Прича: ''Лас Вегас Кид'' се вратио у помоћ рањеном Џокеру!

Након скоро деценијске самоизолације из врхунског тениса, Андре Агаси је поново на туру, и то први пут као тренер. Шта је то што је спојило Американца и Србина?!

Тенис 23.05.2017 | 00:00
Прича: ''Лас Вегас Кид'' се вратио у помоћ рањеном Џокеру!
Као у неком Марвеловом стрипу са спортском тематиком, рањени суперхерој Џокер у помоћ је позвао старог лисца Лас Вегас Кида у покушају да одбране Париз. Наравно, у питању су Новак Ђоковић и Андре Агаси, то јест њихови званични надимци, који ће први пут радити у истом тиму од почетка Ролан Гароса 28. маја.

Вест коју је јуче (коначно) потврдио наш ас, није много изненадила пошто се већ увелико причало о томе да ће место Бориса Бекера, то јест Марјана Вајде заузети неко о бивших велики асова, Агаси или Новаков идол Пит Сампрас. Куглица је стала на Агасију, који ће и сам моћи сада да понесе измишљену титулу "супертренер" коју са поносом већ носе Бекер,Иван Лендл, Штефан Едберг...

Колико је цењен наш ас управо показује и Агасијево буђење из дубоке пензије само да би сео у његов бокс, што Сампрас ипак није хтео да уради. Херој тениса са краја прошлог и почетка садашњег века оставио је дубок траг у свету белог спорта, што својим лудим имиџом током младалачких дана, што са савршеном игром коју је приказивао у "другој каријери". Као и Бекер и Агаси ће радити са бољим од себе, што је свакако велики изазов, али има и ствари које су очигледно зближиле њих двојицу. Јер Новак је навикао и воли да су око њега људи који га разумеју и деле основне људске и цивилизацијске вредности. А ту се пре свега мисли на породицу, која му је сада чини се важнија више него икада пре.

Неколико ствари спаја нашег и америчког аса. Прво, то је порекло, вера. Истина, Агаси није класичан верник већ тражи "своју истину", као и Новак уосталом, али му је породица православна пошто је асирско-јерменског порекла. Ту су и већ поменуте породичне вредности, али и наклоњеност филозофији, дубоком размишљању и медитирању. Агасија једна од његових најбољих пријатељица, холивудска легенда Барбара Стајсенд зове "Зен учитељ", пошто је тип човека који свако питање добро "размонтира" и онда одговори, сталожено и разборито као какав мудрац. Често су то озбиљни савети човека који је свашта прошао у животу. Дакле, ако сте мислили да ће Ђоковић нагло престати са медитирањем и сличним "делатностима", грдно сте се преварили.

И, на крају крајева, оно што их посебно спаја је - пад. Агаси је такође током каријере доживео велики пад у форми, далеко већи него Новак сада и успео је да се врати на сам врх. Управо тај период његовог професионалног живота, али и приватног због везе са Штефи Граф, учинио је од њега истинску легенду тениса. Ако би ишта слично успео са својим новим штићеником, зашта је и доведен, Новак би можда могао и до назива "најбољи свих времена". Јер наш ас је тек напунио 30, што значи да има барем још три-четири године врхунског тениса у себи,а вероватно и више с обзиром на пажњу коју посвећује очувању тела. Савим довољно да се стигну и престигну и Роџер Федерер и Рафел Надал.

Што се самог тениса тиче, Новак и Андре су веома слични. Обојица су "линијаши", а једини који са нашим асом може да се мери по квалитету ритерна је управо Агаси. Мора се знати да је Новак потписивањем уговора са Андреом у свој тим довео и једну од најбољих тенисерки свих времена, Штефи Граф. Јер Американац и Немица су партнери у животу и све раде заједно, од подизања деце, до хуманитарног рада. А верујемо да ће највећа ривалкаМонике Селеш учествовати и у Новаковим припремама. Не би требало очекивати да Штефи проводи толико времена као Андре са Ђоковићем, али да ће имати утицаја, ту нема никавих сумњи. Нарвно, то је само плус на страни српског тенисера.

Биће веома интересантно видети као ће функционисати њихова сарадња, пошто још није познато колико ће времена Агаси проводити са Новаком на путу. Иван Лендл, на пример саЕндијем Маријем има 12 седмица годишње, али је то мало, пошто је Американац чешког порекла специфичан, тежак тип.

Андре је пак сасвим нешто друго. Благ човек који обожава да време проводи са најмлађима, којима је и посветио академију за тенис у родном му Лас Вегасу.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар