Филиповић: Руководство ВСС нас није посјетило!

Да ли је на помолу нова криза у српском ватерполу? Надамо се да није, али. . .

Остали спортови 11.06.2017 | 12:30
Филиповић: Руководство ВСС нас није посјетило!
Дејан Савић и његови "делфини" вредно раде на базену у Дорћолу, припремајући се за Светску лигу и много битније такмичење овог лета - Светско првенство у Мађарској.

На први поглед - све је како треба. Европски, светски и олимпијски прваци тренирају у лаганом ритму, поједини раде одвојено, слушају савете Савића, ови млађи и оних искуснијих. Најбољи ватерполиста Европе Филип Филиповић је видно смршао, понеко "баци" неку шалу... Брину само повреде Страхиње Рашовића (почео је да тренира) и Душана Мандића (здравствено стање ће бити познатије после викенда).

Међутим, након тренинга, новинарима је пришао Филип Филиповић и изрекао неколико реченица које јесу забрињавајуће. Тичу се руководства Ватерполо савеза Србије.

Упитан о циљевима у Светској лиги а потом и на Светском првенству, Филиповић је овако одговорио:

"То питање је за људе из Савеза, које још нисмо видели. Кад их будемо видели, знаћемо нешто више".

Наравно да Филиповић, као нови капитен националног тима, наследник Живка Гоцића, зна који су циљеви, уосталом ватерполо репрезентација Србије се никад није задовољавала другим или трећим местом, али је ово била јасна порука или јасна индиција да нешто не штима.

Још пре неколико недеља "заискрило" је на релацији председник Савеза Милорад Кривокапић - селектор Дејан Савић. Савић је реаговао на изјаву Кривокапића да "селектор не може на две столице", а дотакао се и Кривокапићеве приче о дисцплини у репрезентацији, правилима...

"Нигде не идем, нигде нисам ни хтео да идем! И то није нико сам одлучио него смо се договорили. Што се домаћег клуба тиче, зар нисам био тренер Звезде у 2013. и 2014. и 2015? О дуговањима нисам ни хтео да причам. Осећам се сада као да имам кост у грлу", гласио је тада одговор Дејана Савића.

Ватерполисти се припремају за још једно "радно лето", али је јасно, бар из изјаве Филиповића, да су коначно одахнули, да им на леђима није терет од 100 килограма.

"Ова екипа има право и да мало 'застане', иако то нама није у крви, нити смо тако васпитавани. Али, ако и не освојимо злато, то није крај нашег спорта. Тешко је, можда и немогуће остати толико дуго у врху, одбранити све...", рекао је Филиповић и наставио:

"Немамо толики притисак као у претходних осам година због тог олимпијског злата и надам се да ћемо сада почети да уживамо у игрању, у ватерполу. Да, ватерполо је наша страст и наше животно опредељење, али у наредном периоду треба да 'играмо' ватерполо".

Упитан да ли осећа притисак сада када је капитен, Филиповић је, уз осмех, одговорио: "Нисам измерио притисак (крвни), али ми је увек исти... Ма, шалим се, нема притиска".

Селектор Дејан Савић каже да је све што се ради припрема за Светско првенство, као важније такмичење од Светске лиге, које ће послужити као припрема за турнир у Мађарској. Наравно, ако се укаже прилика, "делфини" ће пробати и да освоје Светску лигу.

Актуелне олимпијске, светске и европске прваке очекује завршни турнир Светске лиге чији ће домаћин бити Русија (од 20. до 25. јуна), а месец дана касније и Светско првенство у Будимпешти. Претходно ће љубитељи ватерпола у Нишу, Крушевцу и Крагујевцу имати прилике да гледају српски тим у пријатељским мечевима против Аустралије.

Ватерполо репрезентација Србије до сада је чак 10 пута освајала Светску лигу(прво издање одржано 2002. године). У последња четири је неприкосновена.

Од укупно 15 турнира Светске лиге Србија на победничком постољу није била само на три. Прво злато освојено је у Београду 2005. затим у Атини 2006, Берлину 2007, Ђенови 2008, Нишу 2010, Фиренци 2011, Чељабинску 2013, Дубаију 2014, Бергаму 2015. и у Кини 2016.

После завршног турнира Светске лиге у Русији (предграђу Москве) у јуну, следи Светско првенство у Будимпешти, од 14. до 30. јула.

- ГРУПЕ ЗА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО -

А ГРУПА: Бразил, Црна Гора, Казахстан, Канада;
Б ГРУПА: Француска, Италија, Аустралија, Мадјарска;
Ц ГРУПА: Шпанија, СРБИЈА, Грчка, Јужна Африка;
Д ГРУПА: САД, Јапан, Хрватска, Русија.

На досадашњих 16 светских шампионата наша репрезентација убедљиво најуспешнија пошто је пет пута освајала златну медаљу. У Будимпешти ће Србија бранити злато. 

ПОСЕТА ФУДБАЛЕРИМА - ПРЕНЕТ "ПЕЛЦЕР"?

Савић се насмејао на питање да ли су ватерполисти пренели фудбалерима "пелцер", пред дуел са Велсом: "Захваљујемо се људима из ФСС што су нас угостили, била је то лепа прилика за дружење и да им пружимо подршку пред утакмицу у недељу". А какав резултат прогнозирате? "Бавим се само ватерполом!", гласио је одговор Дејана Савића.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар