Вујошевић: Нема препрека за Телетовића и Нуркића!

Душко Вујошевић, нови селектор кошаркаша БиХ истакао је да му је част што је преузео бх. тим, те да је сигуран да искуством, и како је рекао, са нешто знања може помоћи да се кошарка у БиХ подигне висок ниво.

Кошарка 13.06.2017 | 16:15
Вујошевић: Нема препрека за Телетовића и Нуркића!
“Поздрављам све људе који прате кошарку у БиХ. Нисам се раније дошао обратити, јер сам имао обавезе у француском Лиможу. Није било могуће директно обраћање и зато сам се обратио саопштењем“, појаснио је Вујошевић зашто није раније представљен бх. јавности, иако је именован још крајем марта.

Нови бх. селектор се нада да ће се сви играчи које буде позвао на припреме, које почињу 2. јула, одазвати, али не само да би се појавили, него да озбиљно учествују у раду и стварању добре атмосфере у тиму. Не види никакав разлога због којег се Мирза Телетовић и Јусуф Нуркић, два НБА играча из БиХ не би одазвала позиву.

“Нема препрека да Телетовић и Нуркић играју у претквалификацијама, јер се не поклапају са терминима НБА лиге. Сви НБА клубови савјетују играчима да љето искористе за одмор, индивидуални рад и да не играју за репрезентацију. Нормално то не савјетују играчима који играју за Америку. Дакле, лични је избор свакога од њих да ли ће играти или не“, казао је Вујошевић, те додао да је Нуркић играч око којег би требала да се гради репрезентација.

Нови селектор БиХ изразио је задовољство што је у БиХ, али и нагласио да је свјестан да постоји доста проблема, посебно у периоду када ФИБА, Евролига и НБА не успијевају да пронађу начин да заједнички функционишу.

“Свјестан сам односа према репрезентацијама, не само у Босни, него свуда јер су играчи страшно оптерећени и није то више на нивоу као некада раније. Међутим, то је још увијек частан посао и спорт је дио друштва који нема профитабилну функцију. Као школство и култура у неком смислу спорт је јако битан за функционисање сваке земље. Зато морамо бити свјесни и ставити се у функцију тога. Мени је важно да радим са играчима са овог подручја, јер се у бившој Југославији увијек играла специфична кошарка. Уосталом Босна је прва из Југославије са Богданом Тањевићем освојила титулу шампиона Европе“, наглашава Вујошевић и наставља:

“Овдје постоји традиција и велики број талентованих играча и то је за тренера изазов. Резултати које је БиХ постизала у млађим категоријама говоре да та лоза и даље рађа добро.Мени одговара такав посао, јер је количина кошарке коју подразумијева селекторски рад нешто што мом здравственом стању одговара, а и задовољава моју потребу за бављење кошарком. Сигуран сам да својим искуством и нешто знањем могу да помогнем да се кошарку у БиХ подигнемо на висок ниво, а то подразумијева добар рад свих у Савезу, добар однос играча и учествовање у репрезентативним акцијама. Не да неко својим присуством чашћава, него да заиста учествује и допринесе добрим радом да се циљеви реализују“.

Окупљање кошаркашке репрезентације БиХ планирано је 2. јула у Сарајеву, а утакмице претквалификација играће у периоду од 2. до 19. аугуста. Ривали бх. тиму биће Словачка, Шведска и Јерменија. У први круг квалификација пласираће се по двије првопласиране селекције из све четири претквалификационе групе. Свјетско првенство у кошарци одржаће се у Кини од 31. августа до 15. септембра 2019. године.

Вујошевић је казао да је план припрема већ дефинисан, те да ће током тих мјесец дана његов изабраници одиграти по двије контролне утакмице са Бјелорусијом и Аустријом, те наступити на турниру у Македонији.

У стручном штабу, уз искусног тренера, радиће као помоћници Менсур Бајрамовић и Јосип Панџа, док ће кондициони тренер бити Осман Ханџић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар