Партизан близу МИЛИОН евра

Партизан ће бити носилац у прва два кола квалификација Лиге шампиона. Звезда, Војводина и Младост стартоваће већ 29. јуна у квалификацијама за Лигу Европе. Пласман у 3. коло квалификација за ЛШ Партизану доноси милион евра.

Фудбал 22.05.2017 | 23:45
Партизан близу МИЛИОН евра
Партизан је нови шампион Србије и по девети пут у последњих 10 година играће у квалификацијама за Лигу шампиона. Црвена звезда, Војводина и лучанска Младост играће у квалификацијама за Лигу Европе, а лоша вест је да ће такмичење почети већ 29. јуна!

Звезда, дакле, има тек месец дана за одмор и припреме, јер ће играти финале Купа Србије против Партизана 27. маја. Војводина и Младост тек који дан више.

Партизан је најуспешнији српски клуб у европским такмичењима у последњих 10 година и да није било црно-белих, укупни коефицијент српског клупског фудбала био би још тужнији него што јесте.Овој констатацији у прилог иде податак да ће Црвена звезда играти квалификације за Лигу Европе већ од 1. кола. Звезда ће бити носилац у 1. и 2. колу квалификација, а ако дође у 3. коло и потом се пласира у плеј-оф, неће бити носилац.

Партизан (коефицијент 16,075) почеће такмичење у квалификацијама за Лигу шампиона од 2. кола, у којем ће бити носилац. У 3. колу квалификација не би био носилац, и врло мало бодова му је недостајало да и у том колу квалификација буде повлашћен у жребу.

Потенцијални противници у 2. колу квалфикација за Лигу шампиона уопште нису "наивни". Како сада ствари стоје, то би могли да буду ирски Дандалк, скопски Вардар, албански Кукеши, пољска Јаглонија, мађарски Хонвед, Хибернијан са Малте...

Квалификације за Лигу шампиона почињу 11. и 12. јула.

Партизан је у претходних 10 година освојио убедљиво највише бодова за српски фудбал, готово колико и сви остали српски клубови заједно!

Самим тим што су се пласирали у квалификације за Лигу шампиона, црно-бели су зарадили 250.000 евра, а добиће још 300.000 евра за наступ у 2. колу квалификација. Дакле, 550.000 евра само за, малтене, појављивање на терену!

Ако се црно-бели пласирају у 3. коло квалификација каса ће им бити пунија за још 400.000 евра. Дакле, пред црно-белима је потенцијална зарада од око милион евра само за квалификације за Лигу шампиона. На тих милион евра добио би још 230.000 евра из такозваног "солидаритy паyментс" (из квалификација за ЛЕ, за сваки клуб који не успе преко плеј офа за ЛЕ да се квалификује за групну фазу ЛЕ). То укупно даје суму од 1.180.000 евра.

ПЛАСМАН У ЛИГУ ЕВРОПЕ ПАРТИЗАНУ ДОНОСИ:

***Уколико би Партизан био елиминисан у 3. колу квалификација за ЛШ, а потом би успео у плеј-офу за ЛЕ да се квалификује за групну фазу Лиге Европе, он би зарадио: 950.000 евра ("солидаритy паyментс" из квалификација за ЛШ) + 2.400.000 евра (бонус за пласман у групну фазу ЛЕ).Укупно 3.350.000 евра.

***Ако би Партизан био успешан у 3. колу квалификација за ЛШ, а потом био поражен у плеј-офу за ЛШ и тиме био квалификован за групну фазу ЛЕ, његова зарада би изгледала овако: 3.000.000 евра (бонус за наступ у плеј офу ЛШ) + 2.400.000 евра (бонус за пласман у групну фазу ЛЕ) =5.400.000 евра.

ПЛАСМАН У ГРУПНУ ФАЗУ ЛИГЕ ШАМПИОНА Партизану би донео:

2.000.000 евра (бонус за успех у плеј-офу ЛШ) + 12.000.000 евра (бонус за пласман у групну фазу ЛШ) = 14.000.000 евра.

(***Реч је о прошлогодишњим премијама које је одредила УЕФА).

Када су у питању Црвена звезда, Војводина и Младост из Лучана, сви ће жребом већ 19. јуна сазнати имена противника у првом и потенцијалних у другом колу.

Бољим коефицијентом од Београђана (9,075 наспрам 7,325), стеченим дужим континуитетом у Европи претходних година, Новосађани ће такође бити носиоци у првој и другој рунди, а умало да то постану и у трећој, у којој су за два места испод "црте".

Између Воше и "границе" носиоца у тој фази стоје украјинска Александрија (9,526) и швајцарски Луцерн (9.415).

Трећи српски представник у Лиги Европе, лучанска Младост (3,075) улази у такмичење без повластица, па би први ривали могли да јој буду Митјиланд, Шериф из Тираспоља, Динамо Минск, Лех, Аполон, Хелсинки, АИК, АЕЛ, Скендербег, Абердин, а други ПАОК, Трабзон, Макаби, Астра, Хајдук Сплит, Аполон...

Што се тиче Звезде и Војводине, списак њихових могућих ривала на старту чине Фола Еш, Зирја, Шкендија, Горица, Сутјеска, Пјуник, Партизани, Шамрок, Зета...

С обзиром на то да између прве и друге рунде неће бити жреба, 19. јуна ће бити одређени и парови 2. кола.

Примера ради, Црвена звезда би у тој фази опет могла да се састане са Каиратом, казахстанским вицешампионом који је елиминисао претпрошлог лета. Уз тим из Алматија, међу неповлашћенима у тој фази биће жребани и Осијек, Минск, Сарајево, КР Рејкјавик, Олимпија, Левски, ЦСКА Софија, Домжале, Ордабас, Ференцварош, Младост Подгорица, Широки Бријег....

Логично, у трећем колу долазе још снажнији ривали, а њихов списак разјашњава колико ће бити тежак пут ове тројке до баража.

Од треће рунде, у квалификације за Лигу Европе улазе Зенит, Галатасарај, Спарта Праг, Брага, Гент, Бордо, Динамо Загреб, шестопласирани из Италије, представник Холандије, седмопласирани из Енглеске и Шпаније и тако даље.

Очекивано, наградни износи у овом такмичењу су вишеструко мањи него у квалификацијама за Лигу шампиона, па победник прве рунде квалификација добија 215 хиљада евра, победник друге рунде 225 хиљада, треће 235 хиљада, баража 245 хиљада, а значајније своте добијају тек учесници групне фазе, који зарађују гарантованих 2,6 милиона евра.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар