Ови ученици су понос Србије

Чак троје ђака Математичке гимназије у Београду нашло се међу пет најбољих ученика из целог света који су добили стипендије на чувеном енглеском Универзитету Оксфорд.

Србија 05.06.2017 | 17:33
 Ови ученици су понос Србије
Катарина Петровић (18), Вук Радовић (19) и Милена Вулетић (19) још не могу да дођу к себи од узбуђења које су доживели када су сазнали да су се баш они нашли међу пет најбољих из земаља ван Европске уније из области физике и математике. Они ће се ове јесени наћи међу само пет одабраних студената ван Европске уније на овом престижном колеџу, а наредне четири године имаће сјајну прилику да се уско специјализују за одабрану област, односно науку којом желе да се баве у будућности.

Катарина Петровић (18) каже за "Блиц” да је стипендија на Оксфорду најлепши поклон који је могла да добије за рођендан. Ова девојка уписала је инжењерске науке, а волела би да се након завршеног колеџа бави квантним рачунарством или фотоником.

"То је невероватно. Пресрећна сам што су ме примили. Рођендан ми је донео срећу, а баш на тај дан ћу кренути на колеџ, јер ће 15. октобра бити церемонија примања нових студената", каже Катарина.

Вук Радовић (19) је током школовања у Математичкој гимназији освојио низ медаља на такмичењима и олимпијадама из физике, астрономије и астрофизике. Захваљујући стеченом знању и искуству он ће се придружити Катарини и заједно са њом и Миленом већ у октобру отићи пут Енглеске.

"Уписао сам три године основних, плус једну годину мастер студија из физике. Када су ми јавили, нисам могао да верујем да су ме примили" , каже одушевљени Вук Радовић

Вук у мору успеха на такмичењима издваја то што је у последње две године освојио бронзану медаљу у Индонезији из астрономије и астрофизике, бронзану медаљу из физике у Цириху и сребрну из астрономије и астрофизике у Индији.

Још један вундеркинд из Математичке је Милена Вулетић (19), такође Оксфордов стипендиста, која се нашла међу 14 студената који ће од октобра похађати наставу на смеру математика са статистиком.

Ова девојка примљена је на још четири Универзитета у Енглеској - у Лондонску школу економских и политичких наука, на Универзитет "Ворвик”, Империјал колеџ Лондон и Универзитет "Колеџ Лондон” - међутим само је за Оксфорд добила стипендију.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже за "Блиц” да ово није први пут да ученици његове гимназије уписују неки од престижних колеџа.

"На Кембриџу тренутно имамо око 20 студената, од бруцоша до доктораната, на Оксфорду нешто мање, око десетак. Има их још пет, шест на америчким универзитетима, попу МИТ-а, Јејла", каже поносни директор.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Џони

05.06.2017 17:22

Свака част,добра децо само напред и браните нашу Србију знањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.06.2017 17:45

И Републике Српске све је то једно те исто

Name

мирко

05.06.2017 21:08

Браво дјецо, капа до пода. из друге перспективе гледања ми је ипак зао сто нас напустају генијалци. имам утисак да се ова дјеца прате цијело вријеме и ако су погодни зову их тамо и то је готова прица. ех да је среце као сто није да имамо дрзаву у којој би оваква дјеца имала будуцност и перспективу. Свима би нам било боље. зелим им ипак све најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.06.2017 22:08

Браво дјецо, идите и не окреците се ! Овде вас убједјују да вас цијели свијет мрзи зато сто сте Срби. То је лаз и прица олоса на власти који свом народу неце да обезбиједе услове за нормалан зивот. Гладници незасити и олос заостала у развоју.

ОДГОВОРИТЕ