Били и - 3 минута и 15 секунди!

"Били" је у последњу четвртину елиминационе утакмице са ЦСКА ушао без коша из игре и са три изгубљене лопте. А, онда је променио историју оба клуба, као и Евролиге.  Како успевам? То је мој посао. . .  Василис Спанулис блиста после победе над Армејцима.

Кошарка 19.05.2017 | 22:00
Били и - 3 минута и 15 секунди!
Василис Спанулис ушао је у последњу четвртину полуфинала Фајнал фора Евролиге без убаченог коша из игре.

До четири поена у прве три четвртине стигао је са линије слободних бацања, а на том путу задовољио је сопствене стандарде само у смислу асистенција - имао их је пет.

Додуше и три изгубљене лопте.

Притом, Олимпијакос је губио 78:82 на уласку у четврту четвртину и деловало је да ће званични шампион Европе, ЦСКА из Москве, успети да оправда улогу фаворита и пласира се у недељно финале.

Али…

Да је и даље један од најбољих кошаркаша које је Евролига видела, а Европа имала, популарни "Били" показао је када је било најпотребније, када се лопта нагло угрејала, добила "пликове" и удубљења, почела да неконтролисано да одскаче, клиза из руку, на тренутке буде лакша, па тежа, и тако све до последње сирене која је озваничила нови "скалп" Олимпијакоса предвођеног неуморним Спанулисом.

Овај мајстор кошарке убацио је десет поена, уз асистенцију, у последњој четвртини утакмице у "Синан Ердем" дворани у Истанбулу, практично сам креирајући серију којом је срушен бранилац трофеја.

Од 4:30, до 1:15 пре краја утакмице, Спанулис је учествовао у свих девет поена којима је Олимпијакос резултат 67:69 претворио у предност од 76:73, коју је потом успео да одбрани у напетој пенал завршници.

За три минута и 15 секунди игре када се ломила утакмица, "Килл Билл" је убацио седам поена и забележио асистенцију Кему Бирчу за алеј-ап закуцавање и потпун лом самопоуздања у противничким редовима.

Човек који је Евролигу освајао три пута, 2009. са Панатинаикосом, а 2012. и 2013. са Олимпијакосом, мучио се целе сезоне, просеком од 11,8 поена уз проценат шута за три поена од 28,2 одсто и четири изгубљене лопте у просеку, логично, није изабран ни у прву, ни у другу петорку сезоне, али је поново био најбољи када је било најпотребније.

Овај 34-годишњи Грк родом из Ларисе, са једном скромном НБА сезоном у каријери, нагло је подигао форму и самопоуздање у пет мечева четвртфиналне серије са Анадолу Ефесом, помогашви свом тиму да 1:2 у серији претвори у нови пласман на Фајнал фор, а онда…

...делује да је све некако била ствар рутине за играча којем није утакмица, већ непуна четвртина потребна да пређе пут од "покојника до пуковника".

Опет је Василис Спанулис био човек одлуке за Олимпијакос који је у одсудним тренуцимапреломио меч против ЦСКА и одвео атински тим у финале Евролиге.

Наравно, прве реакције су биле искрене.  

"За ово се боримо целе сезоне. Овакве победе су за олимпијакос дар од бога, зато играмо кошарку", каже атински Били. 

Како успеваш све ово, питао га је новинар.

"Покушавам да радим прави посао за тим. Да у правом тренутку доносим праве одлуке за екипу. То је мој посао." 

Спанулис каже и да се није бринуо иако је био "неприметан" у прве две четвртине.

“Знао сам да је ЦСКА добар тим, да играју јако у одбрани, али да ће попустити како време буде одмицало. Сачекао сам тај детаљ, све остало сте видели", закључио је ас Олимпијакоса.



Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар