РГ - Херој 12. дана: Вавринка - најбољи кад је најпотребније!

Публика на Ролан Гаросу је видела два потпуно различита мушка полуфинала – једно достојно полуфинала и једно достојно другог кола турнира.

Тенис 10.06.2017 | 11:30
РГ - Херој 12. дана: Вавринка - најбољи кад је најпотребније!
Херој дана је учествовао у овом првом, долази из Швајцарске, у једном дану је урадио више невероватних ствари за своју каријеру и зове се Стан Вавринка.

Вавринка је са 3–2 (6:7, 6:3, 5:7, 7:6, 6:1) у сетовима победио финалисту Ролан Гароса 2016. године Ендија Марија. Успут је успео да по први пут од 2009. избаци Новака Ђоковића из Топ 3 на АТП листи, а наредну недељу ће можда чекати и са друге позиције.

О томе се пита и Рафаел Надал који је у другом полуфиналу рутински са 3–0 (6:3, 6:4, 6:0) елиминисао Ђоковићевог „џелата“ Доминика Тима.

Шампион Ролан Гароса из 2015. године је прошле године пропустио финале јер га је са 3–1 у полуфиналу поразио управо данашњи противник Енди Мари. Мари је тада добио уводна два сета, Вавринка је потом смањио заостатак, али се Британац брзо консолидовао и после четири сета победио.

Повео је Мари и у овогодишњем полуфиналу после напетог тај брејка који је добио са 8:6. Од 87 директних поена, Вавринка је у првом сету имао чак 22. Имао је и 23 неизнуђене грешке, а у тесном сету превладао је бољи први сервис Британца.

Швајцарца то није успорило, па је и у наредним сетовима наставио истим темпом да напада. После другог сета је изједначио са два брејка, трећи је изгубио у финишу иако је на старту имао 3:0, а онда је уследио четврти сет и реприза првог са другачијим епилогом.

Играчи су чували своје сервисе до краја, није виђен ниједан брејк и долази се до тај брејка. Вавринка у 13. гему прави мини брејк, одмах га и губи, али код резултата 2:2 осваја пет поена, Марију дозвољава само један и враћа се у меч са 7:3.

Од тог тренутка до краја меча који је трајао 4 сата и 38 минута на терену је постојао само Швајцарац. Као што је у одлучујућим и преломним тренуцима Новак Ђоковић раније „ломио“ противнике, тако је то урадио и Вавринка.

Повео је са 5:0, а да није изгубио један брејк, Енди Мари би се придружио Доминику Тиму јер би са „кромпиром“ у последњем сету био елиминисан са турнира. Већ у наредном гему Вавринка четвртим брејком у петом сету долази до 6:1 и уписује се у историју као један од најстаријих учесника финала на Ролан Гаросу са своје 32 године.

Ко ће у финалу имати предност тешко је рећи. Један финалиста је турнир освајао девет пута и јури своју десету титулу на Ролан Гаросу, а уз то је у одличној форми.

Други је показао да може да игра и против најбољих играча на свету у најбољој форми. Показао је то пре 2015. године против Новака Ђоковића у финалу када је подигао пехар у Паризу.

Пита се и Надал, али Вавринка то готово извесно може да уради опет.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар