Ф1: Мерцедес покорио Монтреал!

Фетел без подијума! Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је у седмој трци сезоне Формуле 1, на Великој награди Канаде у Монтреалу.  Хамилтон запоседнут Сениним духом односи ВН Канаде! Себастијан Фетел је изгубио трку још на старту, а малер је упропастио сјајног Верстапена. По свршеном чину друго место осваја Валтери Ботас, а треће Данијел Рикардо.

Остали спортови 11.06.2017 | 22:50
Ф1: Мерцедес покорио Монтреал!
Британац је искористио хаос на почетку трке и лагано водио од старта до краја на стази "Жил Вилнев".

Неколико судара и малер Макса Ферстапена је искористио и други возач Мерцедеса Валтери Ботас, који је стигао до друге позиције, док се на победничко постоље попео још Данијел Рикардо у Ред Булу.

Водећи у генералном пласману Себастијан Фетел је први пут ове сезоне остао без подијума, стигао је као четврти, што је лош резултат с обзиром на другу старту позицију, али одличан с обзиром на дешавања на стази.

Немац је због проблема са болидом морао врло рано у бокс па је завршио на зачељу, у првих 30 кругова је напредовао до 12. позиције, а онда после одлазака ривала у пит-стоп стигао до седме.

После дуге "шаховске" партије са тимским колегом Кимијем Раиконеном, користи грешку Финца осам кругова пре краја и стиже до шестог места. Пуним гасом креће у напад на две Форс Индије, где је искористио добру стару "завади па владај", те обишао конкуренте док су се међусобно борили за четврто место.

На крају је Мексиканац Серхио Перес трку завршио као пети, Француз Естебан Окон као шести, Раиконен је упркос проблемима кроз циљ прошао као седми, Нико Хилкенберг је био осми, прве бодове је освојио млади Ленс Строл деветим местом, док је десети био Роман Грожан.

Иако је био врло близу првих бодова, Фернандо Алонсо је опет морао да одустане, шести пут ове сезоне, на још једној трци у којој га је фрустрирао слабашни Хондин мотор, али и слаба комуникација са својим тимом. Макс Ферстапен је сјајно кренуо у трку, пробио се са пете на другу позицију, али је морао рано да одустане због проблема са болидом.

Луис Хамилтон је освојио ВН Канаде! Мотив је био недвосмислен. Поклоњена му је кацига Ајртона Сене, па су му и звезде у Монтреалу биле наклоњене. За срећу Британца одговорна је и зла такмичарска судбина Себастијана Фетела који је упркос другој стартној позицији кикснуо још на почетку битке. Све то одлично је искористио Макс Верстапен, али и он убрзо постаје трагичар. На крају друго место је припало Валтерију Ботасу, а трећи је кроз циљ прошао Данијел Рикардо, возач Ред Була.

Агресивни Макс Верстапен имао је старт из снова који се претворио у ноћну мору за Себастијана Фетела, на крају и за њега самог. Наиме, возач Ферарија је након старта оштетио предњи део болида па је у шестом кругу отишао на сервис. Наравно, изгубио је позиције а битно је напоменути да је у почетној фази трке дошло и до удеса Карлоса Сајнца и Филипе Масе после чега се на стази по први пут појавило возило безбедности. То је био први кључни тренутак ВН Канаде, а следећи је уследио већ у 11. кругу када је Макса Верстапена издао “РБ 13” болид Ред Була. На стази се због тога нашло виртуелно возило безбедности што је највише одговарало тимској стратегији Мерцедес АМГ Петронаса. Луис Хамилтон је од тог момента лагано водио трку а Валтери Ботас га је пратио без опасног Верстапена који се до тог тренутка налазио између два “W08” болида.

У наставку трке били смо у прилици да гледамо и један неочекивано занимљив дуел. Естабан Окон у болиду Форс Индије нашао се испред Валтерија Ботаса после његовог одласка на срервис. Разуме се, Окон је отегао властити одлазак у бокс и показао вештину вожње на коју Финац није имао адекватан такмичарски одговор.

Пресек стања на стази у 36. кругу каже да је у том тренутку Луис Хамилтон суверено водио трку, друго место било у поседу Валтерија Ботаса у пратњи Данијела Рикарда, Переза, Рајконена, Окона, Фетела и Фернанда Алонса…

У последњој фази ВН Канаде нисмо имали већа узбуђења изузмемо ли кикс Кимија Рајконена који је пресекао кривину. На крају, поредак иза возача на подијуму у први план баца сјајни двојац Фор Индије. Себастијан Фетел је четврти, Серхио Перез пети, а  Естабан Оконшести. Седми је Рајконен, а следе Хулкенберг, Строл и Грожан. Фернандо Алонсо није имао среће ни овог пута. Два круга пре краја био је десети, али Мекларен Хонда поново није издржала…

Закључак је лако извести јер свршеном чину мане нема. Ферари је имао добар болид, али не и тактичку замисао чији недостатак је докусурила лоша срећа у Монтреалу. Са друге стране све похвале иду Луису Хамилтону и Валтерију Ботасу који су дуплом победом вратили Мерцедес АМГ Петронас у положај активног тимског изазивача за освајање титуле. Све у свему, све карте су још у игри. Скудерија и Дајмлер од вечерас су у још чвршћем клинчу који обећава узбудљив расплет сезоне у наставку најбржег шампионата света! Далеко је возачка као и конструкторска титула за оба претендента, а то знају возачи као и челници оба супростављена табора.

Хамилтон је смањио заостатак за лидером шампионата Фетелом на 12 бодова, пред Велику награду Азербејџана која ће се возити улицама Бакуа 25. јуна.

ВН Канаде, резултати:

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) 1:33:05,154 сати
2. Валтери Ботас (Мерцедес) +19,783
2. Данијел Рикардо (Ред Бул) +35,297
4. Себастијан Фетел (Ферари) +35,907
5. Серхио Перес (Форс Индија) +40,479
6. Естебан Окон (Форс Индија) +40,716
7. Кими Раиконен (Ферари) +58,632
8. Нико Хилкенберг (Рено) +1:00,374
9. Ленс Строл (Вилијамс) +1 круг
10. Роман Грожан (Хас) +1

Генерални поредак:

1. С. Фетел (Ферари) 129
2. Л. Хамилтон (Мерцедес) 104
3. В. Ботас (Мерцедес) 75
4. К. Раиконен (Ферари) 67
5. Д. Рикардо (Ред Бул) 52

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар