Мајске кише опет праве штету

Штета која је настала у јаком грмљавинском невремену јуче је побројана и комисије ће на терен, док у многим дијеловима БиХ становници страхују да ће се опет поновити.

Република Српска 24.05.2017 | 20:58
Мајске кише опет праве штету
Тихомир Дејановић, директор "Противградне превентиве РС", рекао је да су у приправности противградне ракете ако буде невремена.

Он је потврдио да је у уторак испаљено 129 ракета, али и да су имали двије забране контроле летења, због чега није било могуће дејствовати над Прњавором и Лакташима.

Обилна киша праћена градом проузроковала је поплаве у више општина, а најгоре су прошли Модрича, Посушје, Шипово, федерална општина Добој Исток на подручју мјесне заједнице Клокотница, а поплављено је више приватних објеката због бујица које су затрпале пропусте за локалне водотоке.

"Изгледа да је мај кобан још од прије три године од оних поплава. Ове кише увијек донесу страх", каже један мјештанин Модриче.

Нова велика штета на пољопривредним културама причињена је у Посушком Грацу, гдје је крупа величине ораха пољопривредницима задала нови ударац.

У Модричи су се у уторак излиле ријеке у мјестима Врањак и Копривна, а Велика и Мала ријека су причиниле штету и на локалним путевима.

"Бујица је на путеве нанијела велику количину камења и дрвећа, те на неколико мјеста оштетила асфалт и потпорне зидове, што су чистиле машине. У Копривни је била угрожена једна породица, али се вода брзо повукла и није била потребна интервенција", рекао је Жељко Терзић, самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту ове општине и додао да ће бити именована комисија за процјену штете.

Обилне падавине проузроковале су штету на путној инфраструктури и пољопривредним усјевима, посебно на подручју МЗ Шије, саопштено је из Оперативног центра Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ).

Према прогнозама метеоролога, падавине нешто мањег интензитета, па и град очекивани су и вечерас, након чега слиједи неколико дана свјежијег времена - од 16 до 21°Ц, а од недјеље долази стабилнији период када ће доћи до наглог пораста температура и од уторка ће температура достизати 30°Ц.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар