ЕЛ: Тео и ЦСКА без круне, Олимпијакос у финалу!

Екипа Олимпијакоса елиминисала је актуелног првака Европе московски ЦСКА у првом полуфиналу Фајнал-фора у Истанбулу – 82:78 (33:40)! Европа тражи новог владара: Тео водио ка новом финалу, али је задрхтала рука у финишу! Олимпијакос направио превагу у финишу и заслужено стигао до борбе за трофеј.

Кошарка 19.05.2017 | 20:15
ЕЛ: Тео и ЦСКА без круне, Олимпијакос у финалу!
Од 20.30 на програму је друго полуфинале између Фенербахчеа и мадридског Реала, велико финале игра се у недељу од 20.00, а меч за треће место три часа раније.

Пирејци су поново били кобни по 'Армејце', који су били бољи ривал и имали предност током већег дела меча, али се поново као кључна показала главна карактеристика грчког састава – тимска игра и упорност.

Екипа Димитриса Итудиса је боље почела, предвођена расположеним Милошем Теодосићем, а на руку јој је ишао и нешто слабији шут ривала у првом полувремену.

Олимпијакос је већ у уводних двадесет минута кошарке у два наврата успео да надокнади осетан заостатак, да би на полувреме отишао са седам поена заостатка.

Василис Спанулис и другови наставили су у истом ритму, појачали су притисак у одбрани и заиграли за нијансу агресивније, али су Московљани и даље проналазили начине да одбију њихове налете.

Међутим, када је ЦСКА почео да се мучи у фази напада – фантастични Спанулис преузео је одговорност у своје руке и првом тројком, из шестог покушаја, донео прву предност Олију на 75 секунди до краја (74:73).

После коша Кема Бирча, уследила је четврта тројка Теодосића за повратак ЦСКА, ипак – само неколико секунди касније Ерик Грин одговара истом мером, а капитен репрезентације Србије онда погађа само један пенал, док потом не успева још једном да буде прецизан ван линије 6,75 – после добре тимске одбране, на осам секунди до краја.

Спанулис такође погађа само једно бацање, али се испоставило да је то било довољно да задржи перфектан учинак у полуфиналима елитног такмилчења, у шестој борби за ново велико финале и шансу да клубу доносе четврту титулу првака Европе!

Уједно, Олимпијакос је наставио да буде нерешива енигма за ЦСКА, када су дуели на Фајнал-форовима Евролиге у питању – пошто су 2012. били бољи у финалу, а 2013. и 2015. године у полуфиналу.

У тиму Јаниса Сфаропулоса имао је три играча са по 14 поена – Спанулиса (3/4 за два, 1/6 за три), Костаса Папаниколауа (1/5 за два, 4/7 за три) и Јоргоса Принтезиса (2/8 за два, 1/2 за три).

Грци су погодили 14 од 33 покушаја за три поена, а мора се истаћи и учинак Вангелиса Манцариса са 12 поена (0/3 за два, 4/9 за три), односно Ерика Грина са осам, пре свега због две тројке у кључним тренуцима.

С друге стране, Московљанима није помогла ни одлична Теова партија – који је за нешто мање од 22 минута убацио 23 поена (2/5 за два, 4/8 за три, 7/9 бацања), уз два скока, али и само једну асистенцију.

Нандо де Коло додао је 16 поена и три асистенције, а двоцифрен учинак имао је још Арон Џексон са 12.

Европа тражи новог владара! Олимпијакос је у спектакуларном првом полуфиналу Фајнал фора у Истанбулу савладао актуелног шампиона ЦСКА из Москве после велике драме и пласирао се у велико финале. Милош Теодосић је био спреман да још једном израсте у великог хероја московског великана, блистао је током читавог меча, али му је задрхтала рука у последњим тренуцима утакмице, што су лукави Грци успели да искористе и напрве озбиљно изненађење на Ф4 - 82:78.

Српски ас је под боловима ушао у овај меч, није се у потпуности опоравио од повреде и дошао до оптималног физичког стања, али је још једном показао да прави мајстори кошарку играју главом, заблистао је вечерас у Истанбулу. Ипак, иако је убацио више поена (23) него што је првоео минута на паркету, то није било довољно да саастав Димитриса Итудиса дође до зацртаног циља.

За пролазак у финале се у самом финишу утакмице и те како питао легендарни ВасилисСпанулис, који је минут и по пре краја постигао тројку за друго вођство Олимпијакоса на утакмици. То је само мотивисало Теодосића да узврати својом четвртом тројком на утакмици, али је „кеца у рукаву“ имао и Ерик Грин. Његова тројка је вратила три поена предности Олимпијакосу (76:79). Теодосић је потом стао на линију пенала, али му је први пут на мечу задрхтала рука и то је отворило врата победе екипи Јаниса Сфаиропулоса.

Генерално гледано ЦСКА је заказао у организацији игре, читав тим је остварио свега седам асистенција током читаве утакмице, за шта највећа одговорност иде управно на адресу Теодосића и Де Колоа. Фантастични Француз је убацио 16 поена на овом мечу, али је некако био превише стидљив у одлучујућим тренуцима, па је читав терет пао на плећа ровитог српског репрезентативца.

Иако то није изгледало тако, испоставило се да је Олимпијакос на крају имао више расположених адута, што се може видети и по броју убачених поена. Спанулис, Принтезис иПапаниколау су убацили по 14, док је два мање дао Манцарис, док су сви остали главни играчи били подједнако подређени победи.

Армејци су држали вођство готово током читавог тока утакмице, деловало је да имају контолу резултата, али су посустали у самој завршници, па више није било времена за повратак. Поред Теодосића и донекле Де Колоа, значајнији нападачки учинак имао је још само Ерон Џексон (12 поена).

ЦСКА МОСКВА - ОЛИМПИЈАКОС 78:82
/18:12, 22:21, 24:27, 14:22/

Дворана: Синан Ерден дом
Судије: Јерезуело (Шпанија), Јавор (Словенија), Лотермозер (Немачка)

ЦСКА: Де Коло 16, Теодосић 23, Огастин 6, Фридзон, Џексон 12, Антонов, Фриленд, Воронцевич, Хигинс 6, Хријапа 3, Курбанов 2, Хајнс 8.

ОЛИМПИЈАКОС: Грин 8, Бирч 4, Јанг, Толопулос, Папапетру 3, Спанулис 14 (6 ас), Вејтерс, Аграванис 8 (7 ск), Милутинов 5, Принтезис 14 (7 ск), Папаниколау 14 (9 ск), Манцарис 12 (6 ск)

Евролига – Фајнал-фор:

ЦСКА – Олимпијакос 78:82
20:30 Фенербахче – Реал

недеља:
17:00 За треће место
20:00 Финале

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар