Подршка новом кривичном закону

Чланови Економско-социјалног савјета Републике Српске, подржали су доношење новог Кривичног закона Републике Српске и Закона о заштити лица која пријављују корупцију. Ипак одређени чланови закона су наишли на различите ставове синдиката и послодаваца.

Република Српска 23.05.2017 | 22:50
Подршка новом кривичном закону
Новине у Кривичном закону које су подржали социјални партнери се односе на оштрије мјере против послодаваца који радницима не исплаћују зараде. Према Приједлогу кривичног закона, уколико послодавац раднику не исплати 3 бруто плате биће кажњен затворском казном од 6 мјесеци до 5 година.

Послодавцима је међутим засметао члан будућег кривичног закона који дефинише новчану или казну затвора до двије године за злостављање на раду.

Социјални партнери су подржали и усвајање закона о заштити особа које пријављују корупцију.

Питање је међутим какве ће ефекте дати само пријављивање корупције, без бољег рада правосуђа. Велики број предмета гдје су грађани указали на корупцију није довео до осуђујућих пресуда, а предмети годинама у тужилаштвима скупљају прашину.

(БН телевизија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БОБА

23.05.2017 21:00

МОРАЈУ ЉУДИ НЕ ШТО ПРИЧАТИ НИСМО ИХ ДУГО ВИДЈЕЛИ ПАПИР ТРПИ СВЕ И СВАШТА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ИМА ГА ТОНЕ А НИШТА ОД ТОГА НАРОД НЕ МА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

смолуца

23.05.2017 22:36

Само судијама и тузиластву давати плате по уцинку... Увести несто као норму..колко заврсис слуцајева то ти је плата.Пр. пресудис мјесцно 5 слуцајева 500 КМ.

Name

92

23.05.2017 21:23

СТРАНЦИ ДА ОВДЕ ДОЂУ ДА УЛАЖУ МАЛТРЕТИРАЊЕ РАДНИКА 2 ГОДИНЕ ЗАТВОРА ОВА МИШИЋКА ДЕФИНИТИВНО НИЈЕ НОРМАЛНА, ЗАШТА ОНА ПРИМА ПЛАТУ 2500КМ,СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2017 05:18

Који ти странци долазе , долазе само они који су на сумњив начин стекли капитал и хоће да оперу паре.Ови наши послодавци се понашају као феудалци , плате никакве и оно што си зарадио неће да плате.У страним државама једна дневница је као читава плата код ових наших квази "привредника".Треба закон да ријеши и ту област.

Name

1992

24.05.2017 05:25

Ти би да се не кажњава малтретирање радника. Много си хуман.

Name

Пеђа

23.05.2017 22:22

Како је Влада послодавац државних предузећа интересује ме ко ће у затвор пошто се бруто плате у појединим не исплаћују мјесецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма какви

24.05.2017 08:55

А јок то .то се не односи на те дрзавне установе.ово ти је за оне "богате привреднике " који посјwдују продавницу киоск.јер код нас у насој дрзави је удри оног нај слабијег.а велике рибе ти наси закони не дотицу пријатељу.

Name

ШУПЉАК

24.05.2017 06:07

Подршка новом закону формално а у пракси хајка на оне који пријаве. Знам човјека који је због пријаве завршио на оптуженичкој клупи. Годинама се против њега води кривични поступак на основном суду бања лука а разлог је пријава послодаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пракса нула

24.05.2017 09:24

Послодавац је узвратио контра ударом.Ти послодавци имају раднике који нису нпр,морални,улизице су и цинкароши.И можда је тако било и против овог радника јер послодавац једноставно наговори оне који су под његовим утицајем да буду лажни свједоци односно да на неки начин терете човјека за дијело које није учинио.

Name

Оце овај министар

24.05.2017 09:41

Оце овај министар далеко да нас дотјера.Аууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брамер

25.05.2017 08:34

Пријави сам коруптивно дјело ВСТС .Случај је суда у Мркоњић Граду....Једино што дам добио да су уследили огромни притисци на мрне и моју породицу чак и незаконитим радњама .Судски радник је малтертирао моје малодобно дијете 13 година и захтјрвсо да потпише службени докуменат што је ван дваке памети.Брату су после свега незаконитим рјешењем судије Тодоровића који се ставио као зрлрнаш и утјеривач дугова доњели тјршење о изузимању путне исправе због приватне парнице што је незаконито .Рецимо путна исправа ср може изузети само ако је у питању неплаћена алиментација или кривично дјело бар би судија толико требао да зна.Нажалост у том суду се дају условне осуде за најтежа ктивична дјела повратницима чак је било случајрва да судија преиначи новчану казну тужилаштва у условну .Забе вам не вреди писати јел две ово сам писмено усмено упознао пресједника суда Сафета Сљиву и ништа .......

ОДГОВОРИТЕ