СП: Три шамара и Хрватима од Срба! И Српкиње на СП!

Србија без изгубљеног сета до Светског првенства! Мушка одбојкашка репрезентација Србије убедљиво је освојила турнир у Загребу и пласирала се на Светско првенство.  И одбојкашице на СП 2018. године! Репрезентација Србије у мечу одлуке декласирала домаћина, Пољску.

Остали спортови 29.05.2017 | 00:11
СП: Три шамара и Хрватима од Срба! И Српкиње на СП!
Одбојкашка репрезентација Србије освојила турнир у Загребу без изгубљеног сета и пласирала се на Светско првенство.

Србија је у последњем колу турнира Групе Е друге рунде квалификација победила домаћина Хрватску са 3:0 (25:23, 25:16, 25:21), после сат и 19 минута игре.

Домаћи су боље почели меч и повели. Било је 10:6 за Хрватску, када је Србија серијом 4:0 изједанчила на 10:10, а затим и повела са 13:11. Водила је Србија са 17:14, Хрватска смањила на 17:16, а онда, после 18:16 за Србију, повела са 20:18. Одговорила је Србија са четири узастопна поена за предност од 22:20. Имали смо потом две сет лопте на 24:22, а на крају је било 25:23. У првом сету, на повреду колена пожалио се Лубурић, па га је заменио Атанасијевић.

У другом сету Србија је од почетка имала поен, два предности. Водила је са 4:2, па затим повећала предност средином сета на 11:7, па 13:8. У наставку је било 17:11 и 22:14, а на крају 25:16, за вођство машег тима од 2:0.

Слично као у другом сету, Србија је и у трећем имала минималну предност на почетку, а затим је повела са 10:5, 13:8 и 16:12. У завршници је било 18:13, па 20:16 и 22:19, а на крају 25:21 за максималну победу Србије.

Српски одбојкаши нанизали су пет победа - све максималним резултатом - а још у суботу, након четврте победе из четири меча, осигурали су пласман на СП у Бугарској и Италији 2018. године.

Утакмицу у Дому одбојке "Бојан Станић" посматрало је 800 гледалаца, док је "орлове" подржао некадашњи репрезентативац, сада потпредседник Одбојкашког савеза Србије Иван Миљковић.

Селектор Никола Грбић рекао је да је репрезентација током овог турнира имала прави приступ и да не треба да брине за резултате ако тако настави.

"Драго ми је што смо обавили оно због чега смо дошли. Нисмо имали претерано велике потешкоће, осим другог дана против Данске, а то је зато што нам је приступ био веома добар", рекао је Грбић.

"Надам се да ће тако бити до краја репрезентативне сезоне. Можемо да причамо о резултатима, да ли ће бити овакви или онакви, али ако будемо имали овакав приступ, мислим да резултат неће изостати".

Селектор је додао да га брине повреда Лубурића, који је у првом сету данашњег меча осетио оштар бол у колену.

Капитену "орлова" Драгану Станковићу значи што је остварена победа и на крају квалификација, иако није била неопходна.

"Светска лига почиње за пет дана и зато смо желели да наставимо са добрим играма и победама. Добио сам слободно за време Светске лиге, али ћу бодрити саиграче и надам се да ће стићи далеко. Трудићу се да се одморим и спремим за Европско првенство", рекао је искусни Станковић.

Србији после такмичења у склопу Светске лиге следи ЕП у Пољској, од 24. августа до 3. септембра.

Женска сениорска репрезентација Србије играће укупно пети пут на Светском првенству, а четврти пут заредом!

Актуелне олимпијске вицешампионке освојиле су прво место на турниру Б групе друге рунде европских квалификација у Варшави, забележивши свих пет победа, уз сет-разлику 15:0!

Последња убедљива победа остварена је у одлучујућем окршају са Пољском у недељу увече - 25:15, 25:16, 25:15, после само 66 минута игре.

Изабраницама Зорана Терзића је за остварење циља био довољан и један бод, односно два освојена сета, али оне су још једном одиграле пуном снагом и подсетиле ко су и шта су у светској одбојци.

Релативно неизвесна борба виђена је само у другом сету, када је Србија вођство од 17:15 увећала на 21:15, а затим повела 2:0, чиме је и теоретски "визирала" карту за Јапан 2018.

"Нормално је да после оваквог наступа будемо задовољни. Већ дуги низ година успевамо да се квалификујемо за свако велико такмичење. Постојала је мала бојазан, из простог разлога што смо се окупили дан-два пред полазак у Варшаву, имали смо и пар нових играчица, али за овај ниво одбојке је наш квалитет био више него довољан", рекао је Терзић.

Највећи успех на шампионатима света наше одбојкашице су оствариле 2006. године, управо у Јапану, када су освојиле бронзану медаљу.

Ова прича сигурно ће врло брзо бити архивирана, а Тијана Бошковић, Бранкица Михајловић и остале сјајне српске одбојкашице окренуће се Европском првенству у Азербејџану и Грузији, које је на програму од 22. септембра до 1. октобра.

"Остаје нам да се спремамо за много јаче противнике и надам се да ћемо бити успешни, као и претходних сезона", додао је Зоран Терзић.

Ове недеље се и мушка одбојкашка репрезентација на готово идентичан начин квалификовала за СП 2018.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

фото: МН Пресс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

29.05.2017 05:12

СВЕ МЕДАЉЕ БИВШЕ НАМ ЈУГЕ ВРАТИТИ У СРБИЈУ!

ОДГОВОРИТЕ