Величковић уз звук сирене ријешио вјечити дерби!

Екипа Партизана савладала је Црвену звезду у драматичном вечитом дербију у оквиру деветог кола Суперлиге Србије – 78:77.  Дивни дани за црно-беле: Звезда пала уз звук сирене! Поенима Новице Величковића Партизан повео први пут у последњем минуту и срушио црвено-беле - 78:77!

Кошарка 18.05.2017 | 21:11
Величковић уз звук сирене ријешио вјечити дерби!
Партизан је нанео први пораз Црвеној звезди у МОЗЗАРТ Суперлиги и то захваљујући феноменалним поенима Новице Величковића у последњој секунди утакмице. Утакмицу је обележила велика борба, велика неизвесност, али и невероватан број промашених слободних бацања гостујућег тима, који су можда били и кобни за Радоњићев тим – 78:77.

Звезда је промашила 15 пенала, међутим, то је успела да надомести одличним процентом шута из игре, али и много већим бројем скокова, што дефанзивних, што офанзивних, који су јој омогућили значајан број других напада и “бонус” поена. Ипак, Партизан је у самом финишу направио превагу и дошао до заслуженог славља.

Актуелни шампион је као и првом дербију у МОЗЗАРТ Суперлиги боље отворио меч, водио са 11:2 и 15:4, док је Партизан је прве поене из игре постигао тек у 10. минуту и то када јеАндрић погођеном тројком смањио Звездину предност на шест поена и унео осталим саиграчима велику дозу самопоуздања, која им је недостаја на самом старту утакмице. Црно-бели су тада били спремни да се ухвте у коштац са противником, без обзира што јеРадоњићев тим током друге деонице ишао и на максималних плус 13 (31:18), али је Партизан одговорио серијом 8:1 и спречио ново одлепљивање гостију. Чак шта више, убрзо је стигао до потпуног егала.

Дуго су два тима на паркету играла без истакнутих лидера и некога ко би један тим повукао ка победи, па је резултат био на клацкалици, уз константну, али достижну предност Црвене звезде. Тако је било све док одговорност као и много пута досад у редовимаРадоњићевог тима није преузео Марко Симоновић и серијом везаних поена пред крај треће четвртине донео црвено-белима нову двоцифрену залиху (57:47).

Јовићев повратак на терен донео је много сигурности Звездиној игри, његови поени су били значајни на самом почетку утакмице, али је поново у правом ритму био и Нејт Волтерс, чије су игре од повратка из САД сад већ константно добре. Американац је максимално искористио пружене минуте и био важан шраф Звездине игре у тренуцима када се ломила утакмица. Радоњић се одлучио и да их у једном тренутку у заједно држи на паркету, што је дало резултата, али се Партизан поново није дао, већ је поенима Хечера вратио надуЏикићевом саставу. Плејмејкер црно-белих је овога пута, за разлику од прошлог дербија, успео да се извуче из канџи Звездине одбране, што је у појединим тренуцима утакмице много значило Партизановом нападу.

Црно-бели су на прелазу иземђу треће и четврте деонце серијом 9:0 успели да дођу надмоак изједначења и потпуног преокрета. То је само била најава паклене завршнице  у којој су се распуцали и једни и други, па је одлука пала у самој завршници.

Посебан куриозитет овог вечитог дербија јесте статистика јер смо видели више шутева за три, него за два поена, док су црвено и црно-бели заједно извели чак 68 слободних бацања.

Партизан је погодио 11 од 25 шутева за два, 9 од 25 за три, као и 29 од 35 пенала, а Звезда је у поене претворила 14 од 24 шута за два, 11 од 32 за три, али и само 16 од 33 бацања.

Био је ово 256. београдски вечити дерби, а Партизан сада има 140 победа, 29 више од Звезде, уз пет ремија. Такође, клуб из Хумске реванширао се највећем ривалу са Малог Калемегдана за пораз у првом делу сезону, смањивши на 3:2 у победама. Звезда је један тријумф вишка остварила у борби за трофеј Купа Радивоја Кораћа.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН

Гледалаца: 4.000
Судије: Белошевић, Војиновић, Јевтовић

ПАРТИЗАН: Ратковица 7, Врабац, Јовановић, Маринковић 5, Величковић 16, Мајсторовић 8, Бирчевић 12, Копривица, Андрић 12, Хечер 16, Карахоџић, Луковић 2.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 10, Томпсон 3, Дангубић 9, Митровић, Лазић, Добрић 1, Симоновић 20, Џенкинс 6, Гудурић 13, Јовић 6, Кузмић 9, Бјелица.

ФМП убедљив против Вршца! "Пантери" код куће лако изашли на крај са Вршчанима и уписали шесту суперлигашку победу.

На почетку деветог кола није било изненађења.

ФМП је у Железнику убедљиво савладао Вршац, резултатом 83:63 (26:25, 14:14, 24:11, 19:13), уз добре роле Марка Љубичића (15 п), Џоне Болдена, Дејана Давидовца (по 14) и Драгана Апића (12).

У одсуству свог капитена Филипа Човића због повреде, играчи Душана Алимпијевића "преломили" су меч у трећем кварталу, обуздавши игру гостију, међу којима се истакао Мирко Ђерић (15 п), бек који је почео сезону међу "пантерима".

ФМП је овом победом учврстио своју трећу позицију скором 6-3, док је Вршац први суперлигаш који је доживео и осми пораз.

Суперлига Србије – девето коло:

ФМП – Вршац 83:63
Партизан – Црвена звезда 78:77
Спартак – Динамик

петак:
20.00 Мега Лекс – Борац

Табела:
1. Црвена звезда 8-1
2. Партизан 8-1
3. ФМП 6-3
4. Мега Лекс 4-4
5. Динамик 3-5
6. Борац 3-5
7. Вршац 1-8
8. Спартак 1-8

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

П.П.

20.05.2017 05:19

Звезда је дала партизану да стално неплацу цитаво вријеме водила а промасила 17слободних бацања тако да ови биједници ко фол побједисе у небитној утакмици.Видјецемо на крају ко це бити први.

ОДГОВОРИТЕ