На данашњи дан: Родио се катенаћо...!

Велика је заблуда да се новостворени систем сводио искључиво на деструкцију. Роков Милан и Ерерин Интер нису играли ружан, већ фудбал од задатка. Иако је акценат био на снажној одбрани и зонско постављање играча – што је потпуно супротно у односу на протагонисте „тоталног фудбала“ – оба тима имала су у навали врло маштовите фудбалере, сјајне дриблере, технички одлично потковане везисте. . .

Фудбал 22.05.2017 | 18:15
На данашњи дан: Родио се катенаћо...!
Финале Купа европских шампиона 1963. представљало је једну од прекретница у светском фудбалу. После седам титула клубова с Пиринеја – пет Реала и две Бенфике – Милан постаје први италијански представник који се докопао најзначајнијег клупског трофеја. Прекид доминације два поменута клуба представљао је и почетак нове ере - чувеног Катенаћа. Росонери су у том финалу на Вемблију, одиграном на данашњи дан, савладали управо Бенфику (2:1), што је означило почетак шестогодишње владавине новог стила игре који је успоставио легендарни тренер Милана Нерео Роко, а који ће прославити његов колега с клупе Интера Еленио Ерера. 

Захваљујући успесима миланских великана шездесетих година, катенаћо ће постати метоним за италијански фудбал. Та идеологија прославиће и репрезентацију Италије и уједно учинити да Европа добије још једну препознатљиву фудбалску школу.

Велика је заблуда да се новостворени систем сводио искључиво на деструкцију. Роков Милан и Ерерин Интер нису играли ружан, већ фудбал од задатка. Иако је акценат био на снажној одбрани и зонско постављање играча – што је потпуно супротно у односу на протагонисте „тоталног фудбала“ – оба тима имала су у навали врло маштовите фудбалере, сјајне дриблере, технички одлично потковане везисте... Овај систем давао је одличне резултате, трофеји су стизали, па су многи покушавали да га копирају. Баш захваљујући тим „преписивачима“ (најсвежији пример Рехагелова Грчка) реч катенаћо ће широм света постати општеприхваћена као нешто ружно, нешто што убија фудбал и чини га незанимљивим...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар