Култура кључна за идентитет

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је култура кључна за идентитет, не само ЕУ, већ свих Европљана.

Република Српска 20.05.2017 | 22:13
Култура кључна за идентитет
"Култура је врло важна у формирању онога што ми јесмо, а наша суштина је једна толеранција, прихватање различитости и изнад свега ствари које нас зближавају", истакао је Вигемарк, отварајући вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци манифестацију "Европска ноћ музеја".

Вигемарк је рекао да ЕУ улаже у културу на читавом простору БиХ, а у Бањалуци конкретно помаже реконструкцију тврђаве "Кастел".

Он је подсјетио да се манифестација "Ноћ музеја" вечерас дешава дословно на хиљаде локација широм Европе у различитим градовима и музејима који су овом приликом отворени за посјетиоце.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је новинарима да је њихова жеља да "Ноћ музеја" буде догађај који промовише музеје и културу - да на неки начин музеји постају институције које су све занимљивије.

"Овдје могу да одржавају разни догађаји који привлаче пажњу, који могу да буду и забава. С друге стране ови догађаји треба да подцртају оно што музеји у основи раде, а то су изложбе", истакла је Вујковићева.

Изложбама, концертима и разноврсним програмом за све генерације у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је обиљежена традиционална манифестација "Европска ноћ музеја".

Програм обиљежавања "Европске ноћи музеја" почео је изложбом "Теме и идеје модерног српског сликарства" и концертом "Џез поези кабареа".

Након тога предвиђен је тридесетоминутни перформанс "Инекс циркус театра", који садржи елементе плеса, акробатике и жонглирања, а допринос у забавном дијелу манифестације дали су и бањалучки ди-џејеви.

Манифестација се одржава поводом 18. маја - Међународног дана музеја, који је установио Међународни савјет музеја /ИЦОМ/ и сваке године је фокусиран на различиту музејску тему.

"Европска ноћ музеја" у Бањалуци организује се под покровитељством Савјета Европе и Унеска, а подршку у реализацији манифестације пружили су Специјално представништво ЕУ у БиХ, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бањалука и бројне компаније.

"Европска ноћ музеја" се истовремено одржава у више од 3.500 европских музеја.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Музеј

21.05.2017 08:00

Та Сарита је камелеон невидјени, мало Европа, мало Српска, мало власт, мало опозиција... све по потреби. А синоћ лош програм, циркусанти у музеју???!!!

ОДГОВОРИТЕ