Иванишевић: Како зауставити Рафу?!

Ставите два играча преко мреже! Бивши Гренд слем шампион Горан Иванишевић открива зашто више није тренер Томаша Бердиха, али и изгледе других играча да дођу до трофеја.

Тенис 06.06.2017 | 16:15
Иванишевић: Како зауставити Рафу?!
Иванишевић је новинарима рекао да Бердих има талента, познаје игру и добар је на терену, али му фали самопоуздања.

Током сарадње су покушали све што је могло да се уради, али "када не иде, не иде". 

"Хтео бих да му захвалим на прилици коју ми је пружио. Покушали смо, видели да не функционише и да је боље да прекинемо јер нико није срећан и окончали смо то као пријатељи који још увек можемо да останемо. Живот иде даље, као тренер се максимално трудим како да помогнем свом играчу, али ако увидим да ниједан начин који покушам не даје резултате онда је боље престати".

У периоду када су почињали сарадњу, срећа није ишла на руку чешком тенисеру, али ни његово здравствено стање. Навикнут на добре резултате, Бердих је враћање самопоуздања очекивао можда брже него што је било могуће.

"Било је и мало лоше среће, када смо почели било је повреда и у том тренутку када смо почињали није имао много самопоуздања. За враћање самопоуздања је потребно времена, неколико месеци док играч не почне да верује, а потребно је и убеђивање да он то може. А онда изгуби неколико глупих мечева и онда опет идеш један корак напред, три уназад. И у овом послу је потребно среће, а срећа значи и добре резултате. Понекад резултати дођу, понекад и не, неки играчи су нестрпљивији... Покушали смо све, различите углове, начине и ствари и када не иде, не иде".

Упркос разлазу, Иванишевић каже да ће се увек одазвати у позив за помоћ чешког играча.

"Прво он мора да поприча сам са собом да би био потпуно сигуран шта тачно жели како то хоће да постигне и који је његов начин да дође до циља. Ја идем лево, он иде десно, неко увек некога мора да прати па је понекад најбоље... Био сам у тој ситуацији и могу то да му кажем не као тренер него као некадашњи тенисер. Када год му је потребан савет има мој број".

Бердих је по његовом мишљењу способан да освоји Гренд слем.

"Јесте он способан да освоји Гренд слем познаје игру, има потенцијал и зна да игра, али мора у то да верује, не Чешка Република, не ја, не ви, него он".

Најбољи меч Бердих је одиграо у полуфиналу Мајамија када је поражен од Роџера Федерера са 2–1 (6:2, 3:6, 7:6) пошто није искористио своју шансу да победи.

"Ако мислите на онај меч са Федерером, то је била још једна лоша срећа, две меч лопте, али да, био је то најбољи меч. У Лиону је играо добро а онда се после само пет дана све променило, било је успона и падова али све у свему била ми је част и задовољство што сам радио са Томашом јер је врло фин момак".

Хрватски тренер је прокоментарисао и изгледе Рафаела Надала да освоји турнир по десети пут, али и невероватан повратак Надала и Федерера.

"Нико то није урадио, нико није ни мислио да је то могуће урадити. То би било сјајно. За мене је најбоља ствар после ове недеље погледати ренкинг и овогодишњу АТП трку. Прва два играча Надал и Федерер, а пре осам месеци ниједна особа овде не би рекла да ће Надал и Федерер бити први у тој трци. То показује колико је тенис сјајан"

Од млађих играча, Иванишевић наде полаже у Аустријанца Доминика Тима за кога верује да ће освојити Ролан Гарос бар једном у каријери.

"Доминик Тим је играч који ће једне године освојити Ролан Гарос. Да ли ће то бити ове године или следеће године или за две године, али дефинитивно хоће. Мора да игра добро и заборави на оно што се десило у Риму јер то нема везе са оним што ће се десити сутра. Ово је друга прича, други турнир, друга атмосфера. Ђоковић је благи фаворит, али ће бити добар меч".

Када је реч о актуелном финалисти Ендију Марију, Иванишевић верује да се британски играч полако враћа у препознатљиву форму.

"Он је прошле године имао најбољих шест месеци у каријери и ако је неко заслужио да буде први то је он. Није започео сезону како је желео и онда је мало изгубио на сигурности. Али пронаћи ће он себе у правом тренутку. Најбољи тренутак је сада, на Ролан Гаросу где је први носилац. Прошлогодишњи је финалиста и хоће да победи. Игра све боље и боље".

Иако пословично добар, Нишикори по његовом мишљењу није велика претња за Марија. С друге стране, верује да и Чилић са садашњом игром може до завршнице турнира.

"Не мислим да Нишикори може да победи Ендија сутра. Он је добар тенисер, али је Енди превише добар и у неком тренутку ће преломити против Нишикорија. А ако Мари прође у полуфинале до меча са Вавринком.. па прво имате и момка из Хрватске који игра добро, Чилића, Стен мора да победи Монфиса, а онда Чилића јер мислим да ће Чилић победити Андерсона. Чилић игра веома добро, има самопоуздања и не треба га потцењивати".

Изванредном сезоном на шљаци Рафаел Надал се показао као један од главних фаворита за освајање Ролан Гароса. Гледајући га како игра, Иванишевић у шали каже да је можда потребно поставити два играча наспрам њега да би се Шпанац победио.

"Да зауставите Рафу? Не знам, можда је потребно ставити два играча наспрам њега. Рафа на терену изгледа одлично".

Напомиње и да је Новак Ђоковић играч који би увек могао да парира Надалу, те да ако га неко може зауставити онда је то Новак.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар