Анализа: Ко послије Џикића?!

Црно-бели немају много времена. Приоритет је избор председника, потом и тренера и то ће јасно указати који курс ће Партизан заузети у наредном периоду.

Кошарка 16.06.2017 | 22:45
Анализа: Ко послије Џикића?!
Кошаркашки клуб Партизан је у року од пет дана остао без  шансе да се бори за титулу првака Србије, без најбољег стрелца - Вила Хечера, пословног директора, тренераАлександра Џикића и напослетку, председника Николе Пековића. И док за попуњавање и слагање тима има колико-толико времена, Партизану је сада преко потребно, да што пре, поред председника добије и новог тренера. А управо би избор новог тренера могао да пружи или макар наговести одговор на питање који курс ће  у наредном периоду заузети црно-бели кошаркашки брод. Јасно је и да ће редослед потеза бити такав да се прво изабере први човек клуба, па онда тренер.

Мање-више, иако званично то нико не помиње, листа потенцијалних кандидата свела се на четири или пет имена која су реална, а једино ако дође до неког велеобрта, појавиће се неко ван ње. У сваком случају, имена која су се најчешће помињала су Мирослав Мута Николић, Дејан Милојевић, Ненад Чанак, Драган Николић, па и Душан Кецман.

Незванично, тренер Мега Лекса Дејан Милојевић већ је одбацио могућност да дође у клуб у којем је својевремено био љубимац навијача, мада не би требало искључити могућност, колико год она била мала, да уследи још један покушај црно-белих да му промене мишљење. Он свакако има добру позицију у садашњем клубу, где има шансу да ради са младим талентованим играчима каквих је Мега последњих година промовисала доста. Партизан свакако ни финансијски не може много да му понуди, а притом, тренутна ситуација са Управом и предстојећим избором новог руководства, свакако не шаље добар сигнал што се тиче стабилности клуба.

Када је у питању Мута Николић, његов евентуални повратак на клупу црно-белих би значио и да клуб има какве-такве резултатске амбиције у сезони која долази. Он је познат као неко ко уме да „намирише“ младог играча, али је упркос томе, у свим екипама које је до сада водио, увек имао по неколико искусних домаћих, па и страних играча. Дакле, ова варијанта била би вероватно најсличнија тренерској филозофији коју је имао и Џикић у претходних годину и по дана. Међутим, и код Муте Николића је питање да ли је реално да у овом тренутку напусти Динамик, врло интересантан и релативно нов кошаркашки пројекат са београдског Дорћола. Ипак се ради о клубу који нема ту врсту притиска као Партизан, а притом има одличну логистику и услове за свакодневни рад. Било како било, за Николића би то представљао повратак на клупу црно-белих на којој је седео од 1996. до 1998. године.

Име Драган Николића, садашњег тренера Карпоша из Скопља први пут се зимус доводило у везу са Партизаном и то су урадили македонски медији. Имао је веома добру сезону у Скопљу, иначе је често раније виђан на утакмицама београдских црно-белих у Пиониру. Пре Карпоша углавном је радио у српским прволигашима као што су Тамиш, Раднички и земунска Младост. Ове године је освојио македонски куп, а тамо се највише ослањао на искусногДраган Лабовић, Американца Кендрика Перија и Хрвата Доминика Мавру.

Ако Партизан одлучи да се у следећој сезони окрене сопственим ресурсима, можда би најбоља опција био Ненад Чанак, досадашњи Џикићев помоћник. Он се у клуб вратио прошле године, мало после Џикића, а у овој је добио прилику да самостално води екипу када су тренер и добар део тима добили салмонелу. И успео је да тријумфује и против Зјелоне Горе у Пољској и да доведе екипу до финала Купа Радивоја Кораћа, а мало је недостајало и да елиминише ПАОК у осмини финала Лиге шампиона. Добро познаје ситуацију и у клубу и  у екипи, деловало је да је у поменутом периоду кад је радио сам сасвим добро успео да мотивише играче и у том деликатном тренутку да извуче максимум.

И последњи на списку потенцијалних кандидата, а чије име се најстидљивије до сада помињало је Душан Кецман. Као и Чанак, био је помоћни тренер Џикићу, али је претходно радио и у стручном штабу Пере Божића, али чини се да су његове шансе у овом тренутку најмање. Једна заједничка ствар за тројицу од петорице поменутих кандидата,Милојевићу, Чанку и Кецману је то што су сви значајан део играчке каријере провели у Партизану и што знају како клуб дише и функционише изнутра.

Све у свему, јасно је да клуб и нова управа и председник, морају да донесу озбиљну одлуку да ли ће следеће сезоне јурити резултат уз одређена улагања и у искусније играче, од којих неки и странци, или ће се фокусирати, на уштрб резултата, на стварање тима за будућност и окосницу правити око домаћих и млађих играча, а јефтивнијих играча. Одлука свакако неће бити лака, али може у великој мери да утиче на будућност клуба, јер Партизан нема више ни простора ни времена за експерименте и промашаје. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар