, мада постоје неки периоди у години када постаје учесталији и захвата већи дио популације", појашњава Зора Кременовић, шеф Одјељења породичне медицине Дома здравља Бањалука.

Додаје да се стомачни вирус манифестује обично у прелазном периоду, када су и прехладе честе, па се дешава да прехлада напада у комбинацији са стомачним вирусом. Вирус се брзо шири и чест је у већим колективима као што су школе и вртићи. Према ријечима Дејана Недића, специјалисте породичне медицине Дома здравља Добој, и на подручју овог града је повећан број обољелих.

Како каже, само његов породични тим прими и до три пацијента дневно с овом тегобом. На подручју Бијељине јављање ове заразне болести је спорадично, уобичајено за ово доба године и не одступа од вишегодишњег просјека.

"Особе се лако опораве јер ови симптоми трају у просјеку дан или два, мада се дешава да понекад трају и до десет дана. Ако су тегобе знатно израженије, које се манифестују учесталијим повраћањем и воденом дијарејом, долази до дехидратације организма, што је изражено код малишана и старијих особа.

Тада је неопходно што прије реаговати, како не би дошло до већих компликација", савјетују стручњаци. Потребно је водити рачуна о исхрани и хидратацији, одмору и мировању. Главни фокус лијечења стомачног вируса је да се спријечи дехидрација, тј. да се пије доста течности. 

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар