Борковић Број 1: "Боже правде" у Аустрији!

Српски аутомобилиста славио у првој трци петог викенда ТЦР Светског шампионата! Душан Силни – Боже правде и слом нежне Ђулијете у другој трци на Салцбургрингу! Душан Борковић је после петог ТЦР викенда у Аустрији инкасирао нових 29 бодова, само један мање од актуелног светског шампиона Стефана Коминија.

Остали спортови 11.06.2017 | 19:20
Борковић Број 1: "Боже правде" у Аустрији!
Српски аутомобилиста Душан Борковић остварио је другу победу у сезони у ТЦР шампионату, после Бахреина славио је и у Аустрији.

Борковић је у својој Алфа Ромео Ђулијети тријумфовао на првој трци на Салцбургрингу, док је у другој морао да одустане због проблема са полуосовином.

Дуца је остварио напредак у генералном пласману где заузима пето место са 82 освојена бода. Борковић је тако напредовао за једно место, а да није било пеха у другој трци након овог викенда био би чак четврти.

Борковић је трку почео са другог места, иза Словака Мата Хомоле. Оно што је и обећао после суботњих квалификација, Дуца је спровео у дело. Алфа га је послушала на старту и кренула савршено, тако да је већ у првој кривини престигао лидера и докопао се првог места.

Борковић је из круга у круг повећавао предност и када се чинило да ће убедљиво оставити ривале иза себе, десила су се два инцидента на стази, због чега је на писту излазио "сејфти кар". Управо та чињеница није дозволила Борковићу да сачува убедљиву предност, па је трка са првобитних 15 продужена на 17 кругова.

Хомола је после прекида кренуо на све или ништа и већ у 11. кругу напао Борковића у борби за прво место. Свакоме на стази застао је дах, али не и Душану Силном, који је прибрано остао на идеалној путањи и одмах узвратио ударац, осигуравши лидерску позицију.

То је уједно био последњи покушај неког од конкурената да га угрози, а када је у 15. кругу ван стазе остао и Верне, трка је дефинитивно прекинута и Борковић је могао да почне са слављем.

Српски ас је на другој трци, због правила који предвиђају обрнути поредак прве десеторице, стартовао као девети. Нажалост, од самог старта се видело да су поједини проблеми са аутомобилом које је Борковић имао на претходна два викенда, поново испливали на површину.

Упркос великој жељи и труду да се и у другој трци дочепа бодова, Борковић је био немоћан да заузда аутомобил на стази, што је довело најпре до пада на 12. место, а онда и излетања у седмом кругу због проблема са поломљеном полуосовином. Срећом, чак и у таквој ситуацији, Борковић је успео да сачува аутомобил без оштећења.

"Поносан сам и пресрећан што сам још једном успео да представим Србију у најбољем светлу. Не могу речима да опишем част и осећања када сам слушао српску химну и овде у Аустрији. Надао сам се да ћу и у другој трци моћи до бодова, али нажалост, није могло. Упркос свему, одлазим срећан на следећи викенд у Мађарску. Хвала мом тиму и свим навијачима који су били уз мене и овог пута", рекао је Борковић после победе.

Борковић после петог викенда може да буде презадовољан, будући да је у Аустрији зарадио нових 29 бодова, само један мање од актуелног светског шампиона Стефана Коминија.

Борковићева Алфа имаће 20 килограма баласта, док ће његови конкуренти Комини и Колћаго имати 30, односно десет килограма додатне тежине.

Још један успех Душана Борковића!

Најбољи српски аутомобилиста остварио је у Аустрији други овосезонски тријумф, победивши у првој трци на стази Салцбургринг у Аустрији, чиме се после Бахреина још једном попео на највиши степеник постоља.

Возач Алфа Ромео Ђулијете ТЦР са бројем "62" НИС Петрол тима започео је трку са друге позиције, иза Словака Мата Хомоле. Оно што је обећао после квалификација - у недељу је и остварио. Алфа га је "слушала", од старта кренула савршено, па је већ у првој кривини престигао лидера и докопао се првог места.

Дућа је из круга у круг повећавао предност и када се чинило да ће убедљиво тријумфовати догодила су се два инцидента, па излазак "сејти кара".

Трка је продужена, Борковићева предност више није била убедљива, али се Србин одбранио и осигурао лидерску позицију.

"Поносан сам и пресрећан што сам још једном успео да представим Србију у најбољем светлу. Не могу речима да опишем част и осећања када сам слушао српску химну и овде у Аустрији", рекао је Борковић после трке.

Наш ас је у другој трци почео као девети, због правила која предвиђају обрнути поредак прве десеторице. Нажалост, од почетка је имао проблеме, па је у седмом кругу излетео због проблема са поломљеном полуосовином, али је успео да сачува ауто без оштећења.

"Надао сам се да ћу и у другој трци доћи до бодова, али нажалост није могло. Упркос свему, одлазим срећан на следећи викенд у Мађарску. Хвала мом тиму и свим навијачима који су били уз мене и овог пута", изјавио је Борковић после тријумфа.

Српски возач у Аустрији је освојио нових 29 бодова и има само један мање од светског шампиона Стефана Коминија. Остварио је напредак у генералном пласману, па сада заузима пето место, са 82 поена. Да није било пеха у другој трци, био би чак четврти.

Следећи викенд ТЦР Светског шампионата биће вожен 17. и 18. јуна у Мађарској, на стази Хунгароринг.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар