Хероина 14. дана: Не пише тенис бајке, пише их Јелена Остапенко!

Летонска сензација је хероина дана, женског дела Ролан Гароса, а „прети“ да без премца буде и једна од сензација године.

Тенис 11.06.2017 | 11:45
Хероина 14. дана: Не пише тенис бајке, пише их Јелена Остапенко!
Када на турнир дођете са 47. места на планети, ни сами не верујете у своје могућности . Када не освојите турнир две године, а онда дођете на Гренд слем, свако коло које се прође је премија

Титула? Не, то је резервисано са неку другу, ја морам још да радим да бих дошла дотле – вероватно би помислила свака играчица која на турнир дође као Летонка која је у полуфиналу прославила свој двадесети рођендан.

Јелена Остапенко је имала и среће. До финала је дошла победивши у четвртфиналу Каролину Вознијацки и Тимеу Бачинску, али на Гренд слему није лако победити било кога.

Аутсајдери се често покажу као „мине“ за фаворите, па се жребови „осипају“ од носилаца. Неписано правило је да такви играчи или играчице бљесну у једној партији, а онда већ у следећем мечу одиграју на свом уобичајеном нивоу и испадну.

Јелена Остапенко то није урадила. Победила је у једном мечу против Чирико са 2–1 , победила у другом против Монике Пуиг, у реду задржала је моментум, али после победе над Цуренко није се очекивало да ће моћи даље од некадашње финалисткиње турнира Саманте Стосур. Још једном је са 2–1 била Остапенко боља, а онда је почела да пркоси свим правилима јер је била најбоља кад је требало и против Данкиње Каролине Вознијацки. „Страдале“ су до краја турнира Бачински и фавориткиња за освајање турнира Симона Халеп, а Летонка је успела да дође до завршнице.

Први озбиљан резултат од 2015. године и то на Гренд слему, спречила је амбициозну Румунку да преузме прво место од Анђелик Кербер, али и направила резултат којим се са 47. места поставила испред тенисерки које су биле најбоље на свету. Вознијацки на пример никада није освајала Гренд слем трофеј, иако је била прва на свету, а ту је и наша Јелена Јанковић.

Остапенко можда са својих двадесет година које је напунила 8. јуна још није дошла до првог места на WТА листи, али је тенисерка са Гренд слем пехаром у својој витрини. Слично је пошло за руком и Италијанки Франчески Скјавоне, а то је и више него довољно да као хероина Летонка обележи читав Ролан Гарос у женској конкуренцији.

Од седам мечева на турниру, чак пет је добила са 2–1 укључујући и финале. И у њему је успела да преокрене када се нико није надао јер је Симона Халеп била убедљива, што је после и рекла на конференцији за штампу „Нисам ништа погрешно урадила“.

Није, али је Јелена Остапенко решила да своју бајку заврши срећним крајем. Пред почетак турнира, тенисерке су говориле да се барем 15 играчица бори за трофеј у одсуству Серене Вилијамс. Погрешиле су, за трофеј се борило барем 47 њих и освојила га је баш 47. двадесетогодишња девојка из Летоније.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар