Ф1: Хамилтон изједначио рекорд Аертона Сене!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтона освојио је пол позицију пред трку за Велику награду Канаде.  Посебан поклон за Хамилтона - кацига Ајртона Сене! Пол позиција број 65 за Британца!

Остали спортови 11.06.2017 | 13:30
Ф1: Хамилтон изједначио рекорд Аертона Сене!
Британац је у Канади стигао до 65. пол позиције у каријери и тако изједначио рекорд свог идола Аертона Сене.

По завршетку тренинга Британац је од породице Сена на поклон добио кацигу трагично преминулог шампиона.

Хамилтон је превезао круг за 1:11,459 минута и био је за 0,330 секунди бржи од возача Ферарија Себастијана Фетела.

Трећи је био возач Мерцедеса Валтери Ботас са 1:12,177, а четврти Кими Раиконен из Ферарија резултатом 1:12,252. Иза њих био је двојац Ред Була, Макс Верстапен и Данијел Рикардо.

Одлучило је 0,33 секунде. Толико бржи био је Луис Хамилтон од Фераријевог Себастијана Фетела у квалификацијама за трку Формуле један за Велику награду Канаде. Британац у Мерцедесу тако је стигао до 65. пол позиције у каријери чиме је изједначио учинак легендарног Ајртона Сене.

И као награда - ону коју ће заувек чувати као успомену - кацига трагично преминулог Бразилца. Поклон какав се не добија сваки дан. Уручили су му је лично чланови Сенинепородице. Сада је пред Хамилтоном, који је у Канади побеђивао на пет од девет трка на којима је учествовао, само још историјски рекорд Михаела Шумахера од 68 пол позиција.

“Дрхтим! Знам да је Ајртон многима био омиљени возач, мени свакако јесте. Он ме је инспирисао да будем ово што сам данас. Ово је велика част“.

Међутим, тек сутра следи права ствар. Јер сутра се вози за бодове, а Хамилтон их тренутно има 25 мање од Фетела.

Треће место у квалификацијама заузео је Хамилтонов клупски колега Валтери Ботас, четврти је био Фераријев Кими Рајконен. Даље редом Макс Верштапен, па његов колега из Ред Була Данијел Рикијардо, седми је кроз циљ прошао Фелипе Маса из Вилијамса, затим СерхиоПерез и Естебан Окон, па Нико Хулкенерг...



Британац је стигао до 65. пол позиције у каријери и тако се изједначио са идолом.

Троструки светски првак Хамилтон победио је пет пута у девет трка у Монтреалу.

После квалификација он је од породице Аертона Сене добио једну од кацига покојног аса.

"Тресем се. Знам да је Аертон многима био најомиљенији возач, као што је био мени. Инспирисао ме је да будем овде и ово је велика част", рекао је Хамилтон.

Хамилтон сада има само три пол позиције мање од рекордера Михела Шумахера.

"Веома сам срећан. Монтреал је био добар према мени свих ових година. Ово је била тесна битка са Фераријима, који су брзи током целе године. Желео сам добар круг, и успео сам. То је био секси круг, сјајан круг. Не могу да верујем да је испао толико добро. Екипа је обавила добар посао, извукли смо поуке из прошле трке и заиста јој све дугујем",навео је Хамилтон.

Четворостуки светски првак Фетел рекао је да верује да може да победи у Канади.

"Мислим да имамо брзину за победу. Нисам задовољан последњим кругом, али ово су биле добре квалификације", навео је Фетел.

Троструки светски првак Хамилтон победио је пет пута у девет трка у Монтреалу. Трка за Велику награду Канаде вози се у недељу од 20 часова у Монтреалу.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар