Након 50 година Оливера у Кану

Филм "Скупљачи перја" биће приказан на 70. Канском фестивалу, а црвеним тепихом том приликом прошетаће главна глумица из филма која је једина жива из екипе, а како је открила за "Блиц", већ планира да прекрши одређене протоколе.

Србија 22.05.2017 | 21:48
Након 50 година Оливера у Кану
Немам трему од Кана, имам пријатно осећање због свих својих колега који су били сјајни уметници, почев од Саше Петровића, Бекима Фехмиуа, Бате Живојиновића и Гордане Јовановић, која је била слатка Циганчица. Због њих ми је драго да идем да подсетим ту публику на све њих који су допринели томе да тај филм буде тако успешан, леп и изузетан, каже Оливера Катарина на почетку интервјуа.



Спремате ли изненађење у Кану?

"Нису ми дали оркестар, што би било дивно да направим концерт, али ја ћу запевати акапела 'Ђелем, Ђелем' мимо свих протокола, и баш ћете видети каква ће бити реакција."



Кан је престиж, имате ли новца?

"Филмски центар и Југословенска кинотека платили су ми пут и смештај, а Југослав Пантелић ми је обезбедио дневнице за три дана. Али нико ми није помогао ни око гардеробе нити око припреме, ипак је то једно врло важно место где треба да се пресвлачим за ручак и вечеру, а нисам имала материјалну подршку од државе.

Кад сам ја у питању, то је обично тако, мене је ретко која власт волела. Све ћу морати сама да се сналазим. Ипак, Игор Тодоровић ми је креирао сјајну хаљину, и он и Душка Јованић су ме подржали. Било би добро када би ми држава и град помогли да имам један леп концерт кад се вратим из Кана. Морам нешто и да зарадим, ипак живим од пензије у изнајмљеном стану."



Хоће ли вам у Кану недостајати Бата Живојиновић и Беким Фехмиу?

"Јако, како да ми неће недостајати. Много ми је жао што их више нема, што су пре времена отишли. Али ми је драго што могу да подсетим публику на све њих јер сам једина остала жива, баш је потресно. Тај филм је свима нама обележио каријере, после тога сви смо постали интернационалне појаве."



Чињеница је да је филм "Скупљачи перја", уз филм Емира Кустурице, једини који је из наше земље био на Канском фестивалу и умало добио и Оскара.

"Он је био први филм и добио је изванредне критике. И заиста је био проглашен за добитника Оскара, и прозвали су име Саше Петровића да изађе и да прими награду, и он је устао и кренуо и одједном су они рекли да је грешка и награду је добио чехословачки филм. Али није то била грешка, сви су гласали за наш филм, али због политике односа са Чехословачком, добила је та земља Оскара, и то је истина."



Кажу да Тито није волео "Скупљаче перја", али да је вас обожавао?

"Па ја и не знам да ме је он обожавао?! Сећам се да смо се срели једном у Пули, где сам била са Батом Живојиновићем. Устао је да се поздрави и сели смо преко пута њега и Јованке, а онда је тражио од Бате да прича масне вицеве. И Бата, како је био луд, кренуо је да прича масне вицеве, а ја сам почела да га газим испод стола и газим да је Бата у једном тренутку рекао: 'Друже Тито, ја бих вама причао, али мене изгазише испод стола па не могу.'"



Писало се да је ваш син Мане Шакић пре неколико година ишамарао чланицу комисије на једном конкурсу?

"То је ноторна лаж. Он је васпитаван да поштује жене и никада не би подигао руку на жену, што знају и његове бивше девојке. Неко је то урадио да би га представио као насилника, а он то није. Мој син је уметник, сликар. Верујте да је он, огорчен због тога, отишао из земље. Био је узрујан и рекао ми је: 'Мајко, видиш да ми не дају да овде живим', и данас је у Њујорку, где има трећу изложбу."

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бањалука

22.05.2017 21:21

Свако добро и у Кану и у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

23.05.2017 03:32

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ВИШЕ ОД ЧОВЈЕКА. ЈОШ МНОГО ГОДИНА ДА ПОЖИВИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестерна судбина

23.05.2017 07:20

Апсолутно никад у мојих преко 50 година подрзавала кремације. Оне су симбол страдања људи у рату. Беким је био кремиран да не би добио погреб у складу са својом вјером. Није имао Сиду нити неку другу заразну болест. Размислам о томе јер он нема ни гроб да му људи ставе цвијеце, а био је ем добар глумац ем најзгоднији мускарац југославенске сцене.

ОДГОВОРИТЕ