Данас је велики празник - Духови

Да би се неко заштитио од њихових чини, на Тројице у џепу треба да носи бели лук или мало пелина. Деци се на данашњи дан брани купање, а избегава се и прелажење моста

Србија 04.06.2017 | 10:29
Данас је велики празник - Духови
Духови или Тројице су покретни празник који се увек рачуна у односу на Ускрс и пада 50 дана после њега. Посвећен је силаску Светог Духа на апостоле и реч је о дану за који су од давнина везани многи обичаји и веровања.

Тројице спадају у велике празнике у Србији, а нарочито у Шумадији где много домова овај празник слави као крсну славу. Једном када гости дођу, верује се, треба их послужити свежим поврћем и воћем, пивом и медовином.

Народ на овај дан традиционално посећује истоимене манастире, а верује се да ће данас опрост грехова добити свако ко то искрено затражи. По повратку кући, добро је из манастира понети освештану водицу јер ће, верује се, она обезбедити мир и хармонију у сваком дому.

У појединим крајевима Србије, нарочито у источним деловима и до данас се одржао обичај свечаних поворки најлепших девојака у селу које симболизују русаљке – водене виле које по брзацима маме људе и утапају их.

Да би се неко заштитио од њихових чини, на Тројице у џепу треба да носи бели лук или мало пелина. Деци се на данашњи дан брани купање, а избегава се и прелажење моста. Из истог разлога, у неким крајевима на данашњи дан ритуално ките дрвеће даровима – цвећем, шареним пешкирима, али и флашицама парфема и ружевима за усне. Како би се русаљке умилостивиле.

Добро је запамтити сан који се вечерас сања. Стари верују да неко вичан тумачењу, из њега може да предскаже дешавања током целе године.

У Источној Србији верују да на данашњи дан Русаља, увек једна одређена жена из села, пада у транс играјући у колу. Током тог заноса, кажу стари, она успоставља везу са “оним светом” и може да разговара са мртвима. Све који желе нешто да сазнају од преминулих, тада могу да јој постављају питања, а она ће на њих одговарати.

(Телеграф.рс / Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вјерник

04.06.2017 09:47

Слава им милост.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовјек

04.06.2017 10:25

СЛАВА МУ И МИЛОСТ,ВЕЛИКИ ПРАЗНИК !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Верник Православац.

04.06.2017 13:42

Велики Хрисцанскоправославни Празник Когатреба Постовати И Цувати Веру И Традицију Славаим И Милост.

ОДГОВОРИТЕ