Цирјак: Мушкарци и жене не могу да зарађују исто!

Бивши тенисер Јон Цирјак сматра да је бесмислена прича о потреби изједначавања наградних фондова на турнирима у мушкој и женској конкуренцији.

Тенис 06.06.2017 | 15:45
Цирјак: Мушкарци и жене не могу да зарађују исто!
Цирјаков највећи успех у каријери је била титула на Ролан Гаросу у конкуренцији дублова у тандему са земљаком Илијом Настасеом, док је у појединачној конкуренцији био осми на свету.

Много боље му иде после тениса, вредност његовог богатства се процењује на око 1,5 милијарди евра, а стекао га је у банкарском и сектору некретнина, те оснивањем авио компанија. Такође, власник је Мастерса у Мадриду.

"Не смемо мешати посао и људска права у тенису, то је посао. Када тенисерке буду доносиле више новца од тенисера, онда ће заслужити да буду плаћеније. Али то тренутно није случај. Разумем тенисере кад кажу да су уморни што њиховим новцем спонзоришемо женски тенис. Неки су ме и питали до кад ћу то да радим. Мислим да једнаки наградни фондови нису фер. Када су сестре Вилијамс доминирале, она мала Белгијанка (мисли на Жастин Енан, прим. аут), или Штефи Граф кад је била сензационална, можда су у то време заслужиле да зарађују више. На Грен слемовима могу да разумем изједначавање ако доноси доста новца, али на турнирима као што су Мадрид, Мајами или Индијан Велс, ту се не слажем. Када буду економски једнаке мушкарцима, даћу им више новца", рекао је Цирјак.

Румунски бизнисмен би променио неколико ствари у савременом тенису.

"Тенис има превише владајућих организација. Ту су ИТФ, АТП, WТА, Грен слем комитет, па и најмања промена је компликована. Тенис се није много променио у последњих 30 година, осим што су уведени тај-брејк и "око соколово. Мислим да је смешно што се не користи на Ролан Гаросу. Симона Халеп (румунска тенисерка) је покрадена против Марије Шарапове у финалу 2014. у трећем сету. Да је било "око соколово", судија би променио одлуку и она би освојила турнир, а то би јој променило живот", каже Румун.

"Морамо променити и величину лоптица. Требао би да су 10-15 одсто веће како би игра била спорија и како би таленат тенисера дошао до изражаја. Променио бих и систем бодовања, увео бих само један сервис. На Ролан Гаросу се просечно игра 32 одсто од укупног времена трајања меча. Остало време ми чекамо. Код сервиса се никад не поштује 20 секунди, можда би требало да штопамо време као у кошарци", додао је Цирјак.

Сарадња Ђоковића и Агасија

"Не могу да коментаришем јер не знам о чему причамо тачно. Немам мишљење, никад нисам видео Агасија као тренера. Не могу да имам мишљење о нечему о чему не знам детаље", рекао је Цирјак.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар