Без одрицања: Нема се, може се

Током прошле године у БиХ је увезено алкохолних пића у вредности 187,6 милиона КМ, од чега се скоро 70 одсто односи на пиво, подаци су Спољнотрговинске коморе. Тако је лане на тржиште БиХ увезено 129,4 милиона КМ пива, 30,9 милиона вина и 27,3 милиона КМ разних жестоких пића.

Босна и Херцеговина 29.05.2017 | 07:50
Без одрицања: Нема се, може се
Ипак, последње истраживање Светске здравствене организације (СЗО) показало је да на подручју Балкана најмање пију управо грађани БиХ, у просеку 6,2 литра годишње.
 
То практично значи да смо за само две године добро повукли ручну кад је реч о количини попијеног алкохола, с обзиром на раније податке СЗО према којима је одрасли становник БиХ у просеку пио 9,6 литара.

Док се угоститељи вајкају да је промет у кафанама из године у годину све лошији, из удружења потрошача поручују да, с обзиром на стандард, превише пара трошимо на луксуз.

Да, без обзира на кризу, увозимо све више алкохола, потврђује и званична статистика према којој смо лане, у односу на 2014. годину, на увоз потрошили 5,2 милиона КМ више.

"Алкохол је луксуз којег се, међутим, наши грађани тешко одричу, што показују и подаци о увозу пива, вина и жестоких пића. Многи ће се пре одрећи неких производа, него навике да попију дневно коју ракијицу или пиво, код куће или у кафани, свеједно. Алкохол остављају тек у екстремним ситуацијама, најчешће кад се разболе, па им лекар забрани. Међутим, реч је о прилични скупом издатку, посебно у овим тешким временима", истичу у удружењима потрошача.

Угоститељи поручују да су прошла времена кад се од кафане могло добро живети. Данас, како кажу, гости уз две кафе седе по неколико сати, док је из године у годину све више оних који праве домаћу ракију и пију у кући.

Поред увезених количина алкохола, чињеница је да грађани БиХ током године произведу велике количине ракије и вина, које не улазе у званичне статистике. Иако нема поузданих података колико ко домаћег алкохола произведе и попије код куће, познато је да се у североисточној Босни пије се доста шљивовице, а у Херцеговини доста вина домаће производње.

Према проценама, котлови у Републици Српској током једне “ракијске” сезоне прераде најмање 10.000 тона јабука и шљива, од чега се добије скоро миллион литара ракије.

Неки подаци показују да у Српској сваки пети мушкарац и двадесета жена свакодневно конзумира алкохол. Појединачно, седмично у просеку попију 17 доза, било пива, вина, жестоког пића, ликера или коктела. Највише пију људи старији од 65 година, истраживање које је својевремено урађено у Републици Српској показало је да се половина анкетираних ученика пут напила пре 13. године живота.

Таманимо кафу и цигарете

По количини испијене кафе и испушених цигарета, грађани БиХ константно су у самом врху многих листи, без обзира на то што је реч о прилично скупим навикама. Према анализама агенције за истраживање тржишта „Гфк“ на кафу, коју свакодневно пије око 64 одсто грађана, најчешће у доби између 45 и 55 година, годишње потрошимо више од 160 милиона КМ, по чему су у европском врху.

Кад је реч о конзумацији цигарета, у конкуренцији 187 држава света, поред Македоније, земља са највећим бројем пушача управо је БиХ, у којој пуши сваки трећи становник.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

29.05.2017 07:24

А потрошени новац на допуне за телефоне се не спомиње а тек кладионице. Питају трговца шта се највише купује у његовој радњи. Каже: купује се само оно што се мора, цигарете, алкохол и допуне за телефоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

29.05.2017 11:49

Е вријеме је за коју хладну, уздрављу живјели.