РГ: Спектакуларна побједа Вавринке над Маријем за финале!

Стен Вавринка пласирао се у финале Ролан Гароса пошто је после пет сетова и велике борбе савладао Ендија Марија, 7:6, 3:6, 7:5, 6:7, 1:6

Тенис 09.06.2017 | 18:00
РГ: Спектакуларна побједа Вавринке над Маријем за финале!
Био је ово 18. међусобни сусрет Британца и Швајцарца, а Ваврника је успео да оствари осми и да се тако реваншира за пораз у Булоњској шуми прошле године, такође у борби за финале.

У другом полуфиналу, које је на програму одмах по окончању првог, такође уз директан пренос на Б92, Рафаел Надал играће против Доминика Тима, који је у четвртини финала елиминисао нашег Новака Ђоковића.

Овим тријумфом Вавринка ће се прескочити српског тенисера Новака Ђоковића на АТП листи.

Заиста смо присуствовали невероватном мечу, можда и најбољем у досадашњем делу 2017. године. Током свих пет сетова прштало је на све стране, а на крају је ипак пресудио четврти сет који је Ваврника добио у тај-брејку. То је сасвим сломило Марија, који у петом сету није имао никакву шансу против Швајцарца.

Већ од старта меча видело да би ово могао да буде веома дугачак и спектакуларн меч, а управо то се и десило у наставку дуела. Колико је Вавринка био добар показује број винера, пошто је успео да оствари чак 87. Када додамо да је играно на шљаци ово нам делује као немогућа бројка.

Овим тријуфом Швајцарац се пласирао у друго финале Ролан Гораса, пошто је претходно 2015. године у борби за трофеј победио Новака Ђоковића.

Вавринка је отворио меч сервисом без изгубљеног поена, да би му Мари узвратио на сличан начин за прво изједначење. Ипак, нисмо морали много да чекамо на прво узбуђење – пошто је Британац већ у наредном гему имао прилику да ривалу одузме сервис, али је Швајцарац успео да се спасе добрим сервисима – 1:2.

После једине брејк лопте у уводном делу сусрета, наставило се у истом ритму као и у прва два гема. Обојица су била поприлично сигурна када су започињала поене, с тим да је нешто узбудљивије било при резултати 3:3, када је Мари стигао до два ђуса, али не и шансе да сада он направи предност – 3:4.

Казна за пропуштено стигла је већ у наредном гему, када је Стан феноменалном дефанзивом стигао до нове две брејк лопте. Прву није искористио, пошто је погодио сам врх мреже, али друго зато јесте – маестралним бекхендом послао је дијагоналу праву на линију, коју је Енди могао само погледом да испрати – 3:5.

Деловало је да ће Вавринка успети да задржи моментум и стићи до вођства, али се Мари није предавао. Попут оног гореспоменутог бекхенда, Шкот је такође у свом стилу одиграо савршену дефанзиву, а иако се Швајцарац трудио да буде максимално агресиван и да он контролише поене – Мари је одбио све нападе, дочекао грешку и остао у првом делу меча – 4:5.

Покушали су и један и други да стигну до кључног брејка у самом финишу сета, али је тај-брејк ипак био неминован. А, тамо се Британац боље снашао. Најпре је натерао Стана да пошаље лоптицу у аут за мини брејк и 3:2, а затим и одсервирао за потврду стечене предности.

Међутим, ни то није био крај преокретима, шта више – тек су почела. Вавринка одмах враћа мини брејк и долази до 4:4, али онда одиграва превише нон шалантно на мрежи, па Енди стиже до новог поравнања.

Ни следећа два поена нису се превише разликовала, такође су били мини брејкови, а посебно спектакуларан био је онај за прву сет лопту Вавринке – који после динамичне размене на мрежи погађа саму линију – 6:5.

Али Стан ни сада није успео да заврши посао, Енди се још једном одлично одбранио и успео још једном да се спасе, пре него што је казнио све промашаје ривала за вођство после тачно 70 минута игре – 7:6(6)!

Почетак другог дела игре донео нам је наставак сјајног тениса у режији оба играча, а, као и на почетку сусрета, ни овога пута у уводна четири гема није било превише узбуђења – 2:2.

Као и у првом сету, поново је Швајцарац био тај који је први припретио – стигао је од 40:30 до брејк шансе, али је Британац онда везао неколико добрих поена и поново успео да пронађе решење, док је Вавринка наставио да игра у истом ритму, поприлично убедљиво освајајући своје сервис гемове – 3:3.

Ипак, Марију у осмом гему и дефинитивно није било спаса, пошто је максимално фокусирани Стан ишао агресивно на сваки сервис и сваку лоптицу, а такав приступ донео му је три везане шансе да противнику, после чега користи већ прву – 3:4.

Вавринка нипошто није желео да му се понови ситуација од пре сат времена, када је олако остао без стеченог брејка, па је задржао приступ из седмог гема и новим брејком стигао до изједначења у сетовима – 3:6.

Швајцарац је одлично отворио трећи сет пошто је после сјајне игре успео да дође до предности од 2:0. Међутим у наставку меча виђена је велика борба два тенисера.

У петом гему први играч света направио је велики притисак на сервис Вавринке и успео да врати брејк. Ипак, обојица су наставили са спектакуларним тенисом, а Стен је поново успео да одузме сервис Бтиранцу, 4:2.

Побринуо се Енди да Вавринка поново не оде на два гема предности и већ у наредном, искористио трећу брејк лопту у гему. После три узастопна гема у којима су међусобно један другоме одузимали сервисе, Мари је коначно успео да потврди брејк и изједначи на 4:4.

Уследио је сервис гем Швајцарца где је Мари имао две брејк лопте, међутим одличном игром са основне линије успео да спаси и да поведе са 5:4. Али, тада је уследила фуриозна игра првог играча света који је добио три гема заредом и повео са 2-1 у сетовима.

Почетак четвртог сета није личио на претходна три, пошто се тенисери релативно лако добијали своје сервис гемове. После 17 минута игре резултат на семафору у четвртом сету био је 2:2.

Лавовска борба поново је кренула у наредним гемовима, пошто је прирезултату 3:3 виђено неколико прелепих поена. Један од њих био је на 30:30 при сервису Швајцарца, који је одличном игром са основне линије и пре све форхендима успео да добије веома важан поен.

Први пут је виђен ђус у четвртом сету, међутим Стен је успео да добије два поена заредом и да поведе са 4:3. До краја сета виђена је ништа мање спектакуларна игра, међутим играчи нису успевали да направе разлику на противников сервис па се ушло у други тај-брејк на мечу, 6:6.

У 13. гему четвртог сета мало је рећи да је Стен Вавринка бриљирао, пошто је потпуно доминирао и заслужено дошао до изједначења. Пресудан је био шести поен тај-брејка, када је Мари погрешио а Швајцарац дошао до мини брејка. До краја сета није испуштао мини-брејк, па је са 7:3 славио у 13. гему.

Силно мотивисан после изједначења, Швајцарац је фуриозно кренуо у петом и већ у првом гему направио брејк за 1:0. Лако је Стен потврдио брејк без изгубљеног поена, а онда је уследио нови шок за Британца.

Лоше је сервирао први тенисер планете, што је Вавринка знао да искористи и да разорним ударцима тера противника на грешке. Вавринка је стигао до нове брејк лопте, успео да је искористи и поведе са великух 3:0.

Наставио је Швајцарац да меље британског представника, одузевши му још један сервис гем, чиме је повео са великих 5:0. Стегла се рука Стена у одлучујећем гему, Мари је то искористио и смањио заостатак на 5:1.

Ипак, није га то омело да поново одузме сервис Марију и да тако дође до великог тријумфа и "освете", пошто га је Мари прошле године елиминисао у полуфиналу Отвореног првенства Француске.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар