Директор "Шума" на нишану синдиката

Због кашњења плата и претњи отказом ако не приступе “жутом” синдикату под контролом менаџмента, радницима је догорело до ноката.  Према најавама из Јединствене удружене синдикалне организације "Шума РС", радници свих шумских газдинстава, од Сокоца до Бањалуке, могли би већ средином месеца ступити у генерални штрајк јер се проблеми гомилају, а рокови за доношење колективног уговора, који би заштитио радничка права, истичу.

Република Српска 03.06.2017 | 13:30
Директор "Шума" на нишану синдиката
Шумари не искључују ни уличне протесте и подношење кривичних пријава против генералног директора Ристе Марића и директора појединих шумских газдинстава због, како тврде, незаконитог мешања у рад синдиката.

"Неки директори шумских газдинстава још нису уплатили фебруарску плату, а настоје већ пола године да формирају “жути” синдикат, који би им био по вољи и радио по њиховом диктату", каже председник ове синдикалне организације Душан Марковић.

Тврди да радници „под притиском и претњом отказом”, потписују приступнице жутом синдикату, што је атак на њихова људска и радничка права.

Његова заменица Славица Елез додаје да директор опструише потписивање колективног уговора, под изговором да не постоји репрезентативни синдикат.

"Имамо решење Министарства рада о репрезентативности и упутили смо га директору. Рок за његов одговор истиче за 12 дана, а следећи корак је колективни уговор. Ако послодавац настави да опструише и затеже са потписивањем колективног уговора, ми ћемо исти дан кад рок истекне, покренути поступак за ступање у генерални штрајк", каже Славица Елез, додајући да је 90 одсто радника “Шума РС” учлањено у Јединствену синдикалну организацију.



Она је додала да је синдикат већ спречио усвајање незаконитог правилника о раду и покушај менаџмента да “прогура” смањење плата.

"Хоће да нам смање и накнаде за топли оброк и превоз, водећи се одлуком Владе РС да се ове накнаде умање буџетским корисницима. Али, ми нисмо буџетски корисници, ми живимо од свог рада. “Шуме РС” су предузеће у коме се много ради и може се много зарадити и наплатити", каже Елезова.

Директор Ристо Марић тврди да се не уплиће у рад синдиката и да “не зна шта значи израз жути синдикат”.

"Инсинуације оних који тврде да су репрезентативни синдикат нећу да коментаришем, само ћу рећи да репрезентативност не одређује Минстарство, него послодавац и да је поступак о утврђивању репрезентативности у току. Не затежем са доношењем колективног уговора ја, него они", поручио је Марић и додао да ће преговори о колективном уговору бити завршени до 1. јула.

"Радници “Шума РС” не могу оверити здравствене књижице, због неуплаћених доприноса, плате касне, а радна дисциплина и мотивација за рад су нарушене. Мешање у рад синдиката само додатно компликује ситуацију", тврди Душан Марковић.

Извор: Блиц

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Боже мили

03.06.2017 12:12

Па овај Марић је обична антрага. Дужан милионе, а поставили га да се спаси. Све то ради на начин да оштети раднике. Не пише нам се добро никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.06.2017 12:26

Али и претходни су му оставили вруц кромпир..........!!

Name

Ре бозе мили

03.06.2017 18:11

У фирми се прица да је ојадио неку банку.

Name

Прасе

03.06.2017 19:28

Виле у руке.и. боц.

Name

Искрено

03.06.2017 19:35

Искрено нема он пуно простора да нешто уради све и када би знао. Истог трена се може цијена бар неких сортимената подићи за 10 %. Али да ли би било простора да и даље директори узимају 10% и то у два наврата : онима што сијеку шуму и извлаче и онима који купују трупце. Дижите цијену сортимената Лопови једни па нисмо ми луди. Али недају Тајкуни који купују ту робу.

Name

Градишка

03.06.2017 12:45

Иначе глупост је што ову функцију повјеравају социјалистима. Иначе њима не треба повјерити и сеоска гробља- А друго, овај директор не зна разликовати букву од врбе, нити грабић од шипка.Он треба лаганице да се пакује,договорено је да умјесто њега дође стручан човјек.И још на крају да кажем, није се требао замјерити синдикалцу,борцу ВРС и људини Влади Павловићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

03.06.2017 13:07

Један је Владо.Е мој Ристо, више ништа неће бити исто.

Name

Па ти види

03.06.2017 12:48

Само крадите. Народ вам више кличе што више крадете и пљачкате. Какав малоуман народ. Ретарди тупави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.06.2017 12:49

Ја овој хоће да приватизује српске шуме. Шта се ради од Калиновика па даље то је страшно само се сече шума и краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.06.2017 13:03

Давно би то они урадили да не постоји грунтовни власник. Несто ми се ови тзв југословени,комуњаре итд не хвале о конфискацији псле ИИ св рата. А ови о поврату имовине ни говора о томе????

Name

модричанин

03.06.2017 13:07

Немојте људи,ко Бога вас молим,још само до краја године и одо ја сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.06.2017 13:30

Шта овај ради то је ван памети можеш мислити шуме па губита... Лоповлук и криминал. Катастрофа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕЕНЕСОВАЦ

03.06.2017 13:49

Е тако треба најурити и оног министра Савановића и он је сициалиста. Сосиалисти су штетници, они само све обатале. Начисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феко

03.06.2017 14:14

Социјлисти су цвјећке.

Name

Сумар

03.06.2017 16:18

У сг Романија Соколац Видојевиц Драган са својим пуленима покраде све зиво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

03.06.2017 19:42

Занима ме, носе ли лугари још увијек ватрено оружје за одбрану од ,,ДИВЉАЧИ"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

03.06.2017 20:33

Јадни Ристо ,јадан ти је и директор Сг Бирац Власеница покраде све он и његови клептомани Гумалеза,Сикуљак,Иван,Бецар,Балванас,Зоро!!Фино друстванце!Директор Куртума и Балванас су вец били у хапсани 2007 али их јадни Ристо опет рехалибитово и поставио да опет краду и за њега а богами и за себе!! Поздрав за великог србина Владу Павловица само напред и небојсе постење је са тобом а лопови су у зутом синдикату!

ОДГОВОРИТЕ