ХРВ: Крај Динамове владавине - Ријека је шампион!

Доминација "модрих" хрватским фудбалом, започета још 2006. године, званично је прекинута.  Чудо се догодило – Ријека је првак Хрватске! Ријека освојила прву шампионску титулу историји и прекинула доминацију загребачког Динама. Била је то бурна ноћ на Кварнеру.

Фудбал 22.05.2017 | 13:00
ХРВ: Крај Динамове владавине - Ријека је шампион!
Доминација "модрих" хрватским фудбалом, започета још 2006. године, званично је прекинута.

Ријека је владала целе сезоне и ове вечери потврдила оно што је и било јасно - да је најбоља у Хрватској!

Екипа Матјажа Кека разбила је вечерас на свом стадиону Цибалију 4:0 и остварила највећи успех у клупској историји. Голове у историјској вечери на Рујевици постигли су Марио Гаврановић (два), Роман Безјак и Дарио Жупарић.

Званично другопласирани Динамо савладао је раније данас Осијек у гостима 1:0, голом Леонарда Сигалија, а интересантно је да ће преостала два меча у сезони шампион и вицешампион одиграти један против другог.

Ријека ће следеће суботе, у оквиру последњег кола, гостовати на Максимиру у утакмици без резултатског значаја, у којој би могао да заигра њен председник Дамир Мишковић, а потом ће исти ривали играти у среду 31. маја, у финалу Купа Хрватске.

Након 11 година доминације титула првака Хрватске више није на Максимиру.

Ријека је побједом над Цибалијом 4:0 коло прије краја задржала пет бодова предности над Динамом и стигла до своје прве титуле првака државе у историји!

Тек други пут од формирања Прве хрватске ногометне лиге шампион Хрватске није Динамо или Хајдук.

Оно што је 2002. године успјело екипи Загреба, коју је тада са клупе водио тренер Златко Цицо Крањачар, а на терену Ивица Олић успјело је Ријеци са словеначким тренером Матјажом Кеком.

Стадион Рујевица капацитета нешто више од шест хиљада мјеста био је премали да прими све оне који су хтјели да прославе историјски успјех свог тима, па је посматрање утакмице организовано на ријечкој риви.

Када је Швајцарац Марио Гаврановић у 11. минуту збаио први гол рива је експлодирала, као и Рујевица на којој пјесма навијача није престајала 90 минута.



Само четири минута касније Гаврановић је новим голом повисио на 2:0, а када је Безјак у судијској надокнади забио гол за 3:0 све је било готово.

Навијачи на трибинама, оградама, зградама, буквално сваком дјелићу простора око стадиона почели су велико славље када је Жупанић поготоком главом поставио коначних 4:0.

Табела: Ријека 88, Динамо 83, Хајдук 66, Осијек 63, Локомотива Загреб 43, Славен Белупо 38, Истра (-1) 33, Интер Запрешић 28, Цибалија 20, РНК Сплит (-1) 18.

Након посљедњег судијског звиждука навијачи су утрчали у терен да прославе историјски успјех, а велико славље у Ријеци и широм Кварнера биће настављено до дубоко у ноћ, посебно након одлуке ријечких власти да дозволе рад угоститељских објеката до шест сати ујутро.

Ријека ће чак имати прилику да се окити дуплом круном пошто ће 31. маја играти финале Купа Хрватске против Динама.

Освајањем шампионске титуле Ријека је изборила пласман у квалификације за Лигу шампиона које ће кренути од другог кола.

Извор: мондо.рс/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар