Цвајта: "Швабе“ у Бундеслиги!

Штутгарт освајањем титуле у "Цвајти" обезбедио повратак у Бундеслигу. Враћа се и Хановер, а Брауншвајг иде у бараж.

Фудбал 22.05.2017 | 14:15
Цвајта: "Швабе“ у Бундеслиги!
После само једне сезоне у "Цвајти", екипе Штутгарта и Хановера се експресно враћају у немачку Бундеслигу.

Знало се то и пре последњег кола немачке друге лиге, у којем је Штутгарт победом 4:1 над Вурцбургером обезбедио титулу, а противника и дефинитивно послао у трећу лигу.

Популарне Швабе успеле су тако да се врате у Бундеслигу само годину након испадања, које је изазвало и бројне промене у клубу.

Након што је Штутгарт испао у нижи ранг, председник Бернд Валер је поднео оставку, после чега је отишао и тренер Јирген Крамни. Уместо Валера за председника је изабран Волфганг Дитрих, а за тренера је именован Јос Лукухај.

Испадање у нижи ранг значило је смањење буџета и одлазак најбољих играча, па су клуб напустили Филип Костић, Тимо Вернер, Антонио Ридигер, Ведад Ибишевић и многи други.

Уместо њих доведен је велики број нових играча, међу којима и Симоне Тероде, најбољи стрелац клуба ове сезоне са 25 постигнутих голова, који је доведен из Бохума.

Из Лила је стигао талентовани млади дефанзивац Бенжамин Павар, на позајмицу из Спортинга доведен је Карлос Мане и уз још неколико појачања састављена је респектабилна екипа, а, клуб је када је подвукао црту успео чак да профитира 17 милиона евра.

Након сукоба са управом, Лукухај је напустио клуб, а екипу је преузео 36-годишњи Ханес Волф. Показало се то као пун погодак јер је Волф, који је стигао из омладинске школе Борусије Дортмунд, успео да у својој првој професионалној сезони међу сениорима освоји првенство и уведе Штутгарт у Бундеслигу.

"Овера" промоције у Бундеслигу стигла је тачно 40 година након истог успеха, када су Швабе ремијем 0:0 са Ајнтрахт Триром на најбољи могући начин завршиле сезону, у којој су предвођене сјајним Отмаром Хицфелдом постигле 100 голова и освојиле шампионску титулу у групи Југ тадашње "Цвајте".

У елитном њемачком рангу следеће сезоне играће и Хановер.

Он је победом у последњем колу "Цвајте" уз евентуални кикс Штутгарта могао да преузме прво место, али "црвени" неће много жалити након ремија над Сандхаузеном 1:1, јер су освојили друго место и директан пласман у Бундеслигу.

Треће место које води у бараж освојио је Брауншвајг који је имао немогућу мисију да евентуално претекне Хановер. Наиме, екипи за коју брани бх. интернационалац Јасмин Фејзић био је потребан пораз Хановера, те убедљива победа са пет или шест голова разлике против Карслсруеа у последњем колу.

То се ипак није десило. Брауншвајг јесте славио, али резултатом 2:1, а уз реми Хановера све је било јасно.

Брауншвајг и Волфсбург у двомечу баража бориће се за место у Бундеслиги.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар