ЕП - Шуман: Одбрана кључна против Шпаније!

Билал Шуман, селектор сениорске рукометне репрезентације БиХ још увијек није комплетирао тим на који ће рачунати у припремном периоду за мечеве са Шпанијом 14. јуна у Сарајеву и са Аустријом три дана касније у Бечу.

Остали спортови 12.06.2017 | 08:15
ЕП - Шуман: Одбрана кључна против Шпаније!
Очекују се још Бењамин Бурић и дебитант Срђан Предраговић који су имали обавезе у њемачкој Бундеслиги, те из француске лиге Сењамин Бурић, Дејан Малиновић, Мухамед Торомановић, Небојша Граховац и Коста Савић. Селектор Шуман за Анадолу Агенцy (АА) каже да шансу свог тима у дуелу са Шпанцима види у чврстој одбрани.

Упркос томе Шуман је веома задовољан досадашњим током припрема на Илиџи, гдје су се бх. рукометаши окупили 6. јуна. Оно што га још више радује од квалитетног рада сениора, јесте чињеница да тренутно у сарајевском насељу Илиџа борави око 130 рукометаша БиХ, јер су од 9. до 11. јуна на мини припремама и пионирска (У14), кадетска (У16) и јуниорска (У18) селекција. Са њима раде селектори Јасмин Мркоња, Небојша Голић и Зденко Грбавац. Репрезентативци млађих селекција вечерас ће имати прилику да се друже са својим идолима из сениорског тима.

“Имамо на окупу 130 играча  што је мислим први пут у историји нашег рукомета. Осим У16 и У18 селекција са нама су по први пут и рукометаши до 14 година старости. То је новоформирана селекција, урадили смо тестирања играча, идентична онима која смо раније провели са У16 и У18 селекцијама. То је наша будућност и заиста је лијепо видјети све те момке. Искористићемо њихов боравак на Илиџи и организовати гала вечер бх. рукомета у хотелу Хиллс на којој ће бити 130 играча на једном мјесту“, говори Шуман уз одређену дозу одушевљености.

Наравно, селектор је, упркос послу са млађим категоријама, највише фокусиран на дуел његови изабраника против Шпаније 14. јун у сарајевској дворани “Мирза Делибашић“. БиХ би евентуалном побједом против актуелних вицешампиона Европе, уз реми или пораз Аустрије у Финској, коло прије краја квалификација осигурала историјски пласман на Европско првенство.

“Чекамо још репрезентативце из Њемачке и Француске, како би комплетирали редове. Добро радимо, види се на играчима да су свјесни ситуације и шансе која нам се указала. Све је у нашим рукама, не зависимо ни од кога. Пут ка Европском првенству нам је отворен, имамо двије утакмице у којима знамо шта нам је потребно. Моја лична жеља је да у сриједу завршимо то путовање, а то значи да савладамо велику Шпанију и да нас погледа срећа у Финској. Надам се да ће нам публика у 'Скендерији' бити вјетару леђа, јер се налазимо пред историјским резултатом, првим пласманом на Европско првенство. Дакле, идемо да пробамо побиједити Шпанију и учинићемо све да остваримо тај циљ“, каже Шуман.

Иако су многи очекивали да ће Шпанци, с обзиром да су веће осигурали пласман на ЕУРО 2018 у Хрватској, у посљедње двије утакмице играти са “резервним“ тимом то се неће догодити. Јорди Рибера је у односу на претходни списак изоставио пет играча: средње бекова Дениела Сармиента и због повреде леђа Јонаса Канеласа, лијевог крила Валера Ривере, пивота Јулиена Агуинагалдеа и голмана Арпада Штербика.  

“Шпанија је екипа за респект без обзира у којем саставу долазе. Они имају јако велики избор играча и нема ту међу играчима неке велике разлике у квалитету. Уз то ови који долазе из 'другог плана' желе се у финишу квалификација наметнути како би изборили мјесто на Европском првенству. Без обзира што су први у групи сигурно не долазе на излет у Сарајеву“, казао је Шуман и наставио:

“Нашу шансу видим у одбрани. То је сегмент игре који нам тренутно најбоље функционише, али то не значи да смо у осталима лоши. Наравно, врхунску одбрану требају пратити наши голмани, а тако ће до изражаја доћи тај наш концепт када из одбране имамо транзицију у контра напад. Хоћемо да трчимо, да играмо модеран рукомет и сигурно је да ћемо дати максимум. Репрезентативци виде да не користимо само седам или осам играча, него да их ротирамо 15 или 16. Тиме желимо постићи што већи интензитет и да имамо контролисано трчање, а не да правимо техничке грешке и из њих примамо лагане голове. Имамо добру базу да одиграмо врхунску одбрану против Шпаније. Кажем Шпаније, јер нас Аустрија тренутно не интересује. Размишљамо искључиво о Шпанцима, а о гостовању у Бечу ћемо мислити када за то дође вријеме.“

У групи 3 квалификација за ЕУРО 2018 након четири одиграна кола Шпанија је лидера са осам бодова, слиједи БиХ са четири, док Аустрија и Финска имају по два бода. На Европско првенство пласираће се по двије првопласиране репрезентације из сваке од седам група, те најбоља трећепласирана. Директан пласман остварила је само Хрватска, као домаћин.

Извор: Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар