Ф1: Ферари доминирао у Монаку!

Фетел повећао предност! Возачи Ферарија остварили су дуплу победу на Великој награди Монака, Себастијан Фетел је остварио трећу победу у 2017. години, а други је био Кими Раиконен.  Ф1 мраз у мају – Фетел је освојио трку, а Ледени замрзао Мерцедес у Монаку! Ферари слави, Мерцедес жали. Хамилтон је у Монте Карлу тек седми, док Ред Бул може да се похвали трећим местом за Данијела Рикарда.

Остали спортови 28.05.2017 | 19:15
Ф1: Ферари доминирао у Монаку!
Ферари је стигао до прве дупле победе на некој трци после више од седам година, а првог тријумфа у Монаку од 2001.

Финац је стартовао са пол позиције, своје прве од 2009, водио је до 40. круга, али није успевао да направи осетну разлику у односу на Немца који је то искористио и престигао током одлазака у пит-стоп.

До трећег места стигао је Данијел Рикардо после сјајне тактике Ред Була приликом промене пнеуматика, а иза себе је остварио Валтерија Ботаса у Мерцедесу и тимског колегу Макса Ферстапена.

Пето место освојио је Карлос Сајнц млађи, а до шесте позиције сјајном, агресивном и повремено ризичном вожњом стигао је Луис Хамилтон, који је стартовао као 13.

У првих десет су били још Роман Грожан, Фелипе Маса и Кевин Магнусен, па су први пут од основања Хаса бодове освојила оба возача ове америчке екипе.

Без пласмана на повратку у Ф1 остао је Џенсон Батон, који је испао после контакта са Паскалом Верлајном, десетак кругова пре краја, а после контакта са Серхиом Пересом из трке је испао и Стофел Вандорн, па је Мекларен опет остао без бодова, и после шест трке.

Фетел је овом победом повећао предност у односу на Хамилтона на 25 бодова у генералном поретку после шест трка.

Седма је на програму 11. јуна у Монтреалу за Велику награду Канаде на стази "Жак Вилнев".

На крају, поредак иза петог места остаје непромењен. Карлос Сајнц је шести, Хамилтонседми, а следе Грожан, Маса и Кевин  Магнусен. Ферари је дуплом победом у Монаку преузео водећу позицију у генералном пласману Формуле 1 од Мерцедес АМГ Петронаса који тренутно има 179 бодова наспрам Скудеријиних 196. Због тога Италијани данас славе. Монако је коначно њихов!

ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН

1.Себастиан Фетел (Ферари) 129
2.Луис Хамилтон (Мерцедес) 104
3.Валтери Ботас (Мерцедес) 75
4.Кими Рајконен (Ферари) 67
5.Данијел Рикардо (Ред Бул ) 52
6.Макс Верстапен ( Ред Бул) 45
7.Серхио Перез (Форс Индија) 34
8.Карлос Сајнц (Торо Росо) 25
9.Филипе Маса (Вилијамс) 20
10. Естабан Окон (Форс Индија) 19

ПЛАСМАН КОНСТРУКТОРА

1.Скудерија Ферари 196
2.Мерцедес АМГ Петронас 179
3.Ред Бул 97
4.Форс Индија 53
5.Торо Росо 29

Ток трке:

Повратник у Ф1 Џенсон Батон је морао већ у другом кругу у пит-стоп како би заменио гуме на супермеке, што га је коштало пада на последњу, 20. позицију у свом Мекларену.

У међувремену Раиконен чува прву позицију, али је Фетела на само 1,5 секунди заостатка, док је Хамилтон чак 30 иза Финца. Британац је концентрисан на борбу за 11. позицију на којој је Данил Квјат у Торо Росу, а разлика је мање од две секунде.

У 17. кругу одустао је први возач, због проблема са мотором свој Рено је "паркирао" Нико Хилкенберг. У истом кругу у проблеме је имао Серхио Перес који је оштетио крило.

Раиконен не успева да одмакне Фетелу, Немац му дише за вратом, али и он је под великим притиском, у 30. кругу Ботас има свега две секунде заостатка иза Финца.

Водећи трио је пратио Макс Ферстапен у Ред Булу стрпљиво чекајући своју шансу да напредује. Први је отишао у бокс од водећег квартета, али је остао 3,5 секунди што га је скупо коштало на стази.

Уследили су одласци Раиконена, Ботаса и Рикарда који обилази Ферстапена и возача Мерцедеса, а последњи гуме мења Фетел који сјајном тактиком преузима лидерско место у 40. кругу.

Немац је одмах нагазио "до даске" и у наредним круговима константно повећавао предност, па је на 30 пре краја бежао скоро осам секунди Раиконену, кога је чекала борба са Рикардом и Ботасом за постоље.

Тек у 47. кругу гуме мења и Хамилтон, а на стазу се враћа на седму позицију, што је за шест места бољи пласман у односу на старт трке.

Најављена борба за подијум је била најзанимљивија у овом делу трке, Рикардо је угрожавао Раиконена док је повећавао разлику у односу на Ботаса, кога је у стопу пратио Ферстапен и чекао грешку Финца.

Мекларен се у међувремену надао можда и првом боду ове сезоне, јер је десето место држао Вандорн, а трка добија драматичан финиш након што се Паскал Верлајн буквално претурио на бок пред тунел, прошао је без повреда, али је на стазу изашао "сејфти кар".

Имао је контакт са Џенсоном Батоном који је тако доживео дебакл на повратничком дебију у Ф1. Потрајала је вожња возила безбедности јер је десетак кругова пре краја инцидент направио и други возач Заубера Маркус Ериксон.

Трка добија "летећи" старт у 66. кругу, а већ у следећем са стазе излеће Вандорн после дуела са Пересом, па Мекларен опет остаје без бодова.

Чело трке се није мењало – Фетел, Раиконен, Рикардо, Ботас, Ферстапен, Сајнц, Хамилтон пратили су један другог у стопу у размаку од мање од десет секунди.

Шест кругова пре краја Квјат остаје без пласмана, покушао је да се провуче кроз узак пролаз у једној кривини поред Переса, али је ударио у болид ривала и завршио своју трку.

Мексиканац је морао у бокс због пуцања пнеуматика, па је остао без шансе да се бори за бодове. У последњим круговима није било обилазака, па је Ферари славио у Монаку после 16 година.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар