Велебије горе кудраве

Беладона лијепа госпа гучевска, или белладонна. Свеједно. Подједнако је отровна, па ма како да се назива.

Забава 31.05.2017 | 17:02
Велебије горе кудраве
Пише се Атропа белладонна. Тако је ословљавају учене главе. И поштују је. Диве јој се поиздаље - са неколико корака или ушушкани у своје огртаче, капуљаче и рукавице. Белла дона је опасна, али неодољива.

Ријеч је о јединственој биљци која расте на планини Гучево изнад Бање Ковиљаче

Белладонла је висока и танковијаста. Привлачна и отровна. У Подрињу је називају велебиљем. Расте у гучевским шумама. Била је веома позната на дворовима широм Европе, посебно међу лијепим Италијанкама.

Велабиље је опасно да опаснија не може бити. И привлачна! Израсте до два метра.

Белладонна је дугонога и заносна. Плодови су јој укусне и сочне тамноцрвене бобице величине зреле вишње, али веома отровне. Када их неко поједе одмах му се рашире зенице, добије мучнину, полуди, а онда наступа смрт.

Белладонна расте у свијетлим буковим шумама Гучева, али у горосјечи посебно. Док је Гучево некада на својим брдима имало густе и велике шуме, лијепа госпа је рјеђе расла, али када су оне сјечом проријеђене, љепотица се брзо раширила по планини. Сада је има све више.

Гдје никне ту и проникне. Неуништива је вишегодишња зељаста биљка. Тешко ју је искорјенити.

Велебиље има и своју безопасну двојницу - винобојку. Невино оптужену цвјетницу. Тешко их је разликовати. Зато их се боље обију клонити, јер лијепа госпа вреба, мами и привлачи, иште и нада се, а када се прогута сочна и укусна бобица настају тешке посљедице. Не ријетко кобне.

Народ јој је због тога надјенуо доста имена, све јасније од јаснијег. Опомињућа имена. Велебиље или буна, јер човјек који је појео њене сочне бобице понаша као да је у бунилу. Беладона или поманица - јер се њоме отровани помаме. Лијепа госпа или луда трава, јер се људи, који су се сладили њеним примамљивим плодовима, понашају као да су полудили.

А и поред тога стигла је на елитне европске дворове. Посебно је воле привлачне и заносне Италијанке, јер се од њених бобица справља једно козметичко средство. Отуда јој и име лијепа госпа - белла донна.

Некада је чета од стотину и шездесет француских војника након дугог марша појела бобице лијепе госпе. Сви су се отровали - помрли су у највећим мукама. Занос лијепе госпе платили су животом.

Посљедњих година на Гучеву се појавио и бијели дигиталис. Мужеван, заводан и опасан. Ништа мање од лијепе госпе. Користи се у фармацији. И он је привлачан. И многоо опасан. Смртоносан је када се у већим количинама пије његов чај.

На бившим ђубриштима и на запуштеним мјестима на Гучеву ниче татула са бодљикавом чауром. Слична је маку. И њене бобице, ако их се неко незасит наједе, постају веома опасне.

Као и лијепа госпа и бијели дигиталис и татула прво одузме памет, доведе до халуцинација, а онда однесе и душу. Смртоносна је.

Кудрава гора Гучево има и љекобиље: хајдучку траву, кичицу, кантарион, љиљан...

Самозвани травари и излетници немилице их чупају са корјеном и неповратно им уништавају станиште. Због те људске грамзивости и нестручности, прорједиле су се колоније овога спасоносног љекобиља на Гучеву.

У одумирању је посебно гучевски љиљан.На љиљан су се сви намерачили, па да је и сам дрински пјесак, да се и обнођ обнавља и расте, не би га било довољно колико га немилосрдни и незасити посјетиоци Гучева чупају. Бар да им толико љекобиља треба.

А Гучево је одмах изнад долине Дрине и Бање Ковиљаче. протеже се динарским правцем према југоистоку и његов вијенац је најзападнији дио Подрињско-ваљевских планина. Дужина му је петнаест километара, а просјечна ширина од осам до десет километара. На његов вијенац наставља се Борања, иза ње је Јагодња са Кошућом стопом и Мачковим каменом. Црни врх му је највиша тачка. Изнад мора је тачно седам стотина и седамдесет девет метара. До њега је Кулиште високо седам стотина метара.

То је планински вијенац западне Србије вјешто исплетен од разноврсног цвијећа. Вијенац вила нагоркиња, облакиња, бродарица...
Вијенац виловити - заплетен и оплетен. У том вијенцу је и биље од чега се помами и полуди, па падне у бунило. И биље које крепи и јача. Снажи и лијечи. Подмлађује и чисти - од кичице и кантариона. И татуле и хајдучке траве.

Треба се клонити заносне и отровне белладонне, упркос томе што је она лијепа госпа гучевска.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар