УВ зрачење и заштита од сунца

Како одабрати праву крему за сунчање, вечита је дилема пред одлазак на море. То, међутим, није смо пука куповина најскупље креме, за коју можемо помислити да ће и најбоље да заштити. Постоји читава наука о њиховом коришћењу, како се наносе, на колико сати и у којој количини.

Свијет 15.06.2017 | 13:04
УВ зрачење и заштита од сунца
Стручњци тврде да су креме за сунчање тек последња линија одбране и да нас оне не могу у потпуности заштити од штетних ефеката прекомерног излагања сунцу. Чак ни заштитни фактор није баш најбољи показатељ заштитних карактеристика креме, јер та ознака може довести у заблуду да производ комплетно штити од сунца.

Из тог разлога ево неколико савета како и на који начин треба да изабрати и користити креме за сунчање, да ли су безбедне за децу до годину дана и колико која одећа пружа заштиту од сунца.

Типови крема за сунчање

Др Гордана Исаиловић, дерматовенеролог и професор фозиологије коже у Високој здравственој школи струковних студија, објашњава да постоји две врсте крема за сунчање, оне које одбијају све сунчеве зраке и оне које су пуне хемијских супстанци.



- Прве су оне креме које садрже цинк оксид и титанијум диоксид. То су уједно и најбезбедније креме за сунчање и најчешће их садрже креме намењене деци. Ови састојци одбијају сунчеву светлост, нису токсични, не изазивају алергије, али остављају бео траг приликом мазања, због чега нису козметички прихватљиве. Ови типови крема једино нису препоручљива да се мажу уколико је кожа повређена, јер цинк и титанијум тако могу да уђу у организам - објашњава др Исаиловић.

Други тип крема су оне које садрже хемијске факторе и на њима обично пише да штите и од УВА (штити од старења коже) и УВБ (штити од карцинома коже) зрачења.

- Такве креме садрже више од 40, 50 активних супстанци, које могу да изазову алергије. Поред тога могу садржати хормонски сличне активне супстанце које делују проестрогено, као и материје које могу изазвати управо рак коже. Уколико се на пример, неко двоуми коју крему да купи, боље је да се одлучи за ону која садржи мање тих активниих супстанци, које су наведене у садржају, а не по цени - саветује др Исаиловић.

Разлика између скупих и јефтиних

Она додаје, да су за скупље креме произвођачи сами радили тетсирања на јачину УВА и УВБ заштите, па грађани могу бити сигурни да купују крему са тачно назначеном заштитом.

Креме за сунчање не постоје за бебе



Како објашњава, не постоји ниједна крема за сунчање која је намењена деци до годину дана. Наиме, мала деца могу добити топлотни удар, јер крема може да зачепи знојне жлезде. Такође, може доћи и до тровања. Из тог разлога мала деца морају бити у хладу, имати неку капицу на глави и танку гардеробу.

Посено купити крему за лице

Како би заштитили лице од сунца, потребно је користити посебну крему са заштитним фактором. Није препоручљиво користити ону крему коју сте купили за тело.

- Крема се бира по типу коже, и битно је да ли је она масна, сува, има флеке, боре...За сваки тип деловање креме је потпуно другачије. Посебно је важно да дневно, за лице, врат и деколте, треба нанети бар 10 грама креме, што значи да је за десет дана потребно имати две тупе од по 50 милилитара.

Битан је, али не и пресудан, заштитни фактор

При избору креме за сунчање треба избарати крему која има заштитни СПФ фактор најмање 30. СПФ фактор је показатељ УВБ заштите само од црвенила, односно опекотина од сунца.

- СПФ 30 штити дупло боље од црвенила него СПФ 15. Али, када се пореди абсорпција или упијање УВ зрака, ова линеарна веза не постоји. Производ са СПФ 15, абсорбује 93 одсто УВ зрака, СПФ 30 - 97 одсто, а производи са СПФ већим од 50 не повећавају битно овај ефекат. Имајући ово у виду, јасно је да заштитни фактор није баш најбољи показатељ заштитних карактеристика креме. Зато је ЕУ донела препоруке о увођењу јаснијег начина обележавања у смислу степена заштите на који се односи. Нови начин обележавања је још увек у статусу препорука чак и у земљама ЕУ - прича др Весна Пантић Палибр из Градског завода за јавно здравље.

На водоотпорним кремама треба да стоји колико минута су делотворне

Уведена су ограничења када је реч о водоотпорним кремама. Сада је произвођач у обавези да наведе колико времена корисник може да очекује за декларисани ниво СПФ заштите док плива или се зноји, а све мора да буде базирано стандардним тестирањима. На паковању може да стоји или 40 минута или 80 минута.

Колико креме треба користити

Веома важан савет је и да се заштитна крема користи у довољним количинама. Према подацима стручњака овде се често праве грешке. Људи наиме, користе у просеку дупло мању количину креме која умањује заштиту чак и за више од пола. Зато, крему не треба штедити.

- За заштиту целог тела одрасле особе просечне висине, потребно је утрошити око 35 г креме, око 6 кафених кашичица, што значи да је паковање од 200 грама довољно за 5 до 6 мазања. То значи да је за десет дана на мору минимум потребно 300 милиграма креме - објашњавају и др Пантић Палибрк.

И наравно, поново је потребно нанети крему након купања, пливања, брисања пешкиром, али поновљеном применом креме не може се продужити препоручени боравак на сунцу. Једна од заблуда везана је и за коришћење крема за појачано тамњење коже. Није тачно да је кожа, када потамни, заштићена од штетног деловања сунца.

Најбоља заштита је, ипак хлад

Основа заштите од сунца, сматрају и једна и друга саговорница, је избегавање излагања сунцу у периоду између 10 и 16 сати, избегавање директног излагања сунцу беба и мале деце, коришћење лагане одеће која прекрива већи део тела, шешира, наочара за сунце, ограниченог боравка на сунцу.



- Најбоља заштиа је да се седи у "шареном хладу". Они зраци сунца који се пробијају између лиша су сасвим довољни. Битно је напоменути да тамнија одећа боље штити од светлије, па тако мајица има заштитни фактор 10, док код мокре мајице те заштите уопште нема. Кантарионово уље има заштитни фактор два - објашњава др Исаиловић.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар